- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Argentina zvanično odbila poziv da se pridruži BRIKS-u

© AP Photo / Gustavo GarelloNovoizabrani predsednik Argentine Havijer Milej položio je zakletvu ispred argentinskog Kongresa
Novoizabrani predsednik Argentine Havijer Milej položio je zakletvu ispred argentinskog Kongresa - Sputnik Srbija, 1920, 29.12.2023
Pratite nas
Predsednik Argentine Havijer Milej zvanično je obavestio članice BRIKS-a da se njegova zemlja neće pridružiti tom bloku, piše portal „Infobej“ (Infobae).
„Milej je pre nekoliko dana poslao zvanična pisma predsednicima Kine i Rusije Si Đinpingu i Vladimiru Putinu u kojima je saopštio da se Argentina povlači iz multilateralnog foruma BRIKS“, navodi portal.
Kako je precizirano, Milej je o svojoj odluci obavestio i lidera Brazila Injasija Lulu de Silvu, premijera Indije Narendru Modija i predsednika Južnoafričke Republike Sirila Ramafosu.
Ranije je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov saopštio da je Argentina „uzela tajm aut“ da razmisli o saradnji sa BRIKS-om, ali da je interesovanje latinoameričkih zemalja za asocijaciju veoma ozbiljno.
Milej je nakon dolaska na vlast više puta izjavio da u spoljnoj politici namerava da se fokusira na veze sa Vašingtonom, a ne sa zemljama BRIKS-a.
BRIKS čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika. Posle samita bloka, koji je održan 22-24. avgusta u Johanesburgu, predsednik Južnoafričke Republike Siril Ramafosa najavio je proširenje organizacije – 1. januara 2024. biće primljeni Egipat, Iran, UAE, Saudijska Arabija i Etiopija. Sledeće godine u BRIKS predsedava Rusija.
Pogledajte još:
BRIKS - Sputnik Srbija, 1920, 26.12.2023
RUSIJA
Oko 30 država želi da uspostavi partnerstvo sa BRIKS-om
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala