- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lukašenko: EAES otvoren za saradnju sa vodećim svetskim ekonomijama

© Sputnik / Pavel Bednyakov / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko - Sputnik Srbija, 1920, 25.12.2023
Pratite nas
Zemlje Evroazijskog ekonomskog saveza ne izoluju se od spoljnog sveta i otvorene su za ravnopravnu saradnju sa vodećim ekonomskim silama, izjavio je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko, govoreći na sastanku Vrhovnog Evroazijskog ekonomskog saveta.
„Naše integraciono udruženje otvoreno je za obostrano korisnu i ravnopravnu saradnju sa vodećim ekonomijama. Ne izolujemo se od spoljnog sveta, ma koliko to neki želeli“, rekao je beloruski lider.
On je primetio da partneri EAES grade dijalog na principima ravnopravnosti i poštovanja interesa.
„Najnoviji primer je potpisivanje sporazuma o stvaranju zone slobodne trgovine sa Iranom. Danas je to najveća ekonomija na Bliskom istoku, ključni element južne trgovinske rute sa Bliskim istokom i Južnom Azijom“, istakao je Lukašenko.
Lukašenko je istakao da želi da EAES u budućnosti vidi kao jedan od globalnih polova ekonomske teže.
Beloruski lider uporedio je EAES sa drugim regionalnim integracionim udruženjima i rekao da je Savez napredniji u ekonomskoj integraciji od Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) i BRIKS-a.
„Oni nemaju ovu dinamiku, nisu još dostigli nivo integracije koji smo mi postigli. Sada je glavna stvar da ne izgubimo zamah“, rekao je Lukašenko.
On je pozvao da se napreduje u tom pravcu kako bi EAES bio vodeća ne samo regionalna, već i globalna ekonomska organizacija.
Prema njegovim rečima, važno je da zemlje EAES ne žive samo u sadašnjosti, već i da jasno shvataju ciljeve integracije u doglednoj budućnosti.
„Jasno shvatamo ciljeve integracije u doglednoj budućnosti. Na inicijativu ruske strane pripremljena je deklaracija kojom se definišu ciljevi razvoja Evroazijskog ekonomskog saveza do 2030. godine i integracije do 2045. godine. U strogom duhu ekonomskog pragmatizma, zacrtani su konkretni i razumljivi ciljevi“, smatra Lukašenko.
Prema njegovim rečima, u cilju razvoja deklaracije potrebno je pripremiti smernice za realizaciju planiranog.
„Konkretan plan. Neće biti lako, ali mi ćemo takav plan usvojiti“, rekao je beloruski predsednik.
On je dodao da je neophodno dati veću dinamiku razvoju transportnog koridora „Sever-Jug“.
„Važno mesto zauzima rad na zajedničkom razvoju transporta i logistike, digitalne infrastrukture država-članica (EAES), povećanja transportne povezanosti Saveza sa tržištima trećih zemalja koja se aktivno razvijaju. Povezivanje naših infrastrukturnih mogućnosti, realizacija potencijala međunarodnih organizacija i razvojnih instituta može i treba da obezbedi rešenje zadatka formiranja transportnog, logističkog, trgovinskog i ekonomskog prostora na celom kontinentu“, ocenio je Lukašenko.
Prema njegovim rečima, dobar primer takvog udruživanja napora je transportni koridor „Sever-Jug“ koji se realizuje na inicijativu predsednika Rusije Vladimira Putina i uz učešće Azerbejdžana i Irana.
On je naglasio da ovaj projekat ni u kom slučaju ne treba da „ostane na papiru“.
Lukašenko je pozitivno ocenio činjenicu da EAES obraća pažnju na pitanje finansijske podrške projektima evroazijske saradnje u industriji iz budžeta Saveza.
„To je dobra vest. Odnosno, zajedno ćemo graditi nova preduzeća i time razvijati našu privredu. Odluka je doneta, kriterijumi za odabir takvih projekata su razvijeni i odobreni“, zaključio je Lukašenko.
Lideri Evroazijskog ekonomskog saveza na sednici u Sankt Peterburgu - Sputnik Srbija, 1920, 25.12.2023
RUSIJA
Lideri EAES odobrili deklaraciju o razvoju Saveza do 2045. godine
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala