Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Zapadni zvaničnik za kojim tuguju Srbi – podrio temelje NATO agresije

© Foto : screenshot/Swiss National LibraryDik Marti
Dik Marti - Sputnik Srbija, 1920, 29.12.2023
Pratite nas
Retko se dogodi da se u Srbiji toliko žali za nekim zapadnim zvaničnikom. Dik Marti, koji je preminuo 28. decembra jedan je od njih. Radi se o jednom od poslednjih javnih ličnosti na Zapadu koji je zadržao svoj integritet i koji je rizikovao i svoju ličnu bezbednost otvorivši temu koja je gađala u temelje legitimiteta NATO agresije na našu zemlju.
Ovako politikolog Aleksandar Pavić komentariše smrt Dika Martija, švajcarskog pravnika i političara koji je svojevremeno razotkrio zločine albanskih terorista na Kosovu i Metohiji, među kojima je i trgovina organima ubijenih Srba.

Marti zaslužuje trajno sećanje u Srbiji

Marti je kao specijalni izvestilac Saveta Evrope vodio istragu koja je dovela do formiranja Specijalnog suda za ratne zločine OVK u Hagu.
Prema Pavićevim rečima, Marti je zbog toga morao da se prerano povuče iz javnosti.
„On se zamerio, ne samo albanskim mafijaško-terorističkim klanovima na Kosovu i Metohiji, nego i zapadnoj dubokoj državi, koja je svoju geopolitiku na našim prostorima temeljila agresijom na našu zemlju, uzdizanjem terorista i trgovaca ljudskim organima“, kaže Pavić.
Marti ne samo da se tome suprotstavio – nažalost, to je uglavnom uradio sam, dodaje Pavić.
„On zaslužuje da ostane trajno zabeležen u Srbiji kao čovek od integriteta kome je istina bila važnija od svega drugog. Takvih ljudi na Zapadu praktično više nema“, zaključuje Pavić.

Razotkrio CIA-u i Tačija

Nije samo razotkrivanje zločina OVK ono zbog čega se Marti zamerio američkoj dubokoj državi. Četiri godine pre nego što je podneo izveštaj o ratnim zločinima Albanaca, 2006, Marti je razotkrio i mrežu tajnih zatvora u kojima je američka Centralna obaveštajna agencija (CIA) ispitivala radikalne islamiste posle napada na Njujork i Vašington 2001. godine.
Marti je kao ključne države tog programa CIA naveo Poljsku, Rumuniju i Litvaniju, koje su prekršile nekoliko međunarodnih konvencija o ljudskim pravima, kao i sopstvene zakone, kada su dozvolile da američka tajna služba koristi njihovu teritoriju u tajnom ratu protiv terorizma.
CIA je, navodi se u izveštaju, protivpravno hapsila osobe osumnjičene za terorizam, a zatim ih privatnim avionima preko baza u navedenim zemljama prebacivala u Gvantanamo i druga mesta gde su bili podvrgnuti mučenju.
Što se Kosova i Metohije tiče, Marti je označio Hašima Tačija kao šefa organizovane kriminalne mreže koja se pred početak rata 1999. bavila iznuđivanjem novca na Kosovu i Metohiji, koja je, vremenom preuzela i kontrolu nad kriminalom u Albaniji.
Osim Tačija u izveštaju su navedena imena još četvorice pripadnika „dreničke grupe“, koji su „ubijali, zatvarali, tukli i ispitivali“ osobe za koje su sumnjali da su sarađivale sa neprijateljima, Srbima i Romima.
„U poverljivim izveštajima koji pokrivaju period od desetak godina, agencije iz najmanje pet država zaduženih za borbu protiv trgovine drogom optužile su Hašima Tačija i ostale članove „dreničke grupe“ da su nasilno preuzeli kontrolu nad švercom heroina i ostalih narkotika“, navodi se u izveštaju Dika Martija.
Martijev izveštaj bio je polazna tačka za obimnu istragu posle koje je formiran Specijalni sud za ratne zločine OVK, pred kojim su optuženi ključni komandanti te formacije, uključujući Hašima Tačija, šefa obaveštajne službe OVK Kadrija Veseljija i nekadašnjeg šefa Generalštaba OVK Sulejmana Seljimija.
Lokacija „žute kuće“ i mesta na kom se pretpostavlja da su zakopana tela. - Sputnik Srbija, 1920, 07.08.2019
Organi najmanje 300 Srba iz „žute kuće“ prodati širom sveta
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala