- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Objavljen rat američkoj valuti: Svaka treća zemlja UN krenula putem dedolarizacije

CC0 / Pixabay / Ekonomska kriza
Ekonomska kriza - Sputnik Srbija, 1920, 05.01.2024
Pratite nas
Epidemija sankcija naterala je mnoge države da razmisle o svojoj zavisnosti od dolara. Pojedinačne inicijative čuju se odavno, ali izgleda da su posebno uzele maha 2023. godine – svaka treća zemlja UN odlučila je da se fokusira na razvoj nacionalnih sredstava za plaćanje, pokazuje analiza RIA Novosti.
Naime, na osnovu analize izjava zvaničnika 193 zemlje UN u međunarodnim i ruskim medijima ispostavilo se da predstavnici 68 zemalja nedvosmisleno podržavaju dedolarizaciju ili preduzimaju mere u tom pravcu.
Oni najhrabriji otvoreno sa govornica pozivaju na borbu protiv dolara. Pre svega, reč je o dugogodišnjim članovima jakih regionalnih organizacija poput ASEAN-a ili BRIKS-a. Na primer, predsednik Brazila Luis Iasio Lula da Silva redovno predlaže da se stvori alternativna valuta dolaru za obračune u okviru saveza. Sličnog je mišljenja i ministar finansija Južnoafričke Republike Enoh Godongvana koji se zalaže za kreditiranje u nacionalnim valutama.
Kako kaže šef analitičkog odeljenja BKF banke Maksim Osadči, dedolarizacija je jedna od posledica prelaska na multipolarni svet.
„Ona se intenzivirala zbog antiruskih sankcija koje su jasno pokazale rizik zavisnosti nacionalne ekonomije od američke valute. Dedolarizacija smanjuje potražnju za dolarom i, shodno tome, doprinosi njegovoj devalvaciji“, ocenjuje ekspert.
Pritom, mnoge zemlje su shvatile da je dolar opasan ne samo kao sredstvo plaćanja, već i kao instrument štednje. Izrael je najavio da će smanjiti udeo dolara u deviznim rezervama u korist juana, dok je Vijetnam zabranio dugoročne depozite u stranoj valuti.

Pozivi da se objavi rat dolaru

Najviši zvaničnici i političari sa Afričkog kontinenta i Latinske Američke najčešće upućuju neustrašive pozive da se objavi rat američkoj valuti. Na primer, kenijski predsednik Vilijam Ruto zatražio je od lokalnih lidera da preduzmu prve korake ka odustajanju od dolara u korist plaćanja kroz panafrički platni sistem.
Neke zemlje svoju otvorenu retoriku protiv dolara potkrepljuju konkretnim akcijama. Na primer, Gana aktivno razrađuje mogućnost kupovine nafte zlatom umesto dolarom, dok je premijer Laosa Soneksaj Siphandon odlučio da oteža obračune u američkoj valuti tako što je potpisao dekret kojim se zahteva obavezna kontrola takvih plaćanja.
Istovremeno, većina predstavnika koji se zalažu za korišćenje nacionalnih valuta ipak deluju opreznije i ne izjašnjavaju se otvoreno, ali istovremeno podnose zahteve za članstvo u različitim ekonomskim savezima koji sprovode dedolarizaciju. Tako je niz zemalja, među kojima su Alžir, Bahrein, Etiopija i mnoge druge, zainteresovan za članstvo u BRIKS.

Alternative valutama

I neke druge zemlje se uzdržavaju od smelih izjava, ali svoja plaćanja organizuju tako da nema sumnje da je dedolarizacija u toku. Na primer, Bangladeš je u trgovini sa Indijom u potpunosti prešao na rupije. Tu valutu u međusobnoj trgovini preferiraju i Mauricijus i Šri Lanka. U zemljama u razvoju podjednako je popularan i UAE dirham.
I rublja aktivno osvaja svet. Za nju se posebno interesuju zemlje koje blisko sarađuju sa Rusijom, pre svega Evroazijska ekonomska zajednica.
Međutim, apsolutni kralj u celom svetu među alternativnim valutama dolaru je kineski juan – gotovo cele prošle godine međubankarski sistem Svift, preko kojeg se odvija većina globalnih plaćanja, beležila je njegove vrtoglave uspehe.
Krajem novembra udeo transakcija u juanima kroz Svift dostigao je istorijski maksimum od 4,61 odsto.
Uprkos naporima zemalja širom sveta usmerenim na dedolarizaciju, američka valuta za sada ostaje zadržava liderstvo. Na kraju novembra više od 47% svih obračuna kroz Svift realizovano je u dolaru.
Pogledajte još:
Američki dolar - Sputnik Srbija, 1920, 29.10.2023
SVET
Amerika više ne može da spreči - propast dolara /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala