- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Najzad se neko setio: Pozitivne reakcije naroda na neradan drugi dan Božića – još i da zakon propiše

© Sputnik / Lola ĐorđevićBožić se praznuje kao uspomena na dan rođenja Gospoda Isusa Hrista
Božić se praznuje kao uspomena na dan rođenja Gospoda Isusa Hrista - Sputnik Srbija, 1920, 07.01.2024
Pratite nas
„Znači i meni i mojoj porodici, pre svega roditeljima. Niti imam vremena niti para da svako malo odlazim i dolazim. Ova nova odluka mi je olakšala organizaciju, ali i pružila šansu da provedem Božić sa najmilijima. Mi imamo jedan od najmanjih brojeva neradnih dana u Evropi i ovim stvarno niko ništa ne gubi, samo porodice dobijaju“.
Ovako za Sputnjik Željko Aćimović, pripravnik, komentariše preporuku Vlade, na inicijativu predsednika Vučića, a posle pisanja Sputnjika, da se drugi dan Božića ne radi.
On živi i radi u Kragujevcu, a rodni Trstenik kraj Kruševca posećuje kad mu prilike dozvole. Njegovi roditelji drže privatnu radnjicu pa zato, kako u šali kaže, samo svoje zakone propisuju. Ipak, njemu je 8. januar potreban kako bi stigao da poseti brata, oca, majku i praznične dane proveo sa njima.
„Naravno da nam ovo mnogo znači. Majku i oca viđam praznicima i kad uspem da skupim koji slobodni dan. Dešavalo se i da se ne vidimo za praznike. Naša slava je Sveti Stefan, pa zbog rasporeda radnih dana, ne bih uvek stizao na jedan od ta dva praznika. Meni je neverovatno da kao Srbin u srcu Šumadije moram da biram između proslavljanja Božića i krsne slave sa svojom porodicom. Ove godine ću sve spojiti i biću miran“, govori Aćimović za Sputnjik.
On napominje i to da je Srbija zemlja sa jednim od najnižih, ako ne i najnižim brojem neradnih dana u godini, ne samo u Evropi, već i u svetu. Sve zemlje iz okruženja, uključujući i Hrvatsku i Sloveniju, imaju više neradnih dana u godini nego mi, kaže Aćimović.

Šta ćemo sa kasirkama!?

Ana Bavrlović, vaspitačica u jednom privatnom vrtiću, govori za Sputnjik da je njoj ovaj dodatni dan bitan, pre svega u psihološkom smislu. Ona takođe ima malo dete i nekoliko puta je do sada bila suočena sa pitanjem „mama, je l' i danas radiš“. Dočekala je ovaj 8. januar kao veliko olakšanje.
Predškolske ustanove čiji je osnivač Grad Beograd neće raditi 8. januara, a privatni vrtići takođe su obavestili roditelje da će drugi dan Božića biti neradan. Ana, dakle, neće raditi, ali saoseća sa svim ženama i majkama koje će praznik provesti na poslu umesto sa svojom decom.
„Lično imam zaista dobre uslove rada, ali mi nije jasno kako do sada zakonom nije regulisana ova stvar sa Božićem na nivou države. Koliko majki će i ove godine raditi za praznike na kasama prodavnica ili pultovima? Ne mogu, a da ne saosećam sa njima. Mislim da je odlična i više nego dobrodošla ova odluka o uvođenju drugog dana Božića kao neradnog dana i nadam se da će se do sledeće godine to uskladiti i regulisati u potpunosti. Pobogu ljudi, kupite šta vam treba dan ranije, neće svet izgoreti ako zatvorimo i prodavnice“, kaže Ana.

Pogača, vino i produženi sa mlekom

Vlada Milovanović radi kao konobar u jednom beogradskom kafiću i govori nam kako nemaju svi sreću kao on, pa da ne rade za i uoči Božića. Vlada Srbije je usvojila zaključak kojim se samo preporučuje poslodavcima da zaposlenima omoguće da ne rade 8. januara i da samim tim mnogi ostaju van tog zakonskog okvira.

„Podržavam potpuno tu inicijativu i super je što se konačno neko setio da kaže naglas da Srbi slave Božić i da im se to treba omogućiti i sjajno je što je predsednik reagovao na taj apel Sputnjika, al mora to još malo da se dotera. Ja radim na dosta opuštenom mestu i nemam problema ni sa slobodnim danima ni sa praznicima, al' dosta mojih kolega radi ne samo 8. nego i za Badnji dan i Božić. One nesretne prodavačice rintaju 365 dana u godini. Dajte da se taj neki zakon o praznicima malo detaljnije uredi, pa da svi možemo da provedemo praznike sa voljenim i dragim osobama“, jasan je Vlada.

Sputnjikov tekst u kome se apeluje za uvođenje drugog dana Božića kao zvaničnog srpskog praznika naišla je na odličan odziv kako naroda, tako i vlasti. U rekordno kratkom roku je odgovoreno na potrebe naroda i Srbi su, konačno, dobili priliku da proslave Božić kako dolikuje i priliči.
Pogledajte i:
SRBIJA
Posle inicijative Sputnjika: Vlada usvojila - drugi dan Božića neradni
Božić u Srbiji - Sputnik Srbija, 1920, 27.12.2023
DRUŠTVO
Nešto uradite odmah: Drugi dan Božića u Srbiji mora da bude neradan i – tačka!
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala