- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Palo moćno ukrajinsko uporište: Važna pobeda Moskve i težak poraz Kijeva

© Sputnik / Stanislav Krasilnikov / Uđi u bazu fotografijaSVO
SVO - Sputnik Srbija, 1920, 26.12.2023
Pratite nas
Ruska vojska je potpuno oslobodila Marjinku, čvrsto uporište ukrajinskih snaga, što će omogućiti efikasniju zaštitu Donjecke narodne republike od napada Oružanih snaga Ukrajine. Za Ruse je to strateški važna pobeda, a za Ukrajince - težak poraz.
Sledeći cilj ruskih snaga mogao bi biti oslobođenje Avdejevke, podjednako važnog grada oko koga se trenutno vode žestoke borbe.
Oružane snage Ukrajine u Marjinki su za devet godina stvorile moćno uporište povezano podzemnim tunelima, gotovo na svakoj ulici postojao je utvrđeni objekat. Tamo je bila prebačena ozbiljna vojna tehnika, dalekometna artiljerija, oklopna vozila i velika količina zapadne opreme. Odatle je vršeno žestoko granitiranje Donjecka.
„Marjinka je već naša, ovo je veoma ozbiljna stvar. Ovo je jedno od dva utvrđenja koja su blokirala Donjeck i izazvala mnogo teškoća. Od 2014. godine, Oružane snage Ukrajine počele su ozbiljno da jačaju Avdejevku i Marjinku, pripremajući ih upravo kao utvrđena uporišta za napade na Donjeck. Oni su tamo svašta iskopali, to su veoma ozbiljna utvrđenja“, kaže Vladimir Truhan, pukovnik u rezervi Centralnog aparata Ministarstva odbrane Rusije.
Borbe za Marjinku vode se gotovo od početka ruske specijalne vojne operacije, a do oslobođenja je došlo tokom aktivnih ofanzivnih operacija jurišnih pešadijskih grupa, dodao je Truhan.
„Iluzija je da možete tamo poslati dva bombardera i tako rešiti sve zadatke. U takvim odbrambenim konfiguracijama veliku ulogu igraju male pešadijske jurišne grupe. Tu su delovale grupe od pet, sedam ili deset ljudi, sistematski potiskivajući ukrajinske snage... Nije bilo nikakvih bezuspešnih pokušaja napada, već je to bio sistematski rad jakih, hrabrih momaka koji su metar po metar istiskivali ukrajinske snage", naglasio je Truhan.
© Sputnik / Pavel Bednяkov / Uđi u bazu fotografijaVladimir Putin je još u junu ove godine postavio zadatak da se konačno oslobodi grad iz kojeg je redovno granatiran Donjeck, a danas naglašava da će „oslobađanje Marjinke“ pomoći ruskim trupama da dobiju više manevarskog prostora
Predsednik Rusije Vladimir Putin i ministar odbrane Sergej Šojgu - Sputnik Srbija, 1920, 26.12.2023
Vladimir Putin je još u junu ove godine postavio zadatak da se konačno oslobodi grad iz kojeg je redovno granatiran Donjeck, a danas naglašava da će „oslobađanje Marjinke“ pomoći ruskim trupama da dobiju više manevarskog prostora

Oslobođenje Marjinke je od strateškog značaja

Ruski ekspert Igor Kovaljov ocenjuje da je zauzimanje Marjinke značajna prekretnica u oslobađanju Donjecke narodne republike.
„Ovo je veoma važno dostignuće ruske vojske. Znamo koliko je blizu Donjecka i upravo iz Marjinke je gađan glavni grad republike koja je sada u sastavu Ruske Federacije... Ovim strateška inicijativa prelazi na stranu ruske vojske... Ovo je značajno naselje sa stanovišta toga što će sada granatiranje Donjecka biti izuzetno otežano za Oružane snage Ukrajine. Jasno je da postoji artiljerija velikog dometa, postoje rakete koje mogu da dolete, ali je Marjinka je veoma važna, uostalom i zato što njeno zauzimanje opovrgava ukrajinsku propagandu da ruska vojska nije zauzela nijedno naseljeno mesto“, kaže Kovaljov.
Ruski eksperti ističu da događaji poput oslobađanja Marijupolja, „Azovstalja“, Marjinke, Artjomovska (ukrajinskog Bahmuta) ukazuju na to da ruske snage uspešno sprovode specijalnu vojnu operaciju i rešavaju zadatke koje je pred njih postavio predsednik Rusije i vrhovni komandant Vladimir Putin, a tiču se zaštite stanovništva na tim prostorima, kao i demilitarizacije i denicifikacije Ukrajine.
Oslobađanje ovog mesta samo po sebi neće odlučiti o ishodu specijalne vojne operacije, ali simbolično potvrđuje da je tzv. ukrajinska kontraofanziva očigledno propala. Sve ovo, posebno u jeku diskusija koje se vode u Ukrajini o potrebi hitne nove mobilizacije, naglašava dramatičnost situacije u kojoj se nalazi zvanični Kijev i ukrajinske nedostatke u smislu daljeg efikasnog sukoba sa Rusija.
Za Oružane snage Rusije i Rusiju u celini oslobođenje Marjinike ima veliki moralni, psihološki i vojno-politički značaj.

Ukrajinci prvo porekli, pa se ućutali

Putin je još u junu ove godine postavio zadatak da se konačno oslobodi grad iz kojeg je redovno granatiran Donjeck, a danas naglašava da će „oslobađanje Marjinke“ pomoći ruskim trupama da dobiju više manevarskog prostora.
On je rekao da iz svega ovoga ima „najmanje dva pozitivna efekta“. Prvi je potiskivanje neprijateljskih jedinica i ukrajinske artiljerije dalje od Donjecka, a drugi je proširenje opsega operacije. Kako je rekao, prodorom u ovo utvrđeno područje koje je neprijatelj gradio od 2014. godine i gde je izgradio značajan broj armirano-betonskih utvrđenja i podzemnih prolaza, ruske trupe dobijaju šire operativno područje.
Intenzivne borbe za Marjinku počele su u proleće 2022. nakon zauzimanja Marijupolja.
Do 2014. godine tu je živelo oko 10.000 stanovnika. Grad je imao više od 3.000 zgrada, a Oružane snage Rusije su se borile za svaku od njih. Oslobođenje Marjinke ne samo da će omogućiti efikasniju zaštitu Donjecka od granatiranja, već će i slomiti moral ukrajinskih vojnika, uvereni su ruski eksperti. Zauzimanje Marjinke je ključ za dalji prodor ruskih snaga u nekoliko pravaca.
Eksperti navode da zauzimanje Marjinke otvara ruskoj vojsci pravac ka Kurahovu, važnom logističkom čvorištu kroz koji vodi put ka Zaporožju, a osim toga potpuna kontrola nad gradom omogućava „stvaranje klešta“, uključujući i u pravcu Avdejevke, razorenog grada u blizini Donjecka.
Zanimljivo je da su Ukrajinci u prvi mah demantovali tvrdnje Rusije o potpunom zauzimanju Marjinke, navodeći da se borbe nastavljaju i da je grad potpuno uništen, ali su drugi ukrajinski potvrdili rusku verziju.
Ukrajinski portali sada navode da je Marjinka iščezla iz redovnih izveštaja Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine.
Ukrajinski Generalštab je obično izveštavao o „odbijenim napadima“ na Marjinku. Međutim, ovaj grad se više ne pominje, ali se pominje sledeće naselje - Novomihajlovka.
Kroz Marjinku prolazi autoput Donjeck-Zaporožje. Taj rejon je nekada zauzimao prvo mesto u toj oblasti po poljoprivrednoj proizvodnji. Ovde se proizvodilo mleko, meso, jaja, uzgajalo se povrće, pšenica i suncokret. Radilo je oko 40 poljoprivrednih preduzeća i oko 10 fabrika, ali nakon što su Donjecka i Luganska republika u aprilu 2014. godine proglasile nezavisnost, ukrajinske snage su ubrzo pokrenule kaznenu operaciju u regionu i sve ove godine držale su stambena naselja oko Marjinke pod neprekidnom vatrom.
Tokom skoro devet godina redovnog teškog artiljerijskog granatiranja, stotine civila je ubijeno, a nekoliko fabrika je uništeno.
VS RF nanesli raketnый udar po obъektam voennoй infrastrukturы Ukrainы - Sputnik Srbija, 1920, 26.12.2023
RUSIJA
Šojgu: Ruska vojska ispunila glavni zadatak u 2023. godini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala