Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Petković: Apsolutna laž da se Beograd sprema za napad, Kurti želi novu krizu

© Tanjug / STRAHINJA AĆIMOVIĆPetar Petković
Petar Petković - Sputnik Srbija, 1920, 23.12.2023
Pratite nas
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković odbacio je kao apsolutnu laž tvrdnje premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da se „Beograd priprema za novi napad na Kosovo“.
„Kurti pokušava da obmane celokupnu javnost, posebno međunarodnu, pozivajući se na događaj u Banjskoj ne bi li optužio predsednika Vučića, državu Srbiju i Vojsku Srbije za umešanost u taj događaj“, rekao je Petković na vanrednoj konferenciji za novinare.
Petković je rekao da Kurti koristi temu Banjske i severa Kosova, što pokazuje da ne želi da formira Zajednicu srpskih opština, ne želi normalizaciju odnosa, već krize.
„Apsolutna je laž da se Beograd sprema za napad“, poručio je Petković.
Petković je ocenio da Kurti i prištinski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja, žele da, verbalnim napadom na Beograd i pominjanjem događaja iz Banjske od 24. septembra, skrenu pažnju sa loše ekonomske situacije i brojnih vatrenih obračuna u pokrajini.
„Kurti je danas pokušao da prikrije katastrofalnu ekonomsku i privrednu situaciju i činjenicu da gotovo svakog dana imate brojna upucavanja i u Prištini, i u drugim gradovima gde uglavnom žive Albanci južno od Ibra. Zato koristi temu Banjske, napad na predsednika Vučića, da izbegne konkretne korake koji idu ka formiranju ZSO“, istakao je Petković.
Petković je negirao Kurtijeve tvrdnje da Milan Radoičić "sprema napad na KiM".
„Čuli smo ga danas da se Radoičić, Beograd spremaju za nove napade na Kosovu i Metohiji. Nema nikakvog napada. Posle Banjske, tri puta je smanjen broj srpske vojske oko administrativne linije. Kurti nastavlja sa kampanjom laži i napadima na predsednika Vučića i Beograd, jer tako izbegava obaveze koje ima iz dijaloga. Nije ni čudo što Kurti govori kako je izgubljeno vreme u Briselu, nego bi sa Rašićem da piše novi statut srpskih opština“, kazao je Petković.
Petković je naveo i da je otkako je Aljbin Kurti premijer privremenih prištinskih institucija, da je sproveo 454 napada i incidenata na srpski narod na KiM, 176 napada samo u ovoj godini, a da se o tome ne govori.
Kurti se prema Petkovićevim rečima meša u izborni proces u Srbiji, te da je besan zbog toga što je veliki broj Srba izašao na izbore.
„Oni su dolazili i privatnim vozilima, išli čak i peške u Novi Pazar i Rašku, na izmeštena biračka mesta za južni deo KiI. To što je 24.000 srba izašlo i glasalo, čekalo satima na administrativnim prelazima da bi učestvovali u glasanju jer im je jasno da to pravo ne može da im ukine Aljbin Kurti koji je zabranio glasanje na KiM, a organizovao je u aprilu izbore u nekakvim kontejnerima koje čuva sa drugim cevima kos policija, i gde su glasali isključivo Albanc i 13 Srba glavom i bradom.. Većina Srba je bojkotovala izbore jer ne žele lažne gradonačelnike“, podsetio je direktor Kancelarije za KiM.
On je dodao da su trenutno „uslovi izuzetno teški, nikad teži“.
„Mi nastavljamo sa procesom normalizacije. Time pokazujemo odgovornost. Od ogromnog broja Srba koji su autobusima došli da glasaju na izmeštena biračka mesta, veliki broj je glasao za Vučića, i to je ono što ljuti Kurtija. Zato napad na Banjsku, na sela oko Zvečana, Banov Do, upadi u prodavnice, magacine... ali građani Srbije su pokazali odgovornost, ali se zato pokazao onaj ko nije odgovoran“, istakao je Petković.
Direktor Kancelarije za KiM je rekao da je uzalud Kurtiju da govori najrazličitije laži, jer je jasno da nema dijaloga, niti ikakvog pomaka.
„On bi da piše statut sa Rašićem, koji je rekao da je ZSO - 'Zajednica dživdžana'. Oni se sprdaju sa time. Ono što Priština treba da uradi je da vladinom uredbom potvrdi statut koji je dogovoren u okviru dijaloga Beograda i Prištine, a na osnovu nacrta statuta koji je prezentovan u Briselu“, napomenuo je Petković.
On je ocenio da je u pitanju ogoljena sila koja ima za cilj napad na srpski narod.
„Sačuvaćemo mir i stabilnost, braniti prava srpskog naroda diplomatskim sredstvima i omogućićemo normalan život. Ovo je tipična antisrpska politika Kurtija koja narušava poziciju srpskog naroda na KiM i dovodi je u bezizlazno stanje“, naglasio je Petković.
Događaje protekle nedelje u emisiji „Od četvrtka do četvrtka“ komentarisao je advokat Goran Petronijević:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala