- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Raketni sistem Grad u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija

UŽIVO Eksplozije u Hersonu; Kijev priznao da su se ukrajinske snage povukle iz Marjinke u DNR

Pratite nas
Tokom noći eksplozije su odjeknule na Krimu. Prvi čovek poluostrva Sergej Aksjonov saopštio je da su napad izvele Oružane snage Ukrajine u području Feodosije, požar u luci je lokalizovan. Eksplozije su odjeknule i u predgrađu ukrajinskog Krivog Roga i Nikolajevu.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
21:53 26.12.2023
Ukrajinske snage ispalile su šest raketa na Gorlovku, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja vezanih za ratne zločine Ukrajine.
21:17 26.12.2023
U eksploziji u Hersonu, koji je pod kontrolom ukrajinskih snaga, oštećena je železnička stanica, saopštio je ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Igor Klimenko.
„Od posledica eksplozija poginuo je policijski poručnik iz Kirovogradske oblasti. Još dva policajca su u bolnici sa ranama od gelera“, napisao je Klimenko na svom Telegramu.
19:45 26.12.2023
Ministar finansija Nemačke Kristijan Lindner izjavio je da trenutno ne vidi preduslove za povećanje nemačke pomoći Ukrajini.
„Nemačka je na strani Ukrajine. Isporučujemo oružane sisteme, pružamo finansijsku pomoć i obezbeđujemo zaštitu mnogim ljudima u Nemačkoj“, istakao je Lindner, podsetivši da je Nemačka „drugi po veličini donator u svetu“ za Ukrajinu.
„Nemačka finansira dobru polovinu celokupne pomoći iz Evrope. Trenutno nema nikakvih naznaka da treba više da se uradi“, rekao je ministar u intervjuu za „NTV“.
Međutim, u svakom slučaju, prema njegovim rečima, potrebno je postići bolju raspodelu tereta između zemalja.
„Ne može da drugi rade manje zato što Nemačka radi više“, zaključio je Lindner.
17:36 26.12.2023
Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u Volinskoj, Rovnjenskoj, Žitomirskoj, Hmeljnickoj, Vinickoj, Čerkaskoj, Kirovogradskoj, Nikolajevskoj, Odeskoj i Harkovskoj oblasti Ukrajine, kao i u delu Hersonske i Zaporoške oblasti pod kontrolom Kijeva, sledi iz onlajn karte ukrajinskog Ministarstva za digitalnu transformaciju.
Prema podacima sa karte, uzbuna je u ovim oblastima objavljena praktično istovremeno, oko 19.25 časova.
16:49 26.12.2023
Ukrajinske trupe mogle bi da napuste Avdejevku za 2-3 meseca, izjavio je glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni na konferenciji za novinare.
„Što se tiče vođenja borbenih dejstava kod Avdejevke... Ne treba da pravimo šou oko konkretnog naselja. Vođenje borbenih dejstava podleže sopstvenim zakonima, koji ne zavise od toga da li se to sviđa poslanicima ili novinarima. (Oružane snage Rusije) imaju priliku da koncentrišu svoje snage u određenom pravcu. I za dva ili tri meseca mogu da urade ono što se desilo sa Bahmutom... Branićemo (Avdejevku) tačno onoliko koliko bude snaga. Ako ne bude dovoljno snaga – spasavaćemo ljude“, objasnio je general.
Avdejevku su tokom sukoba u Donbasu ukrajinske snage pretvorile u jedan od glavnih uporišta. Iz grada su ukrajinske snage mogle da gađaju Donjeck, Makejevku, Jasinovatu i okolinu. Trenutno se u oblasti Avdejevke vode jake borbe.
15:34 26.12.2023
15:28 26.12.2023
Ukrajinske snage povukle su se iz grada Marjinka u Donjeckoj Narodnoj Republici, izjavio je glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni na konferenciji za novinare.
Prema njegovim rečima, „ukrajinske snage su se povukle (iz grada), na nekim mestima su se ukopali u okolini Marjinke, a na drugima – malo dalje“.
Zalužni je, takođe, napomenuo da „grad Marjinka više ne postoji“.
15:19 26.12.2023
Za komandantom ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva Nikolajem Oleščukom, koji je optužen za terorizam, raspisana je poternica, proizlazi iz baze ruskog Ministarstva unutrašnjih poslova.
U saopštenju se navodi da se traži na osnovu člana Krivičnog zakona Rusije.
Ranije je Istražni komitet Rusije u odsustvu podneo optužbe za terorizam protiv načelnika Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine Kirila Budanova, komandanta Ratnog vazduhoplovstva Nikolaja Oleščuka i komandanta 383. posebnog puka za upravljanje letelicama na daljinu ukrajinskog Ratnog vazduhoplovstva Sergeja Budenjuka, koji su umešani u više od 100 napada bespilotnih letelica na rusku teritoriju.
13:26 26.12.2023
Glavno sa brifinga ruskog Ministarstva odbrane:
◾Ruske oružane snage su odbile tri napada jurišnih grupa Oružanih snaga Ukrajine na kupjanskom pravcu, gubici protivnika iznosili su oko 25 vojnika;
◾Ruske oružane snage su odbile napad Oružanih snaga Ukrajine na krasnolimanskom pravcu, protivnik je izgubio oko 195 vojnika i jedan tenk;
◾Ruske oružane snage su odbile pet napada Oružanih snaga Ukrajine na donjeckom pravcu, Marinka je oslobođena;
◾Ruske oružane snage su izvele napad na dve jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine u području Vodjanog i Novomihajlovke, protivnik je izgubio do 150 vojnika;
◾Ruska PVO oborila je dva Su-24 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva, 5 projektila hajmars, 24 drona;
◾Ukupni gubici Oružanih snaga Ukrajine na Donjeckom pravcu iznosili su oko 205 vojnika i 5 vozila.
12:54 26.12.2023
Nova kontraofanziva ukrajinskih snaga i proboj ruskih odbrambenih linija su malo verovatni, prenosi En-Bi-Si, pozivajući se na vojne analitičare.
„Početkom 2023. godine postojale su velike nade da će toliko hvaljena ukrajinska kontraofanziva... promeniti ravnotežu na terenu... To se nije dogodilo, a izgledi za prodor 2024. godine takođe su malo verovatni... Oni (vojni analitičari) predviđaju da će se intenzivne borbe verovatno nastaviti i sledeće godine, ali je malo verovatno da će kijevske snage pokušati novu kontraofanzivu“, navodi se u izveštaju.
Prema podacima eksperata koje citira televizija, Rusija će u novoj godini, po svoj prilici, ojačati svoju poziciju na teritorijama koje je preuzela.
11:35 26.12.2023
VS RF nanesli raketnый udar po obъektam voennoй infrastrukturы Ukrainы - Sputnik Srbija, 1920, 26.12.2023
RUSIJA
Šojgu: Ruska vojska ispunila glavni zadatak u 2023. godini
08:21 26.12.2023
Prva grupa ukrajinskih pilota završila je osnovnu obuku za upravljanje F-16 u Britaniji, saopštila je britanska vlada.
London napominje da ovi piloti sada u Danskoj uče da lete u okviru naprednog programa.
Ova prva grupa se sastoji od 6 pilota, još 10 nastavljaju osnovnu obuku u Britaniji.
Ukrajinski piloti se obučavaju i u SAD: u oktobru je Pentagon najavio da bi kurs mogao da bude završen pre kraja godine.
08:19 26.12.2023
Brodovi Crnomorske flote u Sevastopolju - Sputnik Srbija, 1920, 26.12.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Ruska vojska: U napadu na Krim oborena dva ukrajinska aviona
07:11 26.12.2023
Eksplozije su odjeknule u ukrajinskom Nikolajevu, pišu ukrajinski mediji.
Skladišta jednog industrijskog preduzeća je pogođeno. Druge informacije nisu poznate.
Eksplozije su odjeknule i u području Krivog Roga u Dnjepropetrovskoj oblasti.
07:08 26.12.2023
"Izvršen je neprijateljski napad u području Feodosije. Blokirana je luka. U ovom trenutku detonacija je prestala, požar je lokalizovan. Sve nadležne službe su na licu mesta", napisao je Sergej Aksjonov na svom Telegram kanalu.
On je upozorio da će žitelji nekoliko kuća biti iseljeni.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala