Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Tužilaštva u više gradova oglasila se o postupanju u vezi sa prijavama nepravilnosti na izborima

© Sputnik / Lola ĐorđevićBirački odbor
Birački odbor - Sputnik Srbija, 1920, 23.12.2023
Pratite nas
Više javno tužilaštvo u Beogradu, nakon što je primilo izveštaje iz svih šest osnovnih tužilaštava sa teritorije Grada, obaveštava u saopštenju javnost o postupanju povodom prijava koje su dostavljene tužilaštvima u vezi sa eventualnim nepravilnostima na republičkim i gradskim izborima održanim 17. decembra 2023. godine.
Više javno tužilaštvo navodi da mu je putem imejla 17. decembra podneta krivična prijava V. P. protiv N. N. lica u vezi sa krivičnim delom davanje i primanje mita u vezi sa glasanjem.
U prilogu je dostavljen video-snimak dve žene koje pričaju o navodnoj predaji novca od strane N. N. lica radi glasanja, sačinjen ispred OŠ „Rade Končar“ u Zemunu.
Tim povodom, formiran je predmet i 19. decembra podnet je policiji zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja.
Povodom dva izveštaja Republičke izborne komisije, koji su podneti
Višem javnom tužilaštvu 11. decembra u vezi sa falsifikovanim potpisima za izborne liste „Dosta! Evropski put-Dosta“i „Ruski manjinski savez – Pavle Bihali Gavrin i doktor Hristos Alestopulos (Srpsko-ruska partija Vukovi i Srpsko grčki pokret)“ formirani su predmeti i prosleđeni na nadležnost Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu zbog krivičnog dela falsifikovanje isprave.

Pet događaja o kojima je obavešteno Treće osnovno javno tužilaštvo

Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu je 17. decembra obavešteno o pet događaja u vezi sa izborima na teritoriji svoje nadležnosti.
U svakom pojedinom slučaju, ističe se u saopštenju, dežurni tužioci su naložili policiji da izađe na teren, kao i da obavi razgovore sa podnosiocima prijava, te da podnese izveštaj tužilaštvu, navodi se u saopštenju.
Prvi događaj tiče se prijave M. LJ. i odnosi se na navodnu kupovinu glasova u Batajnici iz kombija.
„Po nalogu dežurnih tužilaca obavljeni su razgovori sa M. LJ. i još tri lica koja su bila sa njim u društvu, te je naloženo policiji da izađe na teren radi pronalaska kombija koji su opisali podnosioci prijave. Pripadnici policije, koji su otišli na prijavljenu adresu, nisu uočili navedeni kombi, niti zatekli lica sa kojima bi obavili razgovor“, piše u saoštenju.
U drugom događaju, dodaje Više javno tužilaštvo, povodom prijave člana RIK-a J. R. da se u „Štark Areni“ odvija paralelno glasanje i da je njemu i njegovim kolegama onemogućen ulazak u arenu, po nalogu dežurnih tužilaca policija je obavila razgovor sa podnosiocima prijave, nakon čega su upućeni da sve nepravilnosti prijave Republičkoj izbornoj komisiji (RIK).
J. R. je svoje navode ponovio u PS Novi Beograd, a nakon što je RIK saopštio da u „Štark Areni“ nema izbornog mesta, policiji je naloženo dostavljanje izveštaja, kao i povećanje patrolne delatnosti ispred arene, navodi u saopštenju Više javno tužilaštvo.
U trećem događaju, kako dodaje, po prijavi vlasnice ugostiteljog objekta na Novom Beogradu da novinari medijske kuće N1, i pored njene molbe da to ne čine, snimaju unutrašnjost i goste lokala i da je guraju, po nalogu dežurnih tužilaca policijska patrola je izašla na lice mesta i obavila razgovor sa njom. Ona je upućena da može da podnese krivičnu privatnu tužbu.
U četvrtom događaju, navodi Tužilaštvo, po prijavi posmatrača ispred „Prava Evrope“ R. V. da se na izbornom mestu broj 136 u OŠ "Vlada Obradović Kameni" na Ledinama nalaze dupli birački spiskovi i da je poliven kafom od strane jednog člana biračkog odbora, po nalogu dežurnih tužilaca, policija je obavila razgovor sa zamenikom predsednika izborne komisije D. B, koja je izjavila da je člana izborne komisije Z. L. nepoznato lice udarilo zatvorenom šakom u lice, da je on odbio medicinsku pomoć i rekao da neće pristupiti u prostorije policijske stanice.
„U razgovoru sa posmatračem ispred ‘Prava Evrope‘ S. M. on je izjavio da mu R. V. nije poznat, a kako glasanje na tom biračkom mestu nije prekidano iz navedenog događaja ne proističu obeležja bilo kog krivičnog dela, pa je naloženo da se ovaj događaj evidentira“, piše u saopštenju.
U petom događaju, navodi tužilaštvo, po prijavi predsednika biračkog odbora na izbornom mestu u Surčinu M. V. da se tu nalaze dva paketa sa po 100 glasačkih listića koji su već zaokruženi, nakon čega su tri lica odnela listiće, po nalogu dežurnih tužilaca policija je izašla na lice mesta, pa je u razgovoru sa M. V. utvrđeno da su na tom biračkom mestu u OŠ „22. oktobar“ pronađena dva već zaokružena listića, a ne dva paketa.
Dežurni tužioci su preko policijskih službenika uputili pozivaoca da, ukoliko smatra da je bilo nepravilnosti, iste prijavi RIK-u.

Drugo osnovno tužilaštvo uputilo zahtev RIK-u povodom prijave o navodno falsifikovanim listićima

Drugo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu je formiralo predmet i uputilo zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja Republičkoj izbornoj komisiji povodom prijave člana biračkog odbora iz Socijalističke partije Srbije M. Š. da je u kutiji sa glasovima za odbornike Skupštine grada Beograda pronađeno osam glasačkih listića za koje se pretpostavljalo da su falsifikovani (četiri za lokalne i četiri za parlamentarne izbore).

Prvo osnovno tužilaštvo formiralo tri predmeta pre izbornog dana

Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu, kao i osnovnim javnim tužilaštvima u Mladenovcu, Obrenovcu i Lazarevcu, nisu stigle prijave niti izveštaji o bilo kakvim uočenim nepravilnostima u vezi sa glasanjem 17. decembra.
Međutim, pre izbornog dana, Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu je formiralo tri predmeta u vezi sa navodnim falsifikovanjem potpisa.
To tužilaštvo je formiralo predmet i uputilo zahtev za pružanje potrebnih obaveštenja Gradskoj izbornoj komisiji (GIK) nakon što su članovi Opštinske izborne komisije GO Savski venac 13. decembra ustanovili da im je dostavljeno 10 glasačkih listića manje nego što je trebalo.
„Takođe je formiralo predmet i podnelo zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja GIK-u povodom dopisa od 12. decembra kojim ga je JP ‘Pošta Srbije‘ obavestila da je medijska kuća Nova S 11. decembra objavila tekst u kojem navodi da to javno preduzeće navodno šalje pozive za glasanje ‘fantomskim‘ biračima, pa je u istom dopisu zatražilo od Prvog osnovnog javnog tužilaštva da se spreči bilo kakva zloupotreba tog javnog preduzeća“, piše u saopštenju.
Povodom krivične prijave podnete protiv N. N. lica zaposlenih u GO Savski Venac zbog overe lažnih podataka u dva obrasca, gde stoji da birač J. Z. podržava izbornu listu za izbore za odbornike u skupštini grada Beograda „Grupa građana Ćale ovo je za tebe – Petar Đurić“ i za listu „Srbija na zapadu-Zoran Vuletić – Nemanja Milošević-Da se struka pita-Vladimir Kovačević“, Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu je formiralo predmet i podnelo zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja GIK-u.

Bez prijava nepravilnosti u Mladenovcu, Obrenovcu i Lazarevcu

Osnovnim javnim tužilaštvima u Mladenovcu, Obrenovcu i Lazarevcu tokom izbornog procesa nisu prijavljene bilo kakve nepravilnosti.
Koordinator za osnovna javna tužilaštva u Beogradu, u vezi sa predmetima vezanim za izbore 17. decembra 2023. godine, kojeg je postavio Glavni javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu bio je u redovnoj komunikaciji sa dežurnim tužiocima i policijom, kako bi se efikasno reagovalo na svaku prijavu i proverili navodi istih, zaključuje Više javno tužilaštvo.

Bez krivičnih prijava na područjima tužilaštava u Jagodini, Pančevu, Smederevu, Kruševcu

Na području Kruševca, Trstenika i Brusa nije bilo nepravilnosti vezanih za izborni proces tokom izbora za narodne poslanike i gradske i opštinske odbornike 17. decembra, kao i u periodu posle toga, saopštilo je Više javno tužilaštvo u Kruševcu.
VJT u Kruševcu je navelo da nisu podnošene krivične prijave za krivična dela protiv izbornih prava, osim što je u Kruševcu, povodom prijave da je u jednom slučaju došlo do povreda izbornih pravila koja se odnose na glasanje van biračkog mesta, odnosno od kuće, formiran predmet i od strane nadležnog osnovnog tužilaštva naloženo prikupljanje potrebnih obaveštenja.
U saopštenju, koje je potpisao glavni javni tužilac, navodi se i da je u Trsteniku, povodom vređanja člana biračkog odbora, od strane nadležnog osnovnog tužilaštva naloženo podnošenje prekršajne prijave protiv jednog lica.
I viša javna tužilaštva u Jagodini, Pančevu, Smederevu saopštila su da na području njihove nadležnosti nije bilo krivičnih prijava zbog nepravilnosti tokom izbornog procesa.
Branimir Nestorović - Sputnik Srbija, 1920, 23.12.2023
SRBIJA
Nestorović: Nećemo u koaliciju ni sa kim, dolazi vreme kada će morati da nas slušaju /foto/
Kojim će putem Srbija krenuti posle izbora pogledajte u emisiji „Svet a Sputnjikom“:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala