- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Nešto uradite odmah: Drugi dan Božića u Srbiji mora da bude neradan i – tačka!

© AP Photo / Darko VojinovicBožić u Srbiji
Božić u Srbiji - Sputnik Srbija, 1920, 27.12.2023
Pratite nas
Zvuči neverovatno, ali mnogi Srbi će predstojeći Božić da proslave na naplatnim rampama, u kilometarskim gužvama, u beskrajnim redovima na periferijama gradova. Mrviće u kolima ostatke česnice i nestrpljivo čekati da se vrate kući, da legnu u krevet da bi se ujutru probudili za posao.
Da, potpuno je neverovatno da je ponedeljak 8. januar, prvi dan posle Božića i dan Sabora presvete Bogorodice – radni dan u pravoslavnoj zemlji Srbiji.
Potpuno je neverovatno da je neki ćata i administrativni mastiljar u nadležnom ministarstvu propisao da se samo neradni dani državnih praznika, kada oni padaju u nedelju, prenose na ponedeljak. Ne i verski.
To ne važi za Božić, koji je uz Vaskrs, najveći i najradosniji praznik kod Srba. Rođenje Hristovo slavićemo u nedelju 7. januara, a već u ponedeljak će svi morati na svoje radne zadatke.
To znači da će naše majke i domaćice u subotu, na Badnji dan, spremati ručak za Badnje veče, za Božić će da ugoste i nahrane decu, unuke, položajnike i prijatelje, a u ponedeljak ujutru će morati da porane na šaltere, za fabričke trake, u toplane i u kancelarije.
To znači, da mnogi neće ni imati mogućnosti da posete zavičaj, roditelje, braću i sestre, i da se okupe oko Božićne trpeze, jer bi isti dan morali da se vraćaju kući pošto ih već ujutru čeka posao.
To znači, da će retko ko smeti, ako ode na put, da nazdravi rakijom i crnim vinom, kako dolikuje za veliki praznik, jer ga čeka naporna vožnja i dalek put.
A zašto uopšte i gradimo autoputeve i premrežujemo Srbiju, ako narod na najveće praznike ne može da se mrdne nigde jer mora da juri nazad na posao.
Zašto narod uopšte vredno radi ako ne može na najvažniji dan da uzme odušak i da proslavi ogromnu svetinju kako dolikuje i kako želi.
Zaista, ne postoji nikakvo opravdanje da drugi dan Božića u Srbiji ne bude neradni dan.

Hoće li nemački investitori da propadnu?

Ne verujemo ni da bi nemački ili kineski investitori propali i da bi im posao pukao kada im se Srbi ne bi 8. januara pojavili na fabričkim trakama.
To od nas ne traže sigurno ni velike sile ni Evropska unija niti je uslov na putu evropskih integracija, niti je deo nekog poglavlja da ne slavimo praznike.
Na to nas nisu naterale ni geopolitički lomovi, ni težak položaj Srbije ni istorijske okolnosti ni unutrašnje nesuglasice.
Sami smo propisali nešto što ne postoji nigde. Ni u regionu, ni u pravoslavnim ni u rimokatoličkim državama. Da se Božić proslavlja samo jedan dan.
Šokiran bi bio i prosečan Amerikanac i Rus, i Austrijanac i Nemac, i Grk i Slovenac, pa i Hrvat, kada bismo im rekli da Srbi idu na posao drugi dan po rođenju Hrista.
Nema ni tradicionalne verske zajednice u Srbiji koja bi imala nešto protiv da naša država, kao dominantno pravoslavna, proslavlja Božić dva dana.
Nema ni sekularnih ekstremnih ateista koji bi prigovorili jer većinski deo Srbije ima pravo na dva dana pauze na veliki praznik.
Svaka čast Novim godinama (četiri slobodna dana), Prvim majevima, Sretenjima, Danima primirja, ali je Božić za srpskog seljaka, domaćina, građanina, nešto posebno.

Ne goji se prase uoči - posla

Za taj dan se goji prase, za taj dan se peče česnica, u taj dan se ponovo rađa i ponovo iznova pobeđuje.
Razumemo da je neki suvoparni birokrata u činovničkom „nadahnuću“ smislio Zakon o državnim praznicima koji je propisao ovu veliku anomaliju i grešku.
Razumemo da u godinama svih naših lomova, još sve vrednosti, istorijske, tradicionalne, duhovne, nisu na svom mestu uz svaki trud i uz očiglednu dobru volju. Mnogi pamte i poluvekovno komunističko nasleđe.
Ali, još nije kasno da se ovaj naopaki zakonski promašaj ispravi.
Ako ne nekim leks specijalisom i vanrednim zakonom, pošto nemamo ni skupštinu ni vladu, ono bar jasnom i nedvosmislenom preporukom tehničke vlade. Ili vanrednim gestom predsednika države, premijerke, resornog ministra. Na kraju krajeva nije ni bitno kako.
Formalizam u ovom slučaju mora da se ostavi po strani.
Jednostavno, ponedeljak 8, januar u Srbiji morao bi da bude neradan dan. Tačka.
Tad se rodio On. U Vitlejemu. Radi nas i radi našeg spasenja…
Dečak pali sveću tokom proslave pravoslavnog Božića u Ruskoj pravoslavnoj crkvi u Šardži - Sputnik Srbija, 1920, 08.01.2023
MULTIMEDIJA
Kako je izgledala proslava Božića po Julijanskom kalendaru širom sveta
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala