- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu
Svetlosni šou dronovima - Sputnik Srbija

Obeležen Dan Republike Srpske: Svečani defile u Banjaluci, šou sa dronovima i veličanstveni vatromet

Pratite nas
Pod sloganom "Simbol slobode" juče i danas obeležen je Dan Republike Srpske. Patrijarh Porfirije je u Banjaluci služio svetu arhijerejsku liturgiju. Uručena su i odlikovanja zaslužnim ličnostima i institucijama, a najviše odlikovanje "Orden Republike Srpske na ogrlici" poneo je mađarski premijer Viktor Orban.
Na Trgu Krajina u Banjaluci održan je centralni događaj - svečani defile. Nakon defilea priređen je koncert na centralnom banjalučkom Trgu Krajine, na kojem nastupaju regionalne zvezde Danica Crnogorčević, Aca Lukas, Miroslav Ilić i Baja Mali Knindža.
Na nebu iznad Banjaluke izveden je svetlosni spektakl dronovima.
Po dogovoru predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i predsednika Srbije Aleksandra Vučića sinhronizovani vatromet u 20 sati obasjao je noćno nebo u svim gradovima Srpske i u Beogradu povodom 9. januara, Dana Republike Srpske.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
20:03 09.01.2024
Vatromet u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 09.01.2024
MULTIMEDIJA
Spektakl na nebu: Sinhronizovani vatromet u Beogradu i gradovima Republike Srpske na Dan RS /video/
19:03 09.01.2024
Spektakularni šou dronovima u Banjaluci
18:17 09.01.2024
Dodik: Slavimo slobodu, ne mogu nam to uskratiti
Mi danas obeležavamo naš dan, dan kada je Republika stvorena i krenula u svoj život da slavi slobodu i narod koji ima pravo da na ovaj način slavi Dan Republike, rekao je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik u obraćanju na svečanom defileu povodom Dana Republike u Banjaluci.
Dodik je istakao da Republika Srpska nikom ne želi loše i slavi svoj rođendan - 9. januar i da niko ne može da joj uskrati to pravo.
"Republika Srpska ima sjajan narod, hvala vam svima koji ste ovde s nama, da pokažemo da smo okupljeni, da se poštujemo i volimo i da smo u miru, sabrani i da znamo šta radimo", rekao je predsednik Srpske.
On je naglasio da je Republika Srpska postigla veliki napredak za 32 godine postojanja, podsećajući da je 30.000 ljudi dalo život za odbranu Republike.
"Zato ne damo Republiku, zato ona u sebi ima moralni, snažan aspekt koji niko ne može da ukine i uskrati. Sloboda je za nas način života", poručio je predsednik Srpske.
18:07 09.01.2024
Nakon svečanog defilea počeo je koncert u Banjaluci.
17:53 09.01.2024
Aleksandar Vulin - Sputnik Srbija, 1920, 09.01.2024
REGION
Vulin položio zakletvu kao novi senator Republike Srpske
17:01 09.01.2024
Svečani defile povodom Dana Republike Srpske
Na Trgu Krajine u Banjaluci održan je svečani defile, centralni događaj obeležavanja Dana Republike Srpske.
Svečani defile povodom Dana Republike Srpske počeo je predajom raporta predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku.
U čast predsednika Republike Srpske postrojen je Zastavni vod koji čine pripadnici Počasne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.
Zastavni vod Počasne jedinice predvodi komandir Vitomir Petričević, koji je uz pozdrav oficirskom sabljom izvršio predaju raporta predsedniku Republike Srpske.
Predaja raporta izvršena je uz numeru "Marš narodni heroji", u izvođenju Policijskog orkestra Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.
U defileu je učestvovalo oko 3.000 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, javnog i civilnog sektora Republike Srpske.
Zastavni vod formiran je od policijskih službenika Počasne jedinice. Na čelu Zastavnog voda je nosilac zastave sa dva pratioca, iza kojih je komandir počasne jedinice sa dva pratioca koji nose oficirske sablje na kojima je ugraviran tekst "Ne vadi me bez povoda, ne vraćaj me bez časti". Pripadnici zastavnog voda nose svečanu uniformu i naoružani su poluautomatskim puškama M59/66, crne boje.
Prvi ešalon je formiran od policijskih službenika Specijalne antiterorističke jedinice. Na čelu prvog ešalona je pomoćnik komandanta SAJ-a Draško Mirković.
Drugi, treći, četvrti i peti ešalon formiran je od policijskih službenika Žandarmerije, i jedinica žandarmerije Banjaluka, Doboj, Gradiška, Prijedor, Mrkonjić Grad, Bijeljina, Zvornik, Pale, Foča i Trebinje.
Šesti, sedmi i osmi ešalon formiran je od policijskih službenika Druge, Treće i Šeste čete Posebnih snaga policije policijskih uprava Prijedor, Doboj i Trebinje.
Deveti, deseti i jedanaesti ešalon formiran je od kadeta Policijske akademije.
Dvanaesti, trinaesti i četvrnaesti ešalon formiran je od učenika Srednje škole unutrašnjih poslova.
Nakon ešalona jedinica, usledio je defile sedam motorizovanih ešalona Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.
16:54 09.01.2024
Dr Miodrag Lazić - Sputnik Srbija, 1920, 09.01.2024
DRUŠTVO
U Istočnoj Ilidži otkriven spomenik doktoru Miodragu Laziću
13:31 09.01.2024
Dodik u Banjaluci razgovarao sa delegacijom Srbije i patrijarhom Porfirijem
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik razgovarao je danas u Palati Republike u Banjaluci sa patrijarhom srpskim Porfirijem i visokom delegacijom Srbije.
"Danas kada obeležavamo naš Dan Republike, osećamo podršku koju Srbija pruža Srpskoj", napisao je Dodik na društvenoj mreži Iks.
Obeležvanje 9. januara - Dana Republike Srpske počelo je jutros svetom arhijerejskom liturgijom u Sabornom Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci, koju je služio patrijarh srpski Porfirije.
13:06 09.01.2024
12:27 09.01.2024
Najviše odlikovanje Srpske premijeru Mađarske Viktoru Orbanu
Ordenom Republike Srpske na ogrlici, najvišim odlikovanjem Republike Srpske odlikovan je predsednik mađarske Vlade Viktor Orban, rekao je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.
Dodik je rekao da će Orden biti uručen lično Orbanu u februaru.
Dodik je istakao da mu je čast što povodom Dana Republike ima priliku da govori o odlikovanim ljudima, jer to zaslužuju pažnjom prema Srpskoj, a među njima su profesor emeritus Nenad Kecmanović i srpski akademik Matija Bećković.
11:56 09.01.2024
Zastava SAD - Sputnik Srbija, 1920, 09.01.2024
REGION
Dan Republike Srpske - Amerika objavila gde vidi problem
11:45 09.01.2024
Patrijarh Porfirije: Srpska je izraz vekovne težnje srpskog naroda da živi u slobodi, pravdi i miru
Republika Srpska je izraz vekovne težnje srpskog naroda da živi u slobodi, pravdi i u miru sa svima, poručio je patrijarh Porfirije koji je služio svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci.
Porfirije je rekao da je zato važno da imamo ljubav prema Bogu i jedni prema drugima.
„Imamo radost i blagoslov da možemo da vam čestitamo, jedni drugima, rođendan Republike Srpske, ali i ono što je još važnije - Slavu Republike Srpske. Neka Vam je srećna i blagoslovena Slava i molitve Svetog arhiđakona Stefana da budu sa svima vama“, rekao je patrijarh Porfirije.
11:30 09.01.2024
Položeni venci na Spomen-groblju Novi Zejtinlik
Na vojničkom spomen-groblju Novi Zejtinlik na Sokocu danas su položeni venci povodom 9. januara Dana Republike Srpske.
Vence su položili izaslanici predsednika Republike Srpske i srpskog člana Predsedništva, ministra rada i boračko-invalidske zaštite Danijel Egić, poslanici u Narodne skupštine Republike Srpske i PS BiH, zvaničnici opština i Grada Istočno Sarajevo, predstavnici boračke organizacije i drugi.
Na groblju Novi Zejtinlik sahranjeno 949 boraca Sarajevskog korpusa VRS.
Položeni venci na Spomen-groblju Novi Zejtinlik  - Sputnik Srbija
11:28 09.01.2024
Povdom Dana Republike Srpske podsećamo na pesmu čiji je autor episkop zvorničko – tuzlanski Fotije a za koju je snimljen i video spot
10:21 09.01.2024
Deveti januar za Republiku Srpsku je dan pobede, simbol i praznik slobode
Srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović poručila je da je 9. januar za Republiku Srpsku dan pobede, simbol i praznik slobode, kojeg se ne može i nikada neće odreći.
"Zato ga ponosno proslavljamo i ove, kao i prethodnih godina, a tako će biti i ubuduće! Ne iz inata prema bilo kome, već iz ljubavi prema Republici Srpskoj", napisala je Cvijanović na društvenim mrežama. Ona je izrazila zahvalnost svima koji su u proteklom periodu dali doprinos u razvoju Republike Srpske, bilo da je reč o onima koji su učestvovali u Odbrambeno-otadžbinskom ratu ili onima koji su prošli kroz različite političke procese i donosili teške odluke.
"Istrajali smo sve ovo vreme, istrajaćemo i u budućnosti", navela je Cvijanović. Poručila je da će Srpska i u budućnosti biti stabilna i istrajna.
"Kroz Dan Republike želimo da poželimo svim našim građanima mirnu i stabilnu Republiku Srpsku, uz naše obećanje da ćemo raditi da tako bude i u budućnosti", poručila je Cvijanović.
09:32 09.01.2024
Patrijarh Porfirije u Banjaluci služi svetu arhijerejsku liturgiju
Obeležavanje 9. januara počelo je svetom arhijerejskom liturgijom u Sabornom Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci, koju služi patrijarh srpski Porfirije, a koga je ispred Hrama dočekao veliki broj vernika.
Patrijarh Porfirije služi liturgiju u Sabornom Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci. - Sputnik Srbija
Patrijarhu saslužuju njihova preosveštenstva episkopi banjalučki Jefrem, bihaćko-petrovački Sergije, zahumsko-hercegovački Dimitrije, nikšićki Metodije, vikarni epsikop Sava, kao i sveštenici i đakoni Srpske pravoslavne crkve.
Svetoj arhijerejskoj liturgiji prisustvuju predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, privrede i preduzetništva Srpske Vojin Mitrović, energetike i rudarstva Petar Đokić, ministar za naučnotehnološki razvoj i visko obrazovanje Željko Budimir, delegat srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković Bursać, ministar odbrane Srbije Miloš Vučević, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović, gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.
Liturgiji prisustvuju i predstavnici Trećeg pešadijskog /Republike Srpska/ puka Oružanih snaga BiH, udruženja proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata i brojni građani i vernici.
09:32 09.01.2024
Orlić: Srbija je uz narod i rukovodstvo Republike Srpske
Predsednik Narodne skupštine Srbije Vladimir Orlić poručio je da je Srbija uvek, pogotovo aktuelno rukovodstvo predvođeno predsednikom Aleksandrom Vučićem, uz narod i rukovodstvo Republike Srpske.
Orlić je, gostujući sa predsednikom NSRS Nenadom Stevandićem na RTRS, rekao da je 9. januar - Dan Republike Srpske u istorijskim okvirima jedan od najznačajnih dana za srpski narod.
„U svim važnim datumima mi smo zajedno i tako će biti i dalje“, istakao je Orlić, koji u Banjaluci prisustvuje obeležavanju Dana Republike Srpske.
Stevandić je naveo da dan kada je doneta odluka o nastanku Republike Srpske nije programiran.
„Deveti januar nismo mi birali. Morali smo štititi svoju samostalnost, usvajanjem Deklaracije“, kazao je Stevandić.
Republika Srpska sada ima 32 godine, rekao je Stevandić i napomenuo da je to više nego što je živela Kraljevina Jugoslavija.
09:30 09.01.2024
Ana Brnabić čestitala Dan Republike Srpske
Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić uputila je čestitku predsedniku Vlade Republike Srpske Radovanu Viškoviću povodom obeležavanja Dana Republike Srpske.
„Povodom Dana Republike Srpske, u ime Vlade Republike Srbije i u svoje ime, Vama i građanima upućujem srdačne čestitke, uz najbolje želje za napredak i blagostanje Republike Srpske i srpskog naroda“, navela je Brnabićeva u čestitki.
Ona je istakla da Republika Srpska u Srbiji uvek ima iskrenog prijatelja sa svim svojim resursima i nesebičnom pomoći zarad daljeg razvoja.
„Za mir i stabilnost nastavljamo zajedno da se borimo radom, znanjem i kreativnošću, kako bi region krenuo putem napretka, na dobrobit svih građana“, dodala je Ana Brnabić.
Ona je svim građanima Republike Srpske poželela dobro zdravlje, bezbednost i svaku sreću u ličnom životu, a Republici Srpskoj uspeh i napredak.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala