- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Koridor Sever-jug izaziva veliki entuzijazam

© Sputnik / Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaSergej Lavrov i Sabramanjam Džaišankar
Sergej Lavrov i Sabramanjam Džaišankar - Sputnik Srbija, 1920, 27.12.2023
Pratite nas
Rusija i Indija su označile celi niz koraka za saradnju u okviru pokretanja koridora sever-jug, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na konferenciji za novinare posle sastanka sa indijskim kolegom Subramanjamom Džaišankarom u Moskvi.
„Danas smo usaglasili niz koraka koji će nam omogućiti da proširimo saradnju, između ostalog u svetlu predstojećeg pokretanja međunarodnog transportnog koridora Sever-Jug, stvaranja rute Čenaj-Vladivostok i saradnje na razvoju Severnog morski put - ovo je veoma perspektivan pravac“, rekao je on.
On je istakao da koridoru sever-jug nije potreban nije potrebno udahnuti nov život, on već postoji i verovatno će biti realizovan u bliskoj budućnosti.
"Ovaj projekat je izazvao veliki entuzijazam svih zemalja od kojih zavisi njegova realizacija i sigurno će biti realizovan u bliskoj budućnosti“, rekao je ruski ministar.
Po njegovim rečima dve zemlje imaju slične stavove po pitanju Ujedinjenih nacija, poštovanja njenog ustava, kao i prema dijalogu država BRIKS, ŠOS i G-20.
„Naravno, poverenje u Zapad je u velikoj meri narušeno, pa su sada još veći razlozi da se oslanjamo na ulogu svetske većine u razvoju međunarodne ekonomije, ne na nečiju štetu, već na obostranu korist“, dodao je Lavrov.
Sastanak ruskog i indijskog ministra inostranih poslova je trajao oko sat i po vremena. Indijski ministar inostranih poslova je 25. decembra doputovao u petodnevnu posetu Rusiji.
Koridor je alternativa morskom putu koji povezuje Evropu, zemlje Persijskog zaliva i Indijskog okeana kroz Suecki kanal. Postoje tri rute međunarodnog transportnog koridora: transkaspijska (železnice i luke), zapadna i istočna (kopnena). Rašt-Astara je poslednja deonica zapadne trase na kojoj se trenutno radi, neophodna za rad pruge celom dužinom koridora.
Članovi Saveta bezbednosti UN na zasedanju u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku - Sputnik Srbija, 1920, 18.11.2023
RUSIJA
Rusija: Indija i Brazil kandidati da postanu stalne članice Saveta bezbednosti UN
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala