- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin dozvolio da se podignu zastave na tri nova vojna broda

© POOL / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 25.12.2023
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin dao je dozvolu da se podignu vojno-mornaričke zastave na fregati „Admiral Golovko“, na malom raketnom brodu „Naro-Fominsk“ i na morskom minolovcu „Lac Černavin“. Ceremonija je priređena na „Severnom brodogradilištu“ u Sankt Peterburgu.
Prema oceni ruskog predsednika, sektor brodogradnje u Rusiji je u usponu i prelazi na ritmičnu serijsku proizvodnju borbenih brodova raznih klasa.
„Uvođenje najnovijih brodova u sastav flote još jedan je dokaz da je naša brodogradnja u usponu i da upravo sada prelazi na ritmičnu, serijsku proizvodnju borbenih brodova raznih klasa. To je najvažniji, principijelni korak obnove, razvoja naše brodogradnje“, rekao je Putin na ceremoniji.
Putin je dodao da se pet fregata, osam korveta, 13 malih raketnih brodova i više od 50 drugih brodova različitih klasa nalaze u raznim fazama pripravnosti.
„Ovde, u 'Severnom brodogradilištu', u toku je serijska proizvodnja novih fregata. Od sledeće do 2035. godine planirana je izgradnja serije korveta malog i srednjeg deplasmana. U Tatarstanu, u Zelenodolskom zavodu, grade se mali raketni, kao i patrolni brodovi. A u brodogradilištu u Kerču dva univerzalna desantna broda novog projekta i mali raketni brodovi za Crnomorsku flotu“, rekao je Putin.
Ruski predsednik je dodao da se u brodogradilištu „Jantar“ u Kalinjingradu grade dva velika desantna broda. „Do 2035. godine planirano je da ta serija bude povećana i da se proizvede još sedam brodova“, rekao je Putin.
On je, takođe, rekao da se u Lenjingradskoj obladsti, u zavodu „Pela“, dorađuju tri mala raketna broda za Baltičku flotu, a u „Srednjonevskom brodogradilištu“ morski minolovci.
„Na Dalekom istoku, u Habarovskom kraju, u Amurskom brodogradilištu, već se po porudžbini gradi šest korveta, kao i četiri mala raketna broda. Razmatra se, takođe, mogućnost izgradnje serije fregata“, dodao je Putin i ocenio da će takav sistemski rad osigurati stabilan razvoj sektora brodogradnje.
Višenamenska fregata „Admiral Golovko“ izgrađena je u „Severnom brodogradilištu“, po narudžbini Vojnomornaričke flote Rusije za vođenje borbenih dejstava u daljoj i bližoj morskoj zoni, učestvovanje u rešavanju mirnodopskih zadataka u svim zonama, uključujući okeansku.
Fregata je namenjena za gađanje raznih tipova vojnih brodova, postavljanje minskih prepreka, gađanje kopnenih ciljeva na protivničkoj teritoriji, za protivvazduhoplovnu, protivbrodsku i protivraketnu odbranu brodova Vojne mornarice Rusije na području borbenih dejstava i za druge ciljeve.
Brod je opremljen savremenim kompleksima ofanzivnog raketnog oružja „kalibar“ i „oniks“, raketnim i artiljerijskim kompleksima, kao i najnovijim kompleksima protivpodmorničkog naoružanja, sistemima za radioelektronsku borbu i postavljanje prepreka, ima visoke manevarske sposobnosti i savremeni navigacioni kompleks.
Mali raketni brod „Naro-Fominsk“ ima visok stepen prohodnosti, a njegova osnovna namena bila je da plovi na manjim dubinama u severnom delu Kaspijskog mora i delte reke Volge, što je omogućeno korišćenjem propelera.
Brod za protivminsku odbranu „Lav Černavin“ izgrađen je po narudžbini Vojno-mornaričke flote, a porinut je u aprilu 2023. godine. Brod je namenjen za potragu za minama i minskim preprekama i njihovo uništavanje, protivminsku zaštitu brodova, kao i za borbu protiv diverzantskih grupa i protivničkih sredstava, protivminsko osmatranje i druge zadatke.
Brod je opremljen artiljerijskim uređajem AK-306, koji može da izvede 6.000 pucnjeva u minuti, s maksimalnim dometom od šest kilometara, raketnim kompleksom „igla“, predviđenim za gađanje niskoletećih ciljeva i helikoptera, mitraljezom „kord“ za paljbu po brzoplovećim oklopnim morskim ciljevima, borbu protiv podvodnih diverzanata i uništavanje plutajućih mina.
Novi automat AK-12 Kalašnjikov - Sputnik Srbija, 1920, 25.12.2023
VOJSKA I NAORUŽANJE
Ruska armija dobila modernizovane automate „kalašnjikov“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala