- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Napad na Dan Republike Srpske - stvari idu nepovratno u haos

Kristijan Šmit - Sputnik Srbija, 1920, 29.12.2023
Pratite nas
Pretnje samozvanog visokog predstavnika za BiH da proslava Dana Republike Srpske predstavlja krivično delo pokazuju da je Kristijan Šmit, pre svega, samo nastavljač pogubne i toksične politike koja do sada ne samo da nije dala rezultate, nego je napravila još goru situaciju u BiH, smatra politikolog Vojislav Savić.
Samozvani visoki predstavnik Kristijan Šmit kao i Tužilaštvo BiH uputili su pretnje funkcionerima Republike Srpske ukoliko se odluče da proslave Dan Republike 9. janura. U pretnjama koje su stigle i sa Šmitove i sa adrese Tužilaštva, između redova se može pročitati da se spremaju i hapšenja zvaničnika Srpske ukoliko dođe do proslave Dana Republike.
S druge strane, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će biti zabranjeno delovanje Tužilaštva BiH na teritoriji Srpske, ukoliko pokušaju da reaguje na proslavu Dana Republike.

Šmit produbio krizu koja traje

Ako uzmemo u obzir da je Valentin Incko na samom kraju svog mandata nametnuo Zakon o negiranju „genocida“ kog Republika Srpska nije priznala, Šmit je svojim dolaskom nastavio sa još gorim poduhvatima i sad imamo permanentnu političku krizu koja traje, kaže Savić za Sputnjik.

„Po meni, ta politička kriza traje od apelacije za Dan Republike Srpske i od tog događaja stvari su otišle nepovratno u haos u BiH, i ne vidim kako to trenutno može da se izniveliše. S druge strane, Dan Republike je prosto volja građana Republike Srpske i nije ničiji hir, ni Dodikov, ni bilo koga drugog nego je prosto volja naroda da obeleži i proslavi dan kad je narod prosto odlučio da zaštiti svoj integritet. Ono što je usledilo posle toga, i 1. mart 1992. i građanski rat u BiH, pokazalo je da je to bio neminovan potez bez kog bi srpski narod ovde možda otišao i u neki dugoročni nestanak“.

Uvod u raspad Bosne

Ukoliko bi se pokušalo sa hapšenjem zvaničnika Republike Srpske zbog proslave Dana Republike , to bi definitivno bio uvod u raspad BiH, smatra Savić.
Jer, prvo BiH nema kompletan unutrašnji suverenitet jer nije priznata od dela svojih građana, ni Srba, ni Hrvata, pa čak ni od dela Bošnjaka koji se ne slažu sa principom njenog funkcionisanja, nego traže unitarnu državu.
„Sa druge strane, svaka država da bi bila država i da bi mogla da sprovodi unutrašnji suverenitet mora imati instrumente sile, odnosno represivni aparat pomoću kog može moć i snagu države da sprovede iznutra. Dakle, da bi to neko zabranio morao bi da ima taj represivni aparat koji se pre svega ogleda u policijskim snagama, a policija je u nadležnosti entiteta. A policija je opet lojalna politici građana Republike Srpske. Dakle, prvo bi MUP morao dati saglasnost da dođe Sipa pa da hapsi po Srpskoj, govorim prosto o operativnim stvarima koliko je Šmitu lako da to lupi, a koliko je teško operativno sprovesti u praksi takvu odluku.“
Ako bi došlo do hapšenja funkcionera Republike Srpske, takav potez bi izazvao niz lančanih reakcija posle koga bi Srpska morala da uzvrati recipročnim merama.
„Ako neko u potpunosti negira vašu volju, vaše opredeljenje, vaše praznike na koje imate i ustavom zagarantovana prava, na kraju krajeva i kroz Dejton je to verifikovano kao takvo, to je onda prosto logičan niz“, zaključio je Savić.
Kristijan Šmit - Sputnik Srbija, 1920, 20.12.2023
REGION
Šmit se obrušio na proslavu Dana Republike Srpske
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala