- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Sputnjikov tim godine: Svi za jednoga – jedan za svi!

© Foto : FIBAKošarkaši Srbije
Košarkaši Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 31.12.2023
Pratite nas
Došli su tiho i ušli u legendu. Bili su otpisani pre nego što su se i upisali, ali su još jednom pokazali da je duh igre ono što krasi srpske sportiste, naročito one koji su svoj život posvetili igri između obruča. I zato je košarkaška reprezentacija Srbije tim godine u izboru Sputnjik sporta.
Na Svetsko prvenstvo su se plasirali kroz iglene ušli, uoči prošlogodišnjeg Evropskog prvenstva koje su „osvojili“ i pre nego što su krenuli put Češke, pobedama nad Grčkom i Turskom.
Ključan faktor u tim mečevima bio je Nikola Jokić, najbolji košarkaš sveta već nekoliko godina unazad, ali je njegova odluka da propusti Mundobasket srušila nade domaće javnosti i gotovo prežalila reprezentaciju Srbije.
Nizali su se otkazi, Vasilije Micić je odlučio da se priprema za NBA ligu, u kojoj ove sezone dobija šansu na kašičicu u timu Oklahome, a zbog umora i povreda otkazali su startni krilni igrači – Nikola Kalinić i Vladimir Lučić.
Ako se u obzir uzme i prethodno odstranjivanje Miloša Teodosića, Srbija je ostala bez praktično cele petorke, ali je za Mundobasket dobila dvojicu ratnika – kapitena Bogdana Bogdanovića i plejmejkera Aleksu Avramovića.
„Svake godine, svako prvenstvo je posebna priča za sebe. Nekad se dođe u punom sastavu, pa se desi neuspeh. Ne osećam da sam nešto moram da radim, niti bih voleo da pravim tužnu atmosferu. Majke mi, jako sam srećan što sam došao. Žao mi je što nemamo saigrače, selektor je pričao sa njima, ali mi smo ovde svi zbog druženja, priprema, reprezentacije, utakmica... Svi su tu iz istih razloga, nadam se uživanju“, rekao je kapiten Bogdanović na prvom okupljanju.
Selektor je takođe pokušao da objasni razočaranoj javnosti da ne treba otpisivati ekipu pre vremena, uz podsećanje da je i ranije bilo otkaza.
„Ja ne bih ovde dizao emotivne parole, ko je zaslužan, a ko ne. Ne vraćamo se šta je bilo i kako je bilo. Ja sam siguran da se svi ovi momci ovde raduju pozivu. Nema nikakvih tajni oko igrača koje smo ovde spomenuli. Pretpostavljam da su navijači razočarani. Prave istine nema, prava istina je ova koju ja saopštavam i nemam nijedan razlog zašto ne bih pričao istinu. Morate znati da su se prioriteti u životima sportista promenili u odnosi pre 20 godina. A i tada je bilo otkaza iz različitih razloga. I ja kad sam vodio tim bilo je otkazivanja. Legende su otkazivale jer nisu htele da igraju, ne zbog reprezentacije nego jer se nisu osećale spremnim da odgovore zahtevima“, naveo je Pešić.
Krenulo se polako, iskusni plejmejker Stefan Jović je propustio dobar deo priprema zbog porodičnih problema, ali je sve ostavio po strani i pridružio se ekipi koja je već na Akropolis kupu u Grčkoj pokazala ono najlepše iz košarke – timsku igru, sistem, želju da se pronađe najbolji mogući šut, da se igra bez sebičnosti, da se svi podrede ekipi i zajedničkom cilju.
Poveo je selektor Pešić 13 igrača u Kinu na pripremne utakmice, poslednji je otpao Aleksa Radanov, ali je posle teške povrede Boriše Simanića kome je odstranjen i bubreg tim morao da do kraja ostane sa 11 košarkaša.
Sudbina koju je doživeo Simanić je ujedinila ekipu, ponovo je doživljen poraz od Italije, ali je i sreća pogledala srpski tim koji je umesto Amerike za rivala dobio Litvaniju i potom krenuo redom da melje.
„Čim ne igramo naše sisteme u napadu, onda je cirkus na terenu! Igrajte čiste sisteme i napadnite koš i oni će napraviti faul!“, savetovao je selektor svoje izabranike koji su iskakanja uspeli da svedu na minimum i stignu do velikog finala.
Manjak sreće, povreda Ognjena Dobrića, čudan sudijski kriterijum, promašena trojka Marka Gudurića za izjednačenje u finišu meča – sve je to snašlo srpski tim u borbi za zlatnu medalju.
Nije osvojena, ali je jedna stvar jasna, srpski tim je vratio košarku u listu ekipnih sportova, selektor Pešić je potvrdio svoje znanje koje je u javnosti bilo dovođeno u pitanje od strane stručnjaka i „stručnjaka“, a igrači pokazali svima šta znači bratstvo, jedinstvo i žrtva za kolektivnu stvar.
I tada, a i sada, srce svakog iskrenog navijača i ljubitelja košarke mora da bude veliko kao Rusija zbog svega što su priredili članovi košarkaške reprezentacije Srbije tokom odlazeće godine.
Svi su oni heroji za sva vremena – to su Filip Petrušev, Nikola Jović, Vanja Marinković, Ognjen Dobrić, Bogdan Bogdanović, Aleksa Avramović, Marko Gudurić, Stefan Jović, Nikola Milutinov, Dušan Ristić, Dejan Davidovac, Boriša Simanić, a uz njih i Svetislav Pešić, Marko Marinović, Dragan Tarlać, Oliver Kostić, Saša Kosović, Nenad Jakovljević, Ognjen Stojaković, Feđa Sretenović, Stefan Radojičić, dr Dragan Radovanović, Milan Marković, Dušan Popović, Dušan Sajić, Veljko Nikolić, Nebojša Ilić, Ivan Ivković, Jovica Aničić.
I to pod sloganom – svi za jednog, jedan za svi!
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala