- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija zabrinuta: Događaji u Crvenom moru – projekcija nasilja u Gazi

© AP Photo / Mass Communications Spc. 2nd Class Moises SandovalAmerički desantni brod u Crvenom moru
Američki desantni brod u Crvenom moru - Sputnik Srbija, 1920, 04.01.2024
Pratite nas
Događaji u Crvenom moru predstavljaju projekcija nasilja u Pojasu Gaze, izjavio je stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja.
On je kazao da je Rusija ozbiljno zabrinuta zbog situacije u Crvenom moru, te da su trgovački putevi koji prolaze u tom području izuzetno važni za međunarodnu trgovinu i igraju glavnu ulogu u održavanju stabilnosti i prosperitetu svetske ekonomije.

„Problem sa obezbeđivanjem slobode plovidbe u Crvenom moru i Adenskom zalivu razvija se na tako alarmantan način kao deo šire slike. Mislim da je malo verovatno da će neko od naših kolega negirati činjenicu da je ono što se događa u Crvenom moru direktna projekcija nasilja u Gazi, gde već tri meseca traje žestoka operacija Izraela“, rekao je Nebenzja.

Kako je istakao, eskalacija se primećuje i na drugim okupiranim palestinskim teritorijama, kao i na granici Izraela i Libana.

„Nije tajna da su u regionu Bliskog istoka izuzetno razočarani zbog toga što sve ovo vreme SAD, koje prikrivaju akcije Izraela, drže ostale članice Saveta bezbednosti kao taoce i ne dozvoljavaju da se usvoji rezolucija koja zahteva hitan prekid vatre. Iznova i iznova koristeći pravo veta, Vašington potkopava sve napore za pružanje humanitarne pomoći Palestincima i obe rezolucije SB UN koje su usvojene za to vreme – rezolucije 2712 i 2720 – u suštini ostaju nerealizovane“, objasnio je on.

To, po rečima Nebenzje, u arapskom svetu izaziva gnev koji poprima tako opasne oblike kao što su akcije Huta u Crvenom moru.

Pretnja za brodove u Crvenom moru

Nakon eskalacije palestinsko-izraelskog sukoba u Pojasu Gaze, jemenski pobunjenici (Huti) saopštili su da će izvoditi napade na izraelsku teritoriju i da neće dozvoliti brodovima koji su povezani sa njima da prolaze kroz vode Crvenog mora i Bab el-Mandebu sve dok se ne završi operacija u palestinskoj enklavi.
Kao odgovor na to američke vlasti su saopštile da nameravaju da pokrenu operaciju „Prosperiti Gardijan“ u Crvenom moru kako bi osigurale slobodu plovidbe i bezbednost brodova. Pored SAD, u operaciji bi trebalo da učestvuju Bahrein, Velika Britanija, Danska, Španija, Italija, Kanada, Holandija, Norveška, Sejšeli i Francuska.
Pogledajte još:
Brod u Crvenom Moru - Sputnik Srbija, 1920, 24.12.2023
SVET
Huti izazvali haos u Crvenom moru koji bi mogao da traje mesecima
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala