Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Visoki Dečani: Koha pogrešno predstavila istoriju crkve Bogorodice Ljeviške

© Foto : Đorđe StefanovićPogled sa zvonika Ljeviške na carski grad na Bistrici.
Pogled sa zvonika Ljeviške na carski grad na Bistrici. - Sputnik Srbija, 1920, 08.01.2024
Pratite nas
Manastir Visoki Dečani reagovao je na tekst prištinske "Kohe" u kojem se navodi da je crkva Bogorodice Ljeviške navodno podignuta na "temeljima paganskog dardanskog svetilišta", a ne u srpsko ili vizantijsko vreme, poručivši da tekst pogrešno predstavlja istoriju crkve u Prizrenu.
Iz crkve navode da ne postoje konkretni pisani dokazi "o bilo kakvim dardanskim etničkim crkvama".
"Tokom srednjeg veka, crkva je služila kao glavna eparhijska crkva za pravoslavne hrišćanske episkope, koji su govorili srpski jezik i bili povezani sa srpskom dinastijom Nemanjića, koja je imala prestonicu u Prizrenu. Ne postoje konkretni pisani dokazi o bilo kakvim dardanskim etničkim crkvama. Dardanija i kasnije Mezija, koje se pominju u rimskim hrišćanskim izvorima, bile su administrativne regije Carstva i nisu povezane isključivo sa modernim etničkim identitetima", navodi se u saopštenju manastira.
Dodaje se da je portal "Koha", "nekada poznat po profesionalnom novinarstvu, sada postao medij koji često objavljuje jednostrane, pseudo-istorijske tekstove koji podstiču etničku i versku mržnju, posebno protiv Srpske pravoslavne crkve".
Iz manastira Visoki Dečani navode da je važno napomenuti da je crkva Bogorodice Ljeviške, prvobitno kasno istočnorimska, vizantijska crkva iz 11. veka, podignuta u čast Bogorodice Milostive.
"Dotrajala crkva rekonstruisana je u 14. veku od strane srpskog kralja Stefana Milutina, koji je dodao značajne karakteristike, dajući joj sadašnju strukturu sa pet kupola", piše u saopštenju.
Dodaje se da osnova svakog demokratskog društva "treba da bude poštovanje različitih verskih i kulturnih identiteta, koji u svom univerzalnom značenju pripadaju svim narodima Kosova, Evrope i celog sveta".
"Mediji koji šire lažne vesti i indirektno podstiču etničko nasilje i sektaštvo su štetni po Kosovo i ističu potrebu za dugoročnom zaštitom srpskog pravoslavnog nasleđa u regionu", poručuju iz Visokih Dečana.
Portal "Koha" objavio je tekst "Crkva Svete Petke u Prizrenu, univerzalna kulturna baština Kosova" autora Agona Rezje za kog se navodi da je srednjovekovni istraživač i doktorant na Univerzitetu u Zagrebu.
Rezja piše da crkva nije podignuta u srpsko ili vizantijsko vreme, već je povezuje sa Dardancima.
"Bila je starija, pa se u proučavanju njenih temelja na osnovu arheoloških nalaza ispostavlja da je ova crkva podignuta na temeljima paganskog dardanskog svetilišta", navodi se u tekstu.
On dodaje da se vrši "politička i kulturna instrumentalizacija crkava na Kosovu", a za martovski pogrom 2004. godine piše da su crkve na KiM "u srpskim i međunarodnim akademskim krugovima, nažalost, opisane kao srpske".
U martu 2004. godine u akcijama albanskih ekstremista je za tri dana ubijeno 19 ljudi, zapaljeno blizu 1.000 srpskih kuća i 35 crkava i manastira, a proterano 4.000 Srba.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala