- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Prazne crkve u Ukrajini: Zelenski svojim Božićem podelio zemlju

© AP Photo / Efrem LukatskyKijevsko-pečerska lavra
Kijevsko-pečerska lavra - Sputnik Srbija, 1920, 25.12.2023
Pratite nas
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je 24. decembra uveče čestitao sugrađanima predstojeći Božić. Ništa neobično, osim što zapanjuje da je predsednik-Jevrejin čestitao pravoslavcima katolički praznik, piše kolumnista ruskog portala „Komsomoljska pravda“ Aleksandar Grišin.
Autor ističe da lično nema ništa protiv katolika ili njihovog Božića.
„Naprotiv, čak ga čestitam poznanicima. Ali ova kaša koju je zakuvao Porošenko stvaranjem pseudopravoslavne ‘crkve’ raskolnika, a još više promešao Zelenski prenevši sve praznike sa tradicionalnih datuma prihvaćenih u pravoslavlju na takve da bi sve bilo evropski – to već prelazi sve granice razuma“, navodi Grišin.
„Zelenski, koji sam nije parohijanin nijedne religije, nije samo uvukao svoje prljave šape u poslove i duše vernika, zagađujući ih usput sopstvenim pomijama. On je još jednom podelio sve pravoslavne hrišćane Ukrajine (grkokatolici su ionako slavili po svome). Kao da mu nije bilo dovoljno svega što je ukrajinska vlast uradila zaplenivši lavre i hramove pre toga“, piše autor.
Počajevska lavra - Sputnik Srbija, 1920, 13.04.2023
RUSIJA
Bivši ukrajinski premijer: Vlasti od 2014. godine otele od kanonske UPC više od 600 hramova
„Danas cela Ukrajina slavi Božić na isti datum“, rekao je Zelenski u svojoj video-poruci. Nakon što je pomerio ovaj datum ne pitajući nikoga. A milioni Ukrajinaca su navikli da Božić proslavljaju onako kako su to slavili njihovi očevi i dedovi – 7. januara, odnosno 25. decembra po starom kalendaru. Milioni Ukrajinaca nisu prihvatili ni novu pseudo-crkvu, ni nove praznike. I nisu išli u crkve nove sekte na nove praznike, primećuje Grišin.
„A juče, tokom praznične božićne liturgije, Uspenski sabor Kijevsko-pečerske lavre, koji je ranije uvek na svim službama, a posebno na Božić i Vaskrs, bio prepun ljudi, bio je prazan. Šest ljudi, ne računajući sveštenstvo za ceo hram, predstavlja pravi odgovor Ukrajinaca na postupke i politiku Zelenskog, kada nad njima ne stoje dželati lojalni režimu. Hramovi dati Pravoslavnoj crkvi Ukrajine ili zaplenjeni od raskolnika, prazni su širom Ukrajine. Jer silom, uz umešanost dovezenih rugoba, može da se zauzme zgrada, da se proteraju stari vlasnici, ali ne može se silom neko naterati da ide u crkvu. I ljudi ne idu“, ističe autor teksta.
Novinar podseća da su u početku episkopi PCU bili zabrinuti da nema ko da služi u crkvama – pokazalo se da je broj Juda u nižim redovima UPC mali. Zatim se pokazalo da ni oni koji su na raspolaganju nemaju kome da služe. Parohijani jednoglasno ignorišu novu sektu, ne manje u zapadnoj Ukrajini nego u centru zemlje ili na istoku.
Zelenski ne samo da je lično, zajedno sa Vrhovnom radom, ustanovio za Ukrajinu kada se Hristos rodio, on je napravio novu podelu među svojim sugrađanima, primećuje Grišin.
„Danas cela Ukrajina slavi Božić na isti datum“, rekao je Zelenski, odbacujući od svoje Ukrajine sve ostale Ukrajince kao „pogrešne“, sa kojima ne deli isti cilj. On sam ih je izbacio iz zajedničkog čamca, naglašava autor teksta.
A reakcija, odgovor na ove i druge slične izjave Zelenskog, sigurno će pre ili kasnije uslediti, zaključuje Grišin.
Zastava Ukrajine, Vrhovna rada - Sputnik Srbija, 1920, 19.10.2023
RUSIJA
Skandalozna odluka: Vrhovna rada zabranjuje Ukrajinsku pravoslavnu crkvu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala