Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Lajčak džaba priča - Kurti sluša samo Vašington

© Sputnik / Lola Đorđević Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak
 Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak - Sputnik Srbija, 1920, 01.01.2024
Pratite nas
Aljbin Kurti neće poslušati Miroslava Lajčaka i raspisati nove izbore na severu Kosova, sve dok Amerika to njega ne bude zatražila, kaže za Sputnjik politikolog Stevica Deđanski.
Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, očekuje da u Novoj godini Priština raspiše nove lokalne izbore na severu Kosova i Metohije, bez daljeg odlaganja.

EU je ne može da utiče na Prištinu

Na pitanje da li će Aljbin Kurti poslušati Lajčaka Stevica Deđanski, direktor Centra za međunarodnu saradnju, kaže da sumnja da će se to desiti, a izjavu Lajčaka više vidi kao deklarativnu koja nema nikakvog stvarnog uticaja na Prištinu kao ni, kako dodaje, ni Evropska unija uopšte.
„Ukoliko se samo premijer privremenih kosovskih institucija Aljbin Kurti bude pitao, od toga nema niša. I mi to znamo. Činjenica je da Kurtija može da pritisne samo Amerika, ali mi još ne vidimo da oni to rade,“ napominje Deđanski.
Lajčak i cela „ekipa“ iz EU, ističe sagovornik Sputnjika, očigledno je neuticajna na Kurtija, a kao primer Deđanski navodi da je EU bila garant za sprovođenje Briselskog sporazuma pa u tome nije uspela.

Samo Amerika može da utiče na Kurtija

„Lajčakove izjave su sve vreme šarene, od pozitivnih kada se činilo da razmišlja „normalno“, do negativnih gde se pravio totalno naivan da kao ne shvata situaciju. Sada ponovo počinje da normalno rezonuje, jer mu ističe pregovarački mandat, i zato što će verovatno biti ministar spoljnih poslova u svojoj državu Slovačkoj, koja ne priznaje Kosovo, što znači da će morati da nastupa sa pozicije svoje države,“ smatra Deđanski.
 Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak - Sputnik Srbija, 1920, 22.12.2023
SRBIJA
Opet rokovi za kraj kosovske sage: Što je Lajčaku milo to mu se i snilo
Iz tog razloga Deđanski kaže da izjave poput ove Lajčakove treba posmatrati kao izjave za „ličnu“ upotrebu i njega, i pregovaračkog tima EU za KiM i ne treba da se na te izjave oslanjamo.
„Mi moramo da brinemo samo o bezbednosti Srba na KiM i da o novim izborima na severu Kosova razgovaramo sa Amerikancima, jer kada oni budu zaista hteli da urade oni to i urade. Tako će biti i sada. Posebno ako i oni žele da zatvore bar deo kosovske priče, jer od marta njih neće ništa zanimati osima predsedničkih izbora koje imaju ove godine,“ kaže Deđanski.

Teško do novih izbora na severu KiM

U skladu sa tim, ali samom situacijom na terenu, zaključuje naš sagovornik, iluzorno je očekivati da Kurti sam ili uz zahtev iz EU raspiše nove izbore na severu KiM.
„Drugim rečima, njemu ovakvo stanje odgovara, njegovi "gradonačelnici" u četiri srpske opštine na severu, kroz birokratiju faktički „popisuju“ ili preimenuju ili preuzimaju sve što je bilo do sada u rukama Srba,“ upozorava Deđanski.
Lajčak je istakao i da je važno da je proces ka sprovođenju novih izbora za gradonačelnike u četiri opštine počeo osnivanjem inicijativnih grupa Srba s Kosova ranije u decembru, zbog ponovnog uspostavljanja potpunog reprezentativnih lokalnih samouprava na severu južne srpske pokrajine.
Lajčak je dodao da je situacija na KiM krhka, kao i da ne možemo istovremeno imati eskalaciju ili tenzije i napredak u normalizaciji odnosa, te da je dijalog jedina platforma za rešavanje svih otvorenih pitanja i potencijalnih izvora trvenja.
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak
 - Sputnik Srbija, 1920, 31.12.2023
SRBIJA
Lajčak: Očekujemo da novi lokalni izbori na severu KiM budu raspisani bez daljeg odlaganja
SAD, tzv. Kosovo i Albanija - ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 30.09.2023
SRBIJA
Vašington skinuo rukavice: Amerika preti, Srbiji se zbog Kosova sveti
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala