- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Roditelji za 50 dolara prodaju video-zapise lica svoje dece kako bi Gugl na njima mogao da trenira AI

CC0 / Unsplash/Mohamed Nohassi / Veštačka inteligencija
Veštačka inteligencija - Sputnik Srbija, 1920, 07.01.2024
Pratite nas
Nakon predstavljanja ČetGPT-a i drugih AI četbotova, povela se rasprava oko legalnosti treniranja veštačke inteligncije korišćenjem podataka koji su dostupni na internetu. Posebno je osetljivo treniranje AI na fotografijama i videozapisima dece koje roditelji, kako tvrde američki mediji, prodaju tehnološkim kompanijama za iznose od svega 50 dolara.
Kako bi rezultati koje nam daje veštačka inteligencija bili što bolji, potrebna je velika količina podataka, odnosno treniranje AI-a korišćenjem tih podataka.
U svrhu testiranja veštačke inteligencije za poboljšanje tehnologije prepoznavanja lica, Gugl je unajmio kanadsku kompaniju Telus Internešnal koja je kontaktirala roditelje i s njima potpisala ugovore o korišćenju videozapisa lica njihove dece između 13 i 17 godina starosti. Roditelji su dali pristanak za prikupljanje ličnih i biometrijskih podataka dece, uključujući oblike kapaka, boju kože i “geometriju lica”, a Gugl se obvezao da će čuvati te podatke maksimalno pet godina, nakon čega će ih obrisati, piše SF gejt.
U sklopu projekta koji je, čini se, okončan s početkom ove godine, bilo je potrebno snimiti 11 kratkih videozapisa, uključujući i videa na kojima deca nose kape, maske i naočare. Maksimalno trajanje videa iznosi 40 sekundi, a tokom snimanja deteta Telusov moderator bio je prisutan na videopozivu kako bi pomogao pri snimanju.
Iz 404 Medije kontaktirali su Gugl vezano uz treniranje AI-a na video-zapisima dece, a iz te kompanije su odgovorili kako istražuju načine na koje mogu pomoći korisnicima u verifikaciji njihovih godina, dok iz Telusa nisu hteli da govore o ovom projektu pozivajući se na poverljivost podataka.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala