- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Oko 30 država želi da uspostavi partnerstvo sa BRIKS-om

© Sputnik / Grigoriй Sыsoev / Uđi u bazu fotografijaBRIKS
BRIKS - Sputnik Srbija, 1920, 26.12.2023
Pratite nas
Oko 30 država želi da uspostavi partnerske veze sa BRIKS-om, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na sastanku komisije Generalnog saveta partije Jedinstvena Rusija za međunarodnu saradnju i podršku sunarodnicima u inostranstvu.
„Pored onih zemalja koje su već ušle u redove naše asocijacije, danas oko 30 država želi da uspostavi partnerstvo sa BRIKS-om“, rekao je ministar.
Prema rečima Lavrova, želja mnogih zemalja da se približe uniji „prirodna je u uslovima kada BRIKS radi na istinski demokratskoj osnovi koja se uzajamno poštuje.
„Nastavićemo da radimo na tome da BRIKS ojača svoju poziciju jednog od stubova multipolarnog sveta“, istakao je ruski ministar spoljnih poslova.
Po njegovim rečima, Buenos Ajresu je uzeo tajm aut da razmisli o saradnji sa BRIKS-om, ali je interesovanje latinoameričkih zemalja za asocijaciju veoma ozbiljno.
BRIKS objedinjuje Brazil, Rusiju, Indiju, Kinu i Južnu Afriku, ali su u poslednje vreme 23 države izrazile želju da se pridruže ovom ekonomskom bloku. Nakon samita organizacije održanog u avgustu u Johanesburgu, zvanično su pozvani da se pridruže BRIKS-u 1. januara 2024. godine Ujedinjeni Arapski Emirati, Saudijska Arabija, Iran, Argentina, Egipat i Etiopija.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala