- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zona zabrane letova za ukrajinske dronove: Ruska PVO obara na desetine letelica

© Sputnik / Vitaliy Timkiv / Uđi u bazu fotografijaDron na nišanu snajperiste
Dron na nišanu snajperiste - Sputnik Srbija, 1920, 27.12.2023
Pratite nas
Ruski sistemi protivvazduhoplovne odbrane (PVO) i sistemi za elektronsko ratovanje (EV) stvaraju zone zabrane letova za dronove koje lansiraju Oružane snage Ukrajine i uništavaju ih na desetine, rekao je za Sputnjik generalni direktor državne korporacije „Rosteh“ Sergej Čemezov.
Kako je istakao, „Rosteh“ daje svoj doprinos u zaštitu neba od letelica protivnika. Korporacija isporučuje vojsci sisteme PVO, na primer, sisteme „pancir“ koji su se pokazali veoma efikasno tokom specijalne vojne operacije, ali i sisteme za elektronsko ratovanje.

„Pomoću takve tehnike u zoni specijalne vojne operacije praktično se stvara zona zabrane letova za ukrajinske dronove. Pada ih na desetine. Uništavaju se protivvazduhoplovnim raketnim sistemima, a takođe se onesposobljavaju sistemima za elektronsko ratovanje“, rekao je generalni direktor „Rosteha“.

Čemezov je dodao da se za zaštitu od naleta ukrajinskih dronova koriste novi radari malih dimenzija koji ih otkrivaju na udaljenosti od nekoliko desetina kilometara.
„Napravili smo male radare koji se postavljaju na najopasnijim pravcima, kao i za zaštitu naših gradova. Ove radarske stanice omogućavaju da se protivničke bespilotne letelice otkriju na udaljenosti do nekoliko desetina kilometara i brzo prenose informacije o meti kako bi se uništila“, objasnio je on.
Oružane snage Ukrajine stalno pokušavaju da izvedu napade na ciljeve na ruskoj teritoriji, i to većinom civilne. Ukrajinska strana svakodnevno lansira na desetine dronova, ali ruske snage većinu uništavaju. Pored toga, Kijev koristi dronove u okviru kombinovanih udara zajedno sa višecevnim raketnim lanserima, krstarećim, taktičkim i balističkim raketama.
Pogledajte još:
VS RF nanesli raketnый udar po obъektam voennoй infrastrukturы Ukrainы - Sputnik Srbija, 1920, 26.12.2023
RUSIJA
Šojgu: Ruska vojska ispunila glavni zadatak u 2023. godini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala