- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Bivši ukrajinski premijer: Vlasti od 2014. godine otele od kanonske UPC više od 600 hramova

CC BY 4.0 / Aniskov/cropped photo / Počajevska lavra
Počajevska lavra - Sputnik Srbija, 1920, 13.04.2023
Pratite nas
Ukrajinske vlasti su od 2014. godine oteli od kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve više od 600 hramova, a preko sto ih je spaljeno i uništeno, izjavio je bivši premijer Ukrajine Nikolaj Azarov.
„Sveštenike tuku, ubijaju, truju gasom, šalju u zatvor, zastrašuju njih i njihove porodice“, rekao je Azarov za Jutjub kanal Belta.
Prema njegovim rečima, sve je počelo sa dolaskom na vlast Petra Porošenka koji, kako je rekao, nema ni časti ni savesti.
„On je protuva…. Čim su Amerikanci obezbedili pokriće počelo je uništavanje Ukrajinske pravoslavne crkve. Porošenko je izdao naređenje svojim potčinjenima, pre svega radikalnim snagama i banderovcima: Ukrajinska pravoslavna crkva mora da se stopi sa raskolničkom Pravoslavnom crkvom Ukrajine. Ali, kanoni pravoslavlja su postojani i UPC jednostavno nije mogla da se stopi sa PCU. I tada je počeo jeziv progon do tada neviđen u svetu“, rekao je bivši ukrajinski premijer.
On je dodao da bi isto bilo i u Belorusiji da je tamo uspeo prevrat poput ukrajinskog Majdana.
Prema njegovim rečima, kada je na vlast došao Vladimir Zelenski koji „nikakve veze nema sa religijom, verom, savešću i moralom“, čovek potpuno amoralan, progon UPC nastavljen je novom snagom.
„Ukrajinske vlasti nisu samo ratni zločinci, oni su izdajnici sopstvene zemlje jer su krenuli na veru, na religiju“, rekao je Azarov i dodao da vlasti u Kijevu krše zakone jer delatnost crkve nemaju pravo da se mešaju ni SBU ni regionalne vlasti.
Podsetimo, aktivno je progon kanonske crkve počeo 2019. godine kada je tadašnji ukrajinski predsednik Petar Porošenko dobio tomos o autokefalnosti od carigradskog patrijarha Vartolomeja za stvaranje raskolničke Pravoslavne crkve Ukrajine.
Pozivajući se na veze kanonske UPC sa Rusijom ukrajinske vlasti su u različitim delovima zemlje donele odluku zabrani rada, a parlament je razmatrao nacrt zakona o faktičkoj zabrani u Ukrajini.
Služba bezbednosti Ukrajine počela je da pokreće krivične postupke protiv sveštenstva, protiv nekih su uvedene sankcije, sprovodile su se kontraobaveštajne aktivnosti, odnosno pretresi kod episkopa i sveštenika, u hramovima i manastirima a sve s ciljem da se pronađu dokazi „antiukrajinske delatnosti“.
Vernici UPC - Sputnik Srbija, 1920, 28.03.2023
SVET
Zastrašujući zapadni eksperiment u rangu doktora Mengelea – ovoga puta na meti Ruska crkva /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala