- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Raketni sistemi BM-21 Grad u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija

UŽIVO Eksplozije u Harkovu i Odesi, u nekoliko ukrajinskih oblasti vazdušna opasnost

Pratite nas
Ruski obaveštajci su uz pomoć dronova FPV uništili minobacačku posadu Oružanih snaga Ukrajine u ostrvskoj zoni delte Dnjepra. Japanska ministarka spoljnih poslova Joko Kamikava doputovala je u posetu Ukrajini. Predstavnici tri nemačke partije založili su se za isporuku projektila Taurus Ukrajini.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:47 07.01.2024
U Odeskoj oblasti odjeknule su eksplozije, pišu ukrajinski mediji.
22:26 07.01.2024
Ukrajinske snage su tokom protekla 24 časa 22 puta granatirale DNR, ranjena su dva civila, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja vezanih za ratne zločine Ukrajine.
Kako se navodi u saopštenju, gađani su Gorlovka, Kijevski, Kirovski i Petrovski okrug Donjecka i Staromihajlovka.
22:24 07.01.2024
Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u Odeskoj, Sumskoj i Poltavskoj oblasti Ukrajine, sledi iz onlajn mape ukrajinskog Ministarstva za digitalne transformacije.
21:47 07.01.2024
Prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije u UN Dmitrij Poljanski - Sputnik Srbija, 1920, 07.01.2024
RUSIJA
Ruski diplomata: Kriza u Ukrajini otkrila američke planove za slom Rusije
21:30 07.01.2024
Gradonačelnik Harkova Igor Terehov saopštio je na Telegramu da je u gradu odjeknulo nekoliko eksplozija.
Prema onlajn karti ukrajinskog Ministarstva za digitalne transformacije, vazdušna opasnost je na snazi u Nikolajevskoj, Dnjepropetrovskoj i Harkovskoj oblasti Ukrajine, kao i u delu Zaporoške i Hersonske oblasti pod kontrolom Kijeva.
20:50 07.01.2024
Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u Nikolajevskoj i Hersonskoj oblasti Ukrajine.
19:29 07.01.2024
Za vreme ukrajinsko-ruskog sukoba poginulo je i teško ranjeno oko 500 hiljada ukrajinskih vojnika, izjavio je bivši generalni tužilac Ukrajine Jurij Lucenko.
Po njegovom mišljenju, objavljivanje tačnih podataka o gubicima doprineće daljoj mobilizaciji.
„(Vojni vrh zemlje) mora da navede broj poginulih Ukrajinaca. Drugačije se ne mogu iz zone komfora izvući milioni onih koji se kriju iza nekih bajki da može da služi svako ‘osim mene’. Mora se iskreno reći – 500 hiljada (gubitaka), o kojima se sada priča, ako se podeli na mesece – to je 30 hiljada mesečno. I onda ćemo otprilike razumeti šta se dešava na frontu – ovo je sa ubijenima i teško ranjenima“, rekao je Lucenko za televiziju „Prjamoj“.
On je pozvao vlasti, odnosno predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog, glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog i ministra odbrane Rustema Umerova, da „jasno kažu istinu narodu“.
Prema rečima bivšeg tužioca, na taj način će biti otklonjena sva pitanja o tome da li je mobilizacija potrebna. On je takođe kritikovao informativnu politiku na nacionalnoj televiziji koja je, prema njegovom mišljenju, imala za cilj sakrivanje i izvrtanje činjenica.
„Da, to će biti šok. Ali, na kraju krajeva, upravo je takav šok doneo pola miliona u vojne odseke 24. februara“, naglasio je on i dodao da je televizija suviše dugo „uljuljkivala stanovništvo da nema pretnje“.
Zelenski je na konferenciji za novinare 19. decembra 2023. saopštio da mu se obratio Generalštab Oružanih snaga Ukrajine sa zahtevom da se mobiliše dodatnih 450-500 hiljada ljudi. Ukrajinska vlada je krajem decembra u parlament unela predlog zakona o mobilizaciji. Njime se, između ostalog, predlaže da se ukine služenje vojnog roka, odlaganje mobilizacije za invalide treće grupe, da se vojni obveznici obavežu da se registruju elektronski, prođu lekarski pregled i dođu u vojni odsek u vreme i na mesto navedeno u pozivu. Donja starosna granica za mobilizaciju smanjena je sa 27 na 25 godina.
17:35 07.01.2024
Predsedavajući Predstavničkog doma američkog Kongresa Majk Džonson optužio je Belu kuću za nedostatak strategije o ukrajinskom sukobu.
„Šta je krajnji cilj u Ukrajini? Koja je naša strategija?“, upitao je on tokom gostovanja na televiziji „Si-Bi-Es“.
Džonson je podsetio na američki državni dug od 34 biliona dolara, napominjući da je finansiranje Kijeva veoma „ozbiljno pitanje“.
On je dodao i da je pismeno, javno i privatno tražio od predsedničke administracije informacije o strategiji Vašingtona, ali oni nisu odgovorili na njegov apel. Bez odgovora će biti „veoma teško“ odobriti dalju dodelu sredstava Ukrajini, naglasio je Džonson.
Krajem decembra američki državni sekretar Entoni Blinken saopštio je o predaji „finalnog“ paketa vojne pomoći od 250 miliona dolara Ukrajini za 2023. godinu. Kako je upozorila Bela kuća, time se iscrpljuju sredstva koja su joj na raspolaganju za podršku Kijevu. Novih isporuka oružja i municije neće biti dok Kongres ne odobri dodatna sredstva.
16:50 07.01.2024
Serp-VS5D anti-dron sistem - Sputnik Srbija, 1920, 07.01.2024
Specijalna operacija u Ukrajini
Mediji: Ruski „komarci“ masovno napadaju ukrajinsku vojsku
16:25 07.01.2024
Japan će u fond NATO-a uneti 37 miliona dolara za isporuku sistema za otkrivanje bespilotnih letelica Ukrajini, saopštila je japanska ministarka spoljnih poslova Joko Kamikava na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanka sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Dmitrijem Kulebom u Kijevu.
16:11 07.01.2024
U obnavljanju Donbasa ostvaren je kolosalan rezultat, samo je tako moćna država kao što je Rusija mogla da dâ novi izgled Marijupolju. Njegov današnji izgled takođe predstavlja važan primer za druge stanovnike republike kako će izgledati njihovi gradovi, izjavio je lider DNR Denis Pušilin za Sputnjik.
On je istakao da su radovi koji su izvršeni već omogućili da se sada vidi potpuno drugačiji izgled Marijupolja.
Prema njegovim rečima, ovo je faktički potpuno novi grad.
Pušilin je dodao da se škole i bolnice takođe obnavljaju u skladu sa ruskim standardom.
„Nekoliko četvrti Marijupolja je potpuno novo. I to je pravi signal za druge naše gradove, gde radovi u takvim razmerama još nisu počeli“, objasnio je on.
On je precizirao da se radi o Donjecku, Makejevki, Gorlovki i Jasinovati.
Druga važna oblast je popravka puteva koju, prema njegovim rečima, „region uopšte nije video u takvim razmerama“.
Hiljadu dvesta kilometara puteva dovedeno je u normalu. To je ozbiljno i to se vidi. Ovi radovi se nastavljaju i samo se ubrzavaju“, zaključio je on.
13:11 07.01.2024
Oboren dron iznad Brjanske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
11:48 07.01.2024
Glavno sa brifinga Ministarstva odbrane Rusije:
▪na kupjanskom pravcu odbijena su četirinapada Oružanih snaga Ukrajine, poražene su brigade teritorijalne odbrane, poginulo je više od 50 vojnika. Na krasnolimanskom pravcu gubici neprijatelja su iznosili oko 55 ljudi;
▪na donjeckom pravcu ukupni gubici neprijatelja iznosili su više od 300 poginulih i ranjenih vojnika, 4 oklopna vozila, samohodni top „Cezar“, francuske proizvodnje, američka haubica M119, kao i skladište municije;
▪Na južnodonjeckom pravcu, brigade Oružanih snaga Ukrajine poražene su u području Novomihajlovke, Staromajorskog, Ugljedara. Snage Kijeva su izgubile oko 130 vojnika, pogođeni su tenk, tripoljska sistema Krab, dve britanske haubice FH-70, skladište municije;
▪Ukrajinski gubici na zaporoškom pravcu iznosili su oko 40 vojnika, tenk, dva borbena vozila, hersonskom na pravcu – više od 35 ljudi;
▪ Sistemi PVO oborili su dva aviona ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva - Su-25 i Su-27. Pored toga, tokom dana je presretnuto je 14 projektila sistema Hajmars i Uragan i 6 protivbrodskih raketa Neptun.
10:12 07.01.2024
Eksplozija u Dnjepropetrovsku, javljaju ukrajinski mediji.
Drugi detalji nisu poznati.
09:45 07.01.2024
Lider Hrišćansko-socijalne unije, premijer Bavarske Markus Zederzaložio se za isporuke krstarećih raketa Taurus u Kijev.
Ukrajina, pošto dobijetakvo oružje, „moći će da odbija stalne napade bespilotnih letelica i raketa“, rekao je on na konferenciji svoje partije u nekadašnjem manastiru Seon u Bavarskoj. Prema rečima političara, ovo je „jedina šansa da Ukrajina nađe novu hrabrost i da Rusi ne pobede“. On tvrdio da bi se Nemačka i Evropska unija suočile sa „stvarnim bezbednosnim problemom“, ako Rusija pobedi, Sjedinjene Države počnu da se drže podalje od međunarodnih kriza.
U subotu je nekoliko predstavnika vladajućih Zelenih, Slobodne demokratske partije i opozicione Hrišćansko-demokratske unije pozvalo da se Kijevu isporuče rakete Taurus. U isto vreme, pojedini nemački političari su čak otvoreno govorili u prilog gađanju ciljeva u Ruskoj Federaciji.
08:16 07.01.2024
Ministarka spoljnih poslova Japana Joko Kamikava doputovala je u posetu Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova te azijske zemlje.
Kamikava će prisustvovati predaji opreme za elektrifikaciju Kijevi i razgovarati sa ukrajinskim kolegom Dmitrijem Kulebom.
08:14 07.01.2024
Tri osobe su povređene u granatiranju bolnice u Donjecku, rekao je gradonačelnik grada Aleksej Kulemzin.
08:14 07.01.2024
U granatiranju Hersona oštećen je važan infrastrukturni objekat i teritorija fabrike, saopštio je šef regionalne vojne administracije Aleksandar Prokudin.
08:11 07.01.2024
Oružane snage Ukrajine prešle su sve granice, gađanjem Belgoroda i Donjecka, odgovor Rusije je oštar, rekao je šef DNR Denis Pušilin u intervjuu za Sputnjik.
„Radimo, veoma naporno, ovaj rad u vojnom smislu dobija na zamahu – gađanjem vojnih ciljeva“, rekao je on.
Kako je Pušilin istakao, odgovor ne bi trebalo da pogađa civile - „majke sa decom“.
„Ovo je težak zadatak, ali nije prvi put da se mi, Rusija, naša zemlja suočavamo sa tim i uveren sam da ćemo se izboriti sa tim“, rekao je on.
Šef DNR je podsetio da je republika na meti granatiranja od 2014. godine, ali to nije nateralo njene stanovnike da „prestanu da budu ljudi“. Gubitak ljudskosti mogao bi da rezultira mnogo ozbiljnijim posledicama po Rusiju, istakao je on.
„Ako bismo koristili metode našeg neprijatelja, po čemu bismo onda mi bili bolji od našeg neprijatelja, protiv čega se onda borimo?“, istakao je on.
Prema rečima Pušilina, cela zemlja se okupila oko predsednikove odluke o sprovođenju specijalne vojne operacije upravo zato što ljudi vide pravdu i ispravnost postupaka Rusije.
"Da, neprijatelj je prešao ove granice i ova dehumanizacija neprijatelja nam, naravno, daje snagu. Znamo protiv koga smo, ali ako postupamo kao oni, onda ćemo izgubiti smisao", objasnio je šef. DNR.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala