- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Vulin položio zakletvu kao novi senator Republike Srpske

© Sputnik / Lola ĐorđevićAleksandar Vulin
Aleksandar Vulin - Sputnik Srbija, 1920, 09.01.2024
Pratite nas
U Banjaluci je danas, na Dan Republike Srpske (RS), održana šesta sednica Senata RS, na kojoj su novoimenovani senatori Aleksandar Vulin i Anton Kasipović položili zakletvu, saopštio je kabinet predsednika RS.
Kako se navodi, to je bila poslednja sednica u tom sedmogodišnjem mandatu, kojom je predsedavao predsednik RS Milorad Dodik, koji je tom prilikom najavio da će u narednom periodu imenovati nove članove Senata.
Dodik se zahvalio na dugogodišnjoj saradnji osamnaestorici senatora, koji po Zakonu o Senatu više ne mogu biti ponovo imenovani, istakavši da su oni svojim radom dali odgovore na pitanja od posebnog značaja za politički, nacionalni, ekonomski i kulturni razvoj RS.
Senatori RS pružili su snažnu podršku rukovodstvu RS u njihovom radu na odbrani ustavne pozicije Srpske i njihovom zalaganju za očuvanje mira i stabilnosti.
Sednici su prisustvovali srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović, predsednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić, predsednik Vlade RS Radovan Višković i predsedavajuća Veća naroda Republike Srpske Srebrenka Golić.

"Svaki Srbin ma gde živeo mora da ima pravo na srpski pasoš i glas"

Senator Republike Srpske Aleksandar Vulin poručio je danas iz Banjaluke, gde se obeležava Dan Republike Srpske, da svi Srbi bez obzira gde da žive moraju da imaju pravo dobijanja srpskog pasoša i pravo glasa.
"Januar 9. nije dan koji su izabrali Srbi, 9. januar je izabrao Srbe. Srbi su reagovali na odluke drugih naroda, ne samo onih koji su živeli u BiH, već i na odluke velikih sila koje su rešile da pregaze volju srpskog naroda i da naprave Balkan kakav bi njima odgovarao", rekao je Vulin čestitajući svim Srbima dan Republike Srpske.
"RS je jedino što nije napravljeno po volji velikih sila", poručio je Vulin.
Komentarišući sankcije koje su SAD uvele njemu i predsedniku RS Miloradu Dodiku, Vulin je ocenio da je njihov cilj da ućutkaju svakog ko se bori za interese Srba.
Dodao je da će na ovim prostorima kada se neko bori za srpski narod pre ili kasnije biti kažnjen.
"Dodiku je kažnjena i porodica, moja nije, moji sinovi su mali, ja verujem da će, ako se ovo nastavi, i oni kako budu rasli, na neki način biti kažnjenji", rekao je on i naglasio da to nisu sankcije Dodiku već RS.
"To su sankcije koje imaju za cilj da svakom ko se glasno bori za interes srpskog naroda stave do znanja da je to kažnjivo i ne može da se radi", naveo je Vulin i dodao da se još niko nije potrudio da objasni kako je to ujednjenje Nemačke - poražene u dva svetska rata dobro za svetski mir, a ujedinjenje Srba pobednika u dva svetska rata nije.
Vulin je naveo da se lično zalaže da svaki Srbin gde god da živi treba da dobije srpski pasoš i pravo glasa na izborima.
Onsmatra da svi Srbi bez obzira gde su moraju da imaju mogućnost i pravo dobijanja srpskog pasoša, a samim tim i pravo glasa i to se u svim zemljama na svetu podrazumeva - "kada imate državljanstvo, vi glasate, gde živite je potpuno nevažno".
Vulin kaže da bi to čak i proširio - po nekim procenama između 600 i 800 hiljada državljana Srbije koji su poreklom iz RS, mogli bi da zatraže državljanstvo RS i da glasaju na izborima u RS.
"Proces ujedinjenja je započet, snaga srpskog sveta se jednostavno ne može zaustaviti, a ovo je nešto što su drugi narodi pre nas već uradili", poručio je Vulin.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala