- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Radoslavu Zelenoviću nagrada „Nebojša Popović“

© Foto : Sputnjiku ustupio FCS/Damir VujkovićRadoslav Zelenović
Radoslav Zelenović - Sputnik Srbija, 1920, 29.12.2022
Pratite nas
Dobitnik nagrade “Nebojša Popović” za 2022. godinu je Radoslav Zelenović za celokupan višedecenijski rad u srpskom filmu i kinematografiji.
Značajni rezultati dugogodišnjeg direktora Jugoslovenske kinoteke i direktora Festivala evropskog filma Palić ogledaju se, prema oceni žirija, u zalaganju i trudu u promociji filma i kinematografije, u širenju filmske kritike i teorije, obrazovanju mladih kadrova na početku svog profesionalnog rada u sedmoj umetnosti i stvaranju uslova za što bolje funkcionisanje i dalji razvoj filmskog promišljanja, kulture gledanja filma i dijaloga o filmu, kao i što boljeg funkcionisanja kinematografije.
Jednoglasnu odluku je doneo žiri u sastavu: filmski producent, urednik filmskog programa Dvorane kulturnog centra Beograda Ivan Aranđelović (predsednik), rediteljka i prva dobitnica ove nagrade Svetlana Popović i teoretičar filma, filmski kritičar i urednik “Filmoskopije” Nikola Radić.
Godišnju nagradu “Nebojša Popović” za doprinos promociji i kritičkom promišljanju filmske umetnosti i kulture osnovali su Filmski centar Srbije, Radio-televizija Srbije, Kulturni centar Beograd, Jugoslovenska kinoteka, Otvoreni univerzitet Subotica / Festival evropskog filma Palić, Udruženje građana “Pogled u svet” / Festival autorskog filma, Fond B92 / Festival “Slobodna zona”, Međunarodni festival dokumentarnog filma “Beldoks” i članovi porodice Nebojše Popovića, u želji da sačuvaju uspomenu na izuzetnog profesionalca i čoveka, kao i nasleđe koje je ostavio.
© Sputnik / Vesna LapčevićRadoslav Zelenović uručio nagradu „Aleksandar Lifka“ za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji Aleksandru Berčeku na otvaranju 28. Festivala evropskog filma Palić
Dodelom nagrade „Aleksandar Lifka“ za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji Aleksandru Berčeku večeras je na Paliću svečano počeo 28. Festival evropskog filma. - Sputnik Srbija, 1920, 29.12.2022
Radoslav Zelenović uručio nagradu „Aleksandar Lifka“ za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji Aleksandru Berčeku na otvaranju 28. Festivala evropskog filma Palić
Nagradu čine novčani iznos i umetnički predmet/plaketa prema autorskom konceptu Ajle Selenić, koje obezbeđuje Filmski centar Srbije, kao i pravo i privilegija dobitnika nagrade na selekciju filmskog programa prilikom dodele nagrade za narednu godinu.
Zelenoviću će nagrada biti uručena 11. januara 2023. godine u 20 sati u Dvorani Kulturnog centra Beograda, u okviru filmskog maratona koji je koncipirao Pavle Levi, dobitnik nagrade za 2021. godinu.
Dosadašnji dobitnici nagrade “Nebojša Popović” su: Svetlana i Zoran Popović (2016), prof. Vladimir Vlada Petrić (2017), Milan Vlajčić (2018), Miroljub Stojanović (2019), Srđan Vučinić (2020) i Pavle Levi (2021).
KULTURA
Palić: Nagrađeni Arsenijević i Ogresta
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala