- Sputnik Srbija, 1920, 12.12.2022
MOJA PRIČA
Donosimo vam životne priče, reportaže i neobične sudbine ljudi koji društvo čine boljim.

Dečak iz svemira: Najbolji mladi fizičar na svetu dolazi iz Srbije

© Foto : Sputnjiku ustupio Andrej PopovićAndrej Popović - ponos Kikindske gimnazije i Srbije
Andrej Popović - ponos Kikindske gimnazije i Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 31.12.2023
Pratite nas
Andrej Popović, učenik trećeg razreda Gimnazije "Dušan Vasiljev" u Kikindi, za većinu svojih vršnjaka je „dečak iz svemira“. Dok oni rešavaju školske zadatke, njega ljubav prema nuklearnoj i astro fizici vodi među zvezde, svetske zvezde fizike. Mladi genije iz Vojvodine trenutno je u svojoj generaciji najbolji fizičar na svetu.
„Glavna interesovanja su mi fizika i matematika, a odmah posle njih su programiranje i hemija“, kaže za Sputnjik gimnazijalac - genijalac, koji je prošlog meseca odneo zlato na međunarodnoj STEMKO Olimpijadi. Iza sebe je ostavio i đake elitne Matematike gimnazije, koji su se okitili srebrom.
Andrejev talenat roditelji i nastavnici uočili su od ranog detinjstva, pa je više od sedam godina član Centra za talente "Nikola Tesla" u Beogradu.
To znači da od četvrtog razreda osnovne škole vreme provodi na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu gde se njegov talenat i ideje neguju sa posebnom pažnjom. Kao svaki ozbiljan naučnik, ima i mentora, profesora ETF-a koji mu pomaže u pisanju naučno- istraživačkih radova.
„Već pet godina imam saradnju sa profesorkom Milesom Srećković. Ona mi je omogućila i da posetim Vojno - tehnički institut, da nađem druge mentore. Centar za talente je odličan za ljude koji hoće da se razvijaju u pravcu nauke. Ima više oblasti, matematika, fizika, psihologija, informatika, biologija, hemija“, kaže mladi naučnik.
© Foto : Sputnjiku ustupio Andrej PopovićRoditelji i nastavnici uočili su talenat od ranog detinjstva, pa je više od sedam godina član Centra za talente "Nikola Tesla" u Beogradu
Roditelji i nastavnici uočili su talenat od ranog detinjstva, pa je više od sedam godina član Centra za talente Nikola Tesla u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 29.12.2023
Roditelji i nastavnici uočili su talenat od ranog detinjstva, pa je više od sedam godina član Centra za talente "Nikola Tesla" u Beogradu

Laserska krila, umesto konvencionalnih raketa

Andreja najviše interesuju nuklearna i astro fizika. U poslednjem naučnom radu pisao je o tome kako laserski sistemi, odnosno laserska jedra, mogu da zamene konvencionalne rakete.
„Opisujem njihov način rada, kako laserski sistemi koji će koristiti ta jedra mogu biti postavljeni i na zemlji i na nekom satelitu. Mogu da dosegnu Alfa Kentauri za 22 godine, što je trenutno nezamislivo za konvencionalne rakete, zato što one koriste puno goriva koje stvara masu, a što više ima mase, to je teže da se raketa projektuje za dalje putovanje, kao što je put do Alfa Kentaurija“.
Reč je o najsjajnijoj zvezdi u sazvežđu Kentaur, posle Sunca, Zemlji najbližoj zvezdi, a od nas je udaljena 4,3 svetlosne godine.

Ljubav prema nuklearnim procesima

Mladi astro fizičar dodaje da ga je ova materija zanimala od malena, kao sasvim mali dečak jurio je enciklopedije, voleo da razmišlja o problemima koje sada predstavlja i rešava u naučnim radovima. Ljubav prema nuklearnoj fizici, kaže, razvila se kasnije, u sedmom i osmom razredu.
„Tražeći teme o kojima ću pisati, stvorila se ljubav ka nuklearnim procesima kao što su fuzija i fizija. I ovde moram da spomenem upotrebu lasera o kojoj sam govorio u nekim od svojih radova. U jednom sam se bavio laserskom fuzijom, kako je to efikasan način za stvaranje iste“.
© Foto : Sputnjiku ustupila Gimnazija Dušan VasiljevGimnazija "Dušan Vasiljev" - Andrej ima veliku podršku svih nastavnika, posebno razrednog starešine Ljubomira Zamurovića
Gimnazija Dušan Vasiljev - Andrej ima veliku podršku svih nastavnika, posebno razrednog starešine Ljubomira Zamurovića - Sputnik Srbija, 1920, 29.12.2023
Gimnazija "Dušan Vasiljev" - Andrej ima veliku podršku svih nastavnika, posebno razrednog starešine Ljubomira Zamurovića

Najbolji fizičar na svetu

Na poslednjoj Svetskoj olimpijadi iz savremene fizike u Indoneziji bio je jedini takmičar iz Srbije. Za 90 minuta morao je da reši 25 zadataka iz kvantne mehanike, nuklearne, fizike čestica i teorije relativiteta. Ostavio je za sobom vršnjake iz celog sveta, uzeo je zlato.
Andrej je trenutno zaokupljen svojim novim naučnim radom. O budućnosti ne razmišlja previše, uživa u otkrivanju novih znanja, a novu temu za sada ne otkriva.
Po završetku srednje škole zlatni fizičar ne namerava da napusti zemlju, veruje da u Srbiji može da stekne još kvalitetnog znanja.
„Proveo sam na Elektrotehničkom fakultetu dosta vremena sa mojom mentorkom, još od sedmog razreda, ali trenutno mi se više sviđa astro fizika na Matematičkom fakultetu. Mislim da je taj fakultet bliži mojim interesovanjima“.

Glavni cilj – svemirski programi

Andrej dodaje da je svestan da će jednog dana verovatno morati van granica zemlje, jer njegova interesovanja teško je zadovoljiti. Njegov glavni cilj su svemirski programi.
© Foto : Sputnjiku ustupio Andrej PopovićAndreja interesuje i informatika, ali samo kao alat u rešavanju složenih problema nuklearne i astro fizike
Andreja interesuje i informatika, ali samo kao alat u rešavanju složenih problema nuklearne i astro fizike - Sputnik Srbija, 1920, 29.12.2023
Andreja interesuje i informatika, ali samo kao alat u rešavanju složenih problema nuklearne i astro fizike
„Ne znam da li ću uspeti da se kvalifikujem za NASA-u ili nešto slično, ali nadam se radu u dobrom, pouzdanom institutu“.
Dodaje da bi u NASA-i mogao da se prilagodi bilo kojem poslu, samo da bude blizu te materije, da radi na stvarima koje su vezane za svemir.
„Kada bih baš mogao da biram, mislim da bih radio kao inženjer za transport u svemiru. Time sam se već bavio u nekoliko svojih radova“, zaključuje Andrej Popović, genije iz Kikinde.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala