- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Opravdane strepnje Srpske – mutne radnje Šmita i stranaca u otimanju državne imovine u BiH

© AP Photo / Markus SchreiberVisoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit
Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit - Sputnik Srbija, 1920, 28.12.2023
Pratite nas
Otkriće da je premijer Federacije BiH Nermin Nikšić, uz saglasnost Kristijana Šmita, omogućio britanskoj firmi da krči u okolini Vareša bez mešanja državnih organa, pokazuje da su opravdane strepnje Republike Srpske šta će se dogoditi ukoliko imovina entiteta bude preknjižena na zajedničke organe.
U svakoj državi državno pravobranilaštvo je dužno da štiti interese države i građana. Ukoliko je ova institucija isključena iz procesa odlučivanja, ostavlja se mesta sumnji da se nešto mutno događa. A to se upravo dogodilo u entitetu Federacija BiH.
Pravobranilaštvo BiH isključeno je, uz saglasnost Kristijana Šmita, iz donošenja odluke o raspolaganju državnim šumama koje u okolini Vareša krči britanska kompanija „Adrijatik metals“.

Osnovane strepnje za državnu imovinu

Prema rečima poslanice u Parlamentarnoj skupštini BiH, Sanje Vulić, odluka vlade FBiH potvrđuje da je sve ono od čega strepi i zazire Republika Srpska – da će državna imovina biti oduzeta, a građani biti pretvoreni u robove – bilo osnovano.
„Čin da se toj britanskoj kompaniji ustupi šuma u Varešu pokazuje koliko oni ne prezaju ni od čega i koliko žele da nas stave u ropstvo. U nekoliko navrata sam već rekla da Kristijan Šmit nije samo pretnja po srpski narod, već po sve narode koji žive u BiH. Šmit će se prvo o glavu obiti Bošnjacima i političkom Sarajevu koji ga toliko miluju i čuvaju u zagrljaju, a on ih pretvara u robove“, kaže za Sputnjik Vulićeva.
Vlada Nermina Nikšića je ovom odlukom pokazala koliko joj nije stalo do građana Federacije i samo je pitanje vremena kada će početi da naplaćuju i udisanje vazduha, dodaje ona.

Bošnjačka politička elita pati od kompleksa Republike Srpske

Sa druge strane, vlada Republike Srpske neće dati ni pedalj šume ili zemlje, jer Dejtonski sporazum je jasan – imovina pripada entitetima.
„Ova situacija pokazuje da se predsednik Dodik sa razlogom bori i da su njegove izjave i argumenti osnovani. Oni žele prirodno bogatstvo BiH, zato i jurišaju na prirodna bogatstva Republike Srpske i Federacije, samo s ciljem da sebi obezbede određenu korist“, kategorična je Vulićeva.
Na pitanje zbog čega bošnjačka politička elita pristaje na to da strane kompanije eksploatišu prirodna bogatstva u Federaciji BiH, Vulićeva objašnjava da se radi o poslušnicima Kristijana Šmita i američkog ambasadora u BiH Majkla Marfija. Radi se o ljudima koji ne mogu da funkcionišu samostalno.
„Istovremeno, imaju kompleks od Republike Srpske, jer mi smo Srpsku kreirali tako da ima sve primese države. Mi radimo u skladu sa zakonima, Ustavom, nadležnostima. Odgovorni smo prema politikama i prema građanima. U Federaciji se politika svodi na to da se samo sluša ono što Zapad kaže, a i sami vide da im Zapad ne želi dobro“, ističe Vulićeva.

Ukoliko Šmit nastavi, jedino rešenje je proglašenje nezavisnosti

Sa tezom da bi „slučaj Vareš“ mogao da postane manir u odlučivanju kada su u pitanju koncesije stranim kompanijama za eksploataciju prirodnih bogatstava ukoliko sva državna imovina bude preknjižena na zajedničke institucije, slaže se i politički analitičar iz Banjaluke Anđelko Kozomara.
Ovaj iskusni novinar i poznavalac bosanskohercegovačke političke scene napominje da bi u slučaju unitarizacije BiH, a preknjižavanje imovine krupan je korak u tom smeru, dovelo do toga da bošnjačka politička elita počne da preglasava ostala dva konstitutivna naroda – sada na primeru Vareša vidimo kako bi to izgledalo.
Međutim, postoji, čini se, još jedna stvar zbog koje je Kristijanu Šmitu stalo da se proces preknjižavanja imovine ubrza, zbog čega ga forsira i najavljuje da će nametnuti zakon o tome u januaru. Pre nekoliko meseci u sarajevskim medijima pojavila se vest da nemački diplomata ima neznatan udeo u vlasništvu u preduzeću koje upravlja šumama u Federaciji BiH.
Napominjući da se radi o neproverenoj vesti koju bi trebalo potvrditi, Kozomara ističe da bi i to mogao da bude razlog zbog koga Šmit toliko marljivo i samopregorno „gura“ pitanje preknjižavanja imovine – da bi povećao svoj udeo i postao suvlasnik šuma i u Republici Srpskoj.
„Tu bi informaciju trebalo proveriti i potvrditi, ali svedoci smo da su svi okupatori, ne samo u BiH, nego i na Kosovu i Metohiji, uzimali procenat državne imovine – mobilnu telefoniju, elektroprivredu. Oni su, dakle, skloni tome“, kaže Kozomara za naš portal.
Protiv toga se može boriti jedino na način koji je najavio Milorad Dodik – proglašavanje nezavisnosti Republike Srpske, smatraa Kozomara.
„Ne postoji drugi način jer je ovo nasilje koje kolonijalni upravnici sprovode nad nama“, zaključuje Kozomara.
Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit - Sputnik Srbija, 1920, 04.12.2023
REGION
Stoji li iza žestokog napada na Srpsku – lično bogaćenje građanina Šmita i američkog ambasadora
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala