- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Predsednik Evropskog saveta najavio kandidaturu za Evropski parlament: Ko će doći na njegovo mesto?

Pratite nas
Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel najavio je da će kandidovati na junskim izborima za Evropski parlament (EP), što bi značilo da lideri Evropske unije moraju brzo da pronađu naslednika na njegovoj upražnjenoj funkciji u Evropskom savetu.
Portparol Šarla Mišela potvrdio je ovu njegovu nameru za briselski Politiko, a kako se navodi, on planira da sredinom jula, ukoliko bude izabran, zauzme mesto u klupama Evropskog parlamenta.
Ukoliko lideri EU ne pronađu naslednika na mestu predsednika Evropskog saveta, Politiko navodi da će mađarski premijer Viktor Orban, čija će zemlja 1. jula od Belgije preuzeti rotirajuće predsedavanje EU, voditi sastanke Evropskog saveta, što je posrednička uloga koju obično obavlja predsednik.
Briselski medij naglašava da je ovakav scenario u kojem bi, kako navode, „nekontrolisani Orban zalegao na čelo Evropskog saveta tokom šest meseci odmah nakon izbora za Evropski parlament“, upravo onaj koji bi većina od ostalih 26 lidera zemalja EU „očajnički želela da izbegne“ zbog sve većih napetosti između njih i Orbana, kao na primer u „slučajevima podrške EU Ukrajini i kršenja vladavine prava u Mađarskoj“.
Politiko navodi da je ovo prvi put da se aktuelni predsednik Evropskog saveta kandiduje na izborima za Evropski parlament. U suprotnom, Mišel bi na funkciji ostao do kraja novembra, kada bi bila izabrana nova Evropska komisija.
Mađarski premijer Viktor Orban - Sputnik Srbija, 1920, 22.12.2023
SVET
Orban: Soroševi ljudi ucenjuju EK da preusmeri mađarska sredstva Ukrajini
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala