Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Šta se krije iza opasne nove poruke Prištine?

© AP Photo / Visar KryeziuInterventne jedinice takozvane kosovske policije
Interventne jedinice takozvane kosovske policije - Sputnik Srbija, 1920, 25.12.2023
Pratite nas
Izjavom da Beograd sprema napad na tzv. Kosovo , premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti pokušava da odgodi neminovno formiranje Zajednice srpskih opština, u vreme dok raste i pritisak Zapada da se to i učini, smatra diplomata Zoran Milivojević.
Tvrdnje premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da se „Beograd priprema za novi napad na Kosovo“, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković odbacio je kao apsolutnu laž.
Kurti pokušava da obmane celokupnu javnost, posebno međunarodnu, pozivajući se na događaj u Banjskoj ne bi li optužio predsednika Vučića, državu Srbiju i Vojsku Srbije za umešanost u taj događaj“, rekao je Petković.

Kurti u procepu jača svoj položaj

Diplomata Zoran Milivojević smatra da to što Kurti izjavljuje nema nikakve veze sa stvarnošću. Srbija nema nikakvu nameru da bilo šta radi silom vezano za Kosovo i Metohiju i ostaje čvrsto na poziciji da joj je interes samo mir i bezbednost, što je i najbolja formula da se sačuvaju Srbi, kaže Milivojević za Sputnjik.
Srbija se zalaže da se sve rešava političkim putem, s tim što ima primedbu na ponašanje stranog faktora nadležnog za stabilnost i bezbednost – Unmika i Kfora za koje smatra da se nedovoljno angažuju. Isto važi i za Euleks kad je reč o vladavini prava, imajući u vidu represiju koju sprovodi prištinska strana, dodaje Milivojević.
„Ove izjave i nastupi gospodina Kurtija isključivo imaju nameru da, u pokušaju da drži to otvoreno pitanje vezano za Srbiju, da prosto utiče na sopstveni položaj. Jer on ostaje bez argumenata i cela priča dobija jednu drugačiju konotaciju. On je prosto suočen sa nečim što mora da izvrši a to je ZSO. Ne postoji spremnost da to uradi i on, u nemogućnosti da političkim i drugim sredstvima ostvari političke ciljeve, pokušava da osnaži priču o napadu Srbiji. Tu nailazi na pogodno tlo zato što ima struktura na Zapadu koje takođe na taj način pokušavaju da dovedu u pitanje poziciju Srbije“.
Reč je o onima koji se i dalje drže priče o „ugrožavanju kosovskog suvereniteta“ sa jačanjem vojske u Srbiji i njenim angažovanjem prema administrativnoj liniji, a ta priča uopšte nema uporišta u realnosti. Prosto se drži jedna vrsta tenzije uz pokušaje da se izvrši novi pritisci na Srbiju uz angažovanje stranog faktora.

Kurti ne odustaje od primene sile

Na pitanje da li je Kurtijeva izjava najava nekog novog nasilja nad Srbima, Milivojević kaže da on ne odustaje od namere da silom nametne politička rešenja.
To vidimo u slučaju upada u banji u Banjskoj i novim upadima oko Srba, sa držanjem represije na visokom nivou i sa pokušajem da izvede neku vrstu incidenata, reakcija itd. Srbija će se toga čuvati, to je sasvim jasno i to nema nikakve šanse na uspeh, ocenjuje Milivojević.
Kurti neće odustati od toga da upotrebom sile nameće politička rešenja i svoje prisustvo na severu Kosova i Metohije, da napada Srbe ne bi li isposlovao njihov odlazak ili odustajanje od borbe za svoja prava. Potpuno je jasno da će tražiti i najmanji povod da primeni silu i u to ne bi trebalo sumnjati, nezavisno od njegovih izjava. To je politika koju sprovodi i koju će nastaviti da sprovodi.
„Sve su to poruke onima koji su pozvani da reaguju na terenu i onom delu međunarodne zajednice koji ga podržava da se uzmu u pamet i da preti rizik od nove eskalacije. Kurti ničim ne doprinosi deeskalaciji već samo stvara uslove za novu eskalaciju. Bezbednost i stabilnost je ugrožena politikom Kurtija i pre, i sada, i ubuduće. Prema tome, to nije poruka za nas u Srbiji već za one koji vode računa o bezbednosti i onima koji ga u tome podržavaju. To je potpuno jasno, a njegov je interes da tu podršku iskoristi sa novim incidentima, novom represijom i novim angažovanjem sile kako bi se nametnula politička rešenja“.
A za to nema nikakve šanse, jer niti će Srbija promeniti svoj stav oko nepriznanja Kosova, niti će odustati od svojih prava na Kosovu i Metohiji, zaključio je Milivojević.
Petar Petković - Sputnik Srbija, 1920, 23.12.2023
SRBIJA
Petković: Apsolutna laž da se Beograd sprema za napad, Kurti želi novu krizu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala