- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Novak juri nedosanjan san – Srbija dobija novu zvezdu : Šta da očekujemo od srpskih tenisera?

© AP Photo / Manu FernandezSrbija Dejvis kup
Srbija Dejvis kup - Sputnik Srbija, 1920, 02.01.2024
Pratite nas
Nova godina za Novaka Đokovića donosi novu priliku da ispuni neostvarenu želju i osvoji zlato za Srbiju na Olimpijskim igrama. Dok će on juriti Zlatni slem, očekuje se da Hamad Međedović zasija na velikoj sceni, a od Miomira Kecmanovića, Lasla Đerea i Dušana Lajovića čeka se nova titula. Uz njih na terenu će ponovo biti i Filip Krajinović.
Kruna na izuzetno uspešnu sezonu Novaka Đokovića trebalo je da bude Salatara na Dejvis kupu, ali do toga nije došlo. Motivacija koju je Novakov dolazak u Malagu stvorio bila je izrazito evidentna kod svakog člana srpskog tima, ali sreća je nekada jednostavno na drugoj strani.
Ipak, Dejvis kup i ono što je usledilo posle njega Srbiji je donelo mnogo. Najpre je na tom takmičenju zasijao Miomir Kecmanović, a onda je sve to gledajući sa klupe Hamad Međedović otišao u Džedu gde je trijumfovao na završnom turniru za sledeće generacije.
Dokazali su nam da mogu mnogo, a sada je red da to mnogo pretvore u rezultate.

Novakova godina za ostvarenje sna

Kada su jednom prilikom upitali Novaka Đokovića koji turnir bi želeo da osvoji njegov odgovor bio je prepričavan danima.
„Sve sam osvojio“, neskromno je rekao Novak uz osmeh.
Nije ta izjava mogla da zvuči ni prepotentno ni nadmeno jer je to jedna velika istina, ali zapravo postoji turnir koji Novak nikada nije osvojio, a to je olimpijski turnir odnosno zlatna medalja na Olimpijim igrama.
Upravo će Olimpijske igre biti Novakov primarni cilj naredne godine, a osim toga srpski as pojuriće nove Grend slem titule, prvu u Australiji. Ipak, koju god Grend slem titulu osvojio, zlatna medalja ostaće najvažniji cilj koji srpski as pokušava da ostvari tokom cele karijere.
Kada su novinari upitali Đokovića posle osvajanja završnog turnira u Torinu odakle mu motivacije jer je oborio izuzetan veliki broj rekorda, on je rekao kratko i jasno.
„Mogu da osvojim sva četiri Grend slema i zlato na Olimpijskim igrama“, poručio je Novak.

Laslo, možeš ti to!

Prošlu sezonu Laslo Đere počeo je kao 70. teniser sveta, a u ovu godinu ušao je kao 34. reket planete. Laslov skok nije bio iz mesta, došao je sa velikim zaletom, ali to je upravo ono što je i ulepšalo ovu njegovu sezonu u kojoj nam je poklonio sjajne mečeve.
Nije Laslo blistao u prvom delu sezone, ali je već u Rimu pokazao da je fokusiran i sigurniji. U italijanskoj prestonici stigao je do četvrtog kola, a posle toga igrao je finale turnira 500 serije u Gštadu.
Nadomak finala bio je u Kicbilu, ali ga je zaustavio Domnik Tim, a onda je usledio US Open gde je Đere odigrao najbolja dva seta u karijeri protiv Novaka i poveo sa 2:0, međutim prvi reket sveta uspeo je da preokrene taj meč.
U Laslovoj igri videla se stabilnost i zato u novoj sezoni od njega smeju da se očekuju dobri rezultati, pogotovo što bi kao 34. reket sveta trebalo da ima i malo bolji žreb.
S obzirom da mu šljaka najbolje leži moguće je da ponovo neće briljirati na startu sezone, ali kada bude zakoračio na podlogu koju voli čuda su moguća!

Srbija čeka Miomira sa Dejvis kupa

Veliko iznenađenje bilo je kada je Viktor Troicki odlučio da u četvrtfinalu Dejvis kupa u prvom singl meču igra Miomir Kecmanović. Činilo se da je Laslo Đere u boljoj formi i zato je malo ko očekivao da će igrati Miša.
Međutim, ubrzo je postalo jasno da je odluka selektora i više nego opravdana jer je Miomir igrao čini se kao nikada do sada. Kretnja, forhend, sevis, ofanziva sve je funkcionisalo savrešno, a dodatnu radost budila je Mišina želja.
Najpre je pobedio Džeka Drejpera, a potom je Srbiji doneo bod protiv Italijana fantastičnom pobedom protiv Lorenca Musetija.
Kasnije su srpski teniseri hvalili Kecmanovića i istakli da je tokom treninga pred početak Dejvis kupa pokazao da je u sjajnoj formi, a sada se samo čeka da je prenese u novu sezonu.
Miši odgovara beton i zato već u Australiji može da napravi dobre rezultate, samo je potrebno da ponovi partije iz Malage. Ukoliko bude igrao na tom nivou, niko ga neće poželeti za protivnika koliko god bio bolje rangiran od njega.

Nek ponovo zapleše taj jednoručni bekhend

Dušan Lajović imao bi još uspešniju sezonu iza sebe da nije bilo boginja koje su ga sprečile da igra kako je želeo na Rolan Garosu i Vimbldonu. Srpski teniser napravio je veliko iznenađenje u Banjaluci gde je stigao do druge titule u karijeri.
Na „Srpska openu“ pobedio je Novaka Đokovića i Andreja Rubljova i pokazao da je najbolji protiv najboljih. Najjače oružje bio mu je jednoručni bekhend koji bi u novoj sezoni mogao da donese i treću titulu.
Lajović kao 52. reket sveta neće moći da bude nosilac, ali s obzirom na to da što je protiv bio bolji i on igrao sve bolje to bi srpskom teniseru mogla da bude samo dodatna motivacija za korak nared.

Veliki Hamadov iskorak

Srbija ne samo da ima najboljeg tenisera sveta već ima i najboljeg tenisera nove generacije. Hamad Međedović osvojio je završio turnir za sledeću generaciju u Džedi i potpuno je bacio u senku mladog Artura Fisa za kog se verovalo da će stići do trofeja.
Izuzetno snažan servis i agresivna igra odlikuju buduću tenisku zvezdu, a ova sezon mogla bi da bude sezona njegovog iskoraka u kojoj više neće pripadati samo sledećoj generaciji.
Mladi srpski teniser deluje i više nego spremno za velike turnire koji čini se čekaju na njegov bljesak. Motiv više i veliki korak napred Hamadu je i to što se za novu sezonu pripremao sa Novakom u Dubaiju.
Međedović je imao priliku da uči od najboljih, a koliko je primenio savete videće se već na Australijan openu gde će preko kvalifikacija pokušati da izbori glavni žreb.
Ukoliko ne uspe odmah da napravi rezultat na Mastersu ili Grend slemu što je svakako teško, Hamad bi mogao da napravi korak više na turnirima 250 i 500 serija. Prošle sezone u Astani i Gštadu stigao je do polufinala, a čini se da borba za trofej nije bila daleko.

Filipov povratak

Posle ne ako dobrih rezultata prethodne sezone, Filip Krajinović odlučio je da mu je potrebno da na neko vreme ostavi reket. Postojala je bojazan da će srpski teniser odlučiti da završi karijeru o čemu je i sam razmišljao, ali umesto toga Filip se vraća!
Shvatio je da mu tenis nedostaje i dao je sebi drugu šansu čime je doneo ispravnu odluku. Krajinović je među teniskim stručnjacima poznat kao jedan od najtalentovanijih igrača bez titule i sada je možda pravo vreme kada kreće od nule da pokušava da osvoji trofej.
Filipu neće biti lako, čeka ga težak posao, ali dobro se pripremao i spreman je da pruži maksimum.
Hamad Međedović i Olga Danilović - Sputnik Srbija, 1920, 02.01.2024
SPORT
Novak doneo izjednačenje – a Hamad i Olga odveli Srbiju u četvrtfinale!
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala