- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Pistorijus na slobodi devet godina posle ubistva devojke

© AP Photo / Siphiwe SibekoOskar Pistorijus
Oskar Pistorijus - Sputnik Srbija, 1920, 05.01.2024
Pratite nas
Nekadašnji južnoafrički paraolimpijac Oskar Pistorijus, koji je pre 11 godina, ubio svoju devojku Rivu Stenkamp u svom domu, pušten je na uslovnu slobodu. U zatvoru je proveo gotovo devet godina.
Južnoafrički vlasti nisu izašle pred javnost sa više detalja, jedino što je poznato jeste da je Oskar Pistorijus napustio zatvor u Pretoriji u ranim jutarnjim satima.
„Možemo da potvrdimo da je Oskar Pistorijus pušten na uslovnu slobodu, efektivno od 5. januara 2024. godine. On je bio primljen u sistem kazneno-popravnih ustanova u zajednici, a sada je kod kuće“, navedeno je u kratkom i šturom saopštenju.
Podsetimo, Pistoriju je 14. februara 2013. godine u svom domu ubio devojku Rivu Stenkamp iz vatrenog oružja kroz zatvorena vrata kupatila, pravdajući se i braneći, da je mislio da je neko provalio u kuću i da je zbog toga iz straha puca.
Tužioci su kasnije tvrdili da je 29-godišnja manekenka Riva Stenkamp posle svađe pobegla i zaključala se u kupatilo, a da je Pistorijus ubio u naletu besa.
Prvobitno je čuveni paraolimpijac iz Južne Afrike osuđen na ubistvo iz nehata i dobio je petogodišnju kaznu zatvora, da bi Apelacioni sud zatim preinačio presudu i optužio ga za ubistvo. Oskar je prvo dobio šest godina iza rešetaka, da bi posle žalbe tužilaštva bio osuđen na 13 godina i pet meseci zatvora.
Nikola Jokić - Sputnik Srbija, 1920, 05.01.2024
SPORT
Junak Jokić o „najlakšem šutu“: „Znao sam da će ući“ /video/
Ipak, izašao je posle devet godina. Pistorijus je u nesrećnu devojku ispalio četiri hica, a kao otežavajuću okolnost sud je istakao to što on nije ispalio hitac upozorenja.
Pistorijs će živeti u vili u okolini Pretorije, a ispred njegove kuće već se može videti policijsko vozilo.
Živeće prema strogim uslovima uslovnog otpusta, sve dok ne istekne njegova puna kazna u decembru 2029. godine.
Džud Stenkamp, majka ubijene Rive, izjavila je da je prihvatila Pistorijusovo puštanje na slobodu kao deo zakona Južne Amerike.
„Da li je bilo pravde za Rivu? Da li je Oskar proveo dovoljno vremena u zatvoru? Nikada ne može biti pravde ako se vaša voljena osoba nikada ne vrati i nijedna zatvorska kazna neće vratiti Rivu. Mi koji ostajemo smo ti koji služimo doživotnu kaznu“, istakla je Džud Stenkamp.
Reprezentativac Srbije Dušan Mandić - Sputnik Srbija, 1920, 05.01.2024
SPORT
„Srbija je puna samopouzdanja“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala