- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Kako je medved postao simbol Rusije?

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaRuski grb
Ruski grb - Sputnik Srbija, 1920, 04.01.2024
Pratite nas
„Miška kosolapi“, „šumski gazda“, „Mihail Potapič“ to su sve imena kojima se naziva medved u Rusiji. Tamo su preci od davnina poštovali medveda koji im je bio kao totem.

Medved u cirkusu i reklamama

U različitim periodima ruske istorije medved je imao različite uloge. U XVI veku su medvede koristili za izvršenje smrtnih presuda. U XVII veku, uloga medveda se promenila i izvodio je razne trikove. U gradu Smargonj, koji je tada bio u sastavu Državne zajednice Poljske i Litvanije, otvorena je „Akademija za medvede“ gde su dresirali medvede, a onda ih prodavali evropskim cirkusima. Upravo je tada medved počeo da bude simbol Rusije, ali greškom. Nisu svi tadašnji kupci medveda dobro poznavali geografiju i dosta su mešali zemlje. Obraćajući se „Akademiji za medvede“ prilikom kupovine, bili su uvereni, da ona pripada Rusiji ili kako su je tada nazivali Moskoviji. Medvede su prodavali i na pijacama dok su izvodili trikove ili se borili protiv pasa.
U Ruskoj imperiji je 1865. godine osnovano Društvo pokrovitelja životinja koje je činilo nešto više od pedeset ljudi. Njihov osnovni zahtev upućen Ministarstvu unutrašnjih poslova je bio da se zabrani korišćenje medveda u svrhu zabave i koristi. Društvo je podržala crkva, a dve godine kasnije car je izdao ukaz o zabrani prodaje medveda. Nažalost, nisu svi bili zadovoljni humanim poduhvatom.
Seljaci su proklinjali cara jer, nakon što su dobili slobodu, oni su izgubili deo sredstava. Zemlja im je bila mala i prodajom medveda su popunjavali budžet. Kupovali su medvede od šest meseci i učili ih da izvode trikove. Kada medved odraste tri osobe su ga vodile ulicom: dreser, bubnjar i violinista i tako su zarađivali.
Tokom XIX veka je lik medveda strance sve češće asocirao sa Rusijom. Na Letnjim olimpijskim igrama 1980. godine, koje su održane u Moskvi, medved je bio simbol Olimpijskih igara. Tada su ga u jednom trenutku pustili da odleti u nebo što je mnoge gledaoce dovelo do suza.

Miškini „konkurenti“

I druge životinje su imale šansu da postanu simbol Rusije, na primer – soko. U XVII veku je car Aleksej Mihajlovič Romanov postavio kult poštovanja sokola. Ptice je voleo od detinjstva, a nakon što je nasledio ruski presto, naredio je da se formira Ukaz o lovu na sokole. Dom za grabljivice su postala sela Pokrovsko, Kolomensko i Sokoljniki. Bilo je gotovo nemoguće doći do carskih ljubimaca. Posebnu dozvolu da im se priđe je trebalo zaslužiti, na primer, da donese poklon sokolu ili da ga izleči. Tokom 1673. godine se lov na sokole smatrao veoma značajnim, posmatrali su ih kako love. Oni su let prema žrtvi mogli da ponove do 70 puta. Njihove žrtve su bile patke, labudovi, tetrebi i čaplje.
Aleksej Mihajlovič je skoro svakoga dana išao u lov sa pticama, nakon doručka i u drugoj polovini dana. Car je davao signal iz roga, a žrtve su letele ka nebu gde su ih čekali sokolovi koji su se nazad vraćali na poziv gospodara. Ako bi im se ptice izgubile iz vida onda bi krenuli u potragu za njima na konjima. Sokolove su pronalazili na osnovu srebrnih zvončića koje su im privezivali.
Sokola, koji je bio najtalentovaniji, donosili su caru. Tokom XIX veka su ove ptice bile veoma uvažavane, a onaj koji sruši drvo na kome se nalazi gnezdo sokola bi bio kažnjen. Savez za zaštitu ptica Rusije je 2021. godine nazvao godinu sive vetruške koja je deo porodice sokolova. Ove ptice imaju veoma drsku narav i bore se veoma uporno za svoju porodicu.
Još jedna životinja koja je imala veliku ulogu u Rusiji je samur – grabljivica iz roda kuna koja je bila razlog za širenje teritorije na istok i osvajanje Sibira. Krzno koje se dobijalo od kuna je bilo veoma popularno i ne samo u Rusiji, već i u Engleskoj, Holandiji i Nemačkoj. U to vreme veverica i kuna skoro izgubile vrednost, a samur je dobio na vrednosti. Krzno samura je bilo veće, čvršće i lepše. Za jedan kaput je bilo potrebno 40-80 koža. Slike samura se nalaze na pečatima sedam gradova u Sibiru, a slike dva samura se nalaze na grbu Sibirskog carstva, koji simbolizuje brzinu, pravdu i bogatstvo.
Pogledajte i:
Smeđi medved - Sputnik Srbija, 1920, 23.10.2023
MULTIMEDIJA
Nesvakidašnji prizor iz Rusije: Medved „džogira“ ulicom, a krave i automobili ga prate /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala