- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

„Zvezdin Bekam“ za Sputnjik: „Ništa nije došlo preko noći – imao sam cilj“

© Foto : FK Crvena zvezda/FejsbukJovan Mijatović
Jovan Mijatović - Sputnik Srbija, 1920, 07.01.2024
Pratite nas
Sa samo 18 godina Jovan Mijatović je ispisao istoriju Zvezde, srušivši rekord Dejana Stankovića. Za razliku od skupo plaćenih stranaca koji su podbacili, on je opravdao svaki minut i predstavlja najveći dobitak Zvezde u 2023. U intervjuu Sputnjiku otkrio je kako uspeva da ostane smiren pored brojnih ponuda i miliona kojim zveckaju evropski velikani.
Zvezda iza sebe ima polusezonu za zaborav, ali to ne važi za mladog napadača Jovana Mijatovića, koji je blesnuo na velikoj pozornici, skrenuvši pažnju brojnih evropskih klubova.
Od Rusije, preko Italije do Holandije, svi bi rado „ukrali“ Zvezdin „biser“, ali će za to morati papreno da plate.
Tinejdžeru Mijatoviću se ne žuri. Lepo mu je u njegovoj drugoj kući Marakani i želi sa klubom da osvoji duplu krunu i nastavi da trese mreže, obara rekorde i piše istoriju.
Zvezdino si dete, imaš samo 18 godina i toliko toga lepog ti se dogodilo za kratko vreme. Koja je tajna uspeha?
- Ne postoji nikakva tajna kada je uspeh u pitanju. Jednostavno iza mene su godine rada, truda i odricanja. Ništa se nije dogodilo preko noći. Imao sam jasan cilj kada sam počeo da se bavim fudbalom, a to je da jednog dana postanem vrhunski fudbaler i mislim da sam na dobrom putu.
Uveliko se priča i piše o interesovanju brojnih klubova, od onih ih Rusije, preko Fejenorda... Šta je ono što bi ti voleo? Da li bi voleo da ostaneš do kraja sezone i da osvojiš titulu, pa i naredne da ponovo zaigraš u Evropi sa više iskustva i većom minutažom?
- Zvezda je moja porodica. Na Marakani sam odrastao, kada sam na stadionu, osećam se kao kod svoje kuće. Znam da se u medijima dosta piše o interesovanju različitih klubova, ali se trudim da ne razmišljam previše o tome. Prija mi činjenica da su moje partije zapažene, međutim imam veliku želju da ostvarim još dosta toga sa Zvezdom. Osvojim duplu krunu i postignem što više golova.
Koliko ti znači što si ušao u Zvezdinu istoriju kao najmlađi strelac het-trika, oborio si rekord Dejana Stankovića, koji je ikona kluba?
- Velika je čast biti deo Zvezdine istorije. Dejan Stanković je legenda kluba, a kada sam čuo da je njegov rekord trajao 26 godina, bio sam još ponosniji na het-trik protiv Spartaka.
Kako izgleda jedan dan tinejdžera koji se na fudbalskom terenu bori sa duplo starijim protivnicima, uključujući i superzvezde iz Sitija, Lajpciga... Koliko je tebi značilo iskustvo igranja u Ligi šampiona sa voljenim klubom?
- U profesionalnom fudbalu ne postoji razlika između mlađih i starijih igrača. Jednostavno, obaveze su iste, čak štaviše, mi kao mlađi igrači se trudimo da iz dana u dan napredujemo. Verujem da je i naša želja za dokazivanjem veća, jer želimo da se predstavimo u najboljem svetlu i dobijemo priliku da nosimo crveno-beli dres na utakmicama kao što su bili mečevi u Ligi šampiona. Evropske utakmice su mi mnogo značile, ti dueli su ostvarenje snova i mogu da kažem da sam uživao u svakom momentu na terenu.
Da li imaš fudbalskog idola, ako imaš ko je? Nadimak ti je Bekam, ali po stilu igre i poziciji to definitivno nisi. Pre si recimo Runi, Ronaldo... Kako si uopšte dobio nadimak Bekam?
- Pratio sam Bekama kao mali, pa je nadimak još iz tog perioda. Što se tiče idola, trudim se da se ne vezujem za jednu ličnost, kao i da uvek od svakog igrača usvojim najbolje segmente igre. Iako nemam idola, volim da gledam najbolje napadače sveta“.
Gde ćeš provesti novogodišnje i Božićne praznike? Da li i dalje živiš s porodicom i da li ćeš biti položajnik za Božić?
Novogodišnje i Božićne praznike uvek provodim u krugu porodice, a tako će biti i ove godine. Nisam se odvojio od najbližih, živimo i dalje zajedno i trudim se da cenim vreme provedeno s njima. Pored stalnih obaveza, često nisam kod kuće, ali sam takođe svestan da fudbal podrazumeva razdvojenost od familije, što će svakako doći u jednom trenutku.
Školovanje, da li si završio srednju školu redovno ili vanredno i šta dalje planiraš, stižeš li uopšte od fudbala da uložiš u obrazovanje?
„Kao što sam već rekao Zvezda je moja druga kuća. Naučen sam od roditelja, ali i ljudi iz kluba da je obrazovanje veoma bitno, te se turdim da sve obaveze završim u zadatim rokovima. Profesionalni fudbal oduzima dosta vremena, ali i pored toga nisam zapostavio obrazovanje i izuzetno sam ponosan na to“, zaključio je Jovan Mijatović.
Dunavac Grocka - Sputnik Srbija, 1920, 06.01.2024
SPORT
Sputnjik otkriva legendu – kako je lopta „Bože Dunstera“ zauvek promenila srpsku Toskanu
Aleksandar Mitrović - Sputnik Srbija, 1920, 06.01.2024
SPORT
Otac Aleksandra Mitrovića za Sputnjik: „Bilo je teško, moj sin je rođeni pobednik“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala