- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Neveni Daković nagrada „Nebojša Popović“

© Foto : Printscreen/Youtube/RTSNevena Daković
Nevena Daković - Sputnik Srbija, 1920, 28.12.2023
Pratite nas
Redovna profesorka teorije filma na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu Nevena Daković dobitnica je nagrade „Nebojša Popović“za 2023. godinu.
Žiri u sastavu: teoretičar filma, filmski kritičar i urednik „Filmoskopije“ Nikola Radić, rediteljka i prva dobitnica ove nagrade Svetlana Popović i urednik filmskog programa Dvorane Kulturnog centra Beograda Ivan Aranđelović, odluku o nagradi je doneo jednoglasno, ocenivši da je Nevena Daković srpsku filmsku kulturu zadužila neumornim višedecenijskim akademskim radom na poljima filmologije i teorije medija:
„Njeno vrsno poznavanje srpskog i regionalnog filma, uz dugoročno zanimanje za pitanja sećanja, traume, žanra i nacije, iznedrilo je impresivan broj naučno-istraživačkih članaka i poglavlja u prestižnim časopisima i zbornicima, te knjigu 'Balkan kao filmski žanr: slika, tekst, nacija', koja se nametnula kao nezaobilazna referenca za istraživače ovdašnjih kinematografskih prilika. Ne manje važan je njen doprinos kao profesorke na Fakultetu dramskih umetnosti, gde kao mentorka nastavlja da usmerava nove naraštaje srpskih teoretičara i istoričara filma“.
Kulturni centar Beograda, Filmski centar Srbije, Radio-televizija Srbije, Jugoslovenska kinoteka, Otvoreni univerzitet Subotica / Festival evropskog filma Palić, Udruženje građana „Pogled u svet“/Festival autorskog filma, Fond B92/Festival „Slobodna zona“, Međunarodni festival dokumentarnog filma „Beldoks“ i članovi porodice Nebojše Popovića, u želji da sačuvaju uspomenu na izuzetnog profesionalca i čoveka, kao i nasleđe koje je ostavio, osnovali su godišnju nagradu za doprinos promociji i kritičnom promišljanju filmske umetnosti i kulture.
Nagradu čine novčani iznos i umetnički predmet/plaketa prema autorskom konceptu Ajle Selenić, koje obezbeđuju Filmski centar Srbije i Kulturni centar Beograda, kao i pravo i privilegija dobitnika nagrade na selekciju filmskog programa.
Nevena Daković će nagradu „Nebojša Popović“ primiti 11. januara u Dvorani Kulturnog centra Beograda, u okviru filmskog maratona koji je koncipirao Radoslav Zelenović, dobitnik nagrade za 2022. godinu.
Dosadašnji dobitnici nagrade „Nebojša Popović“ su Svetlana i Zoran Popović (2016), prof. Vladimir Vlada Petrić (2017), Milan Vlajčić (2018), Miroljub Stojanović (2019), Srđan Vučinić (2020), Pavle Levi (2021) i Radoslav Zelenović (2022).
Radoslav Zelenović - Sputnik Srbija, 1920, 29.12.2022
KULTURA
Radoslavu Zelenoviću nagrada „Nebojša Popović“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala