- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta
Savet bezbednosti UN - Sputnik Srbija

SB UN usvojio rezoluciju o Gazi, Rusija i SAD bile uzdržane

Pratite nas
Savet bezbednosti UN usvojio je ublaženi tekst rezolucije o Pojasu Gaze, kojom se poziva na hitno ubrzanje isporuke pomoći civilima u toj palestinskoj enklavi, ali iz koje je izbačen poziv za hitnu obustavu neprijateljstava između Izraela i Hamasa. SAD su prethodno stavile veto na ruski amandman na nacrt rezolucije u kome je predložen prekid vatre.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:23 22.12.2023
22:23 22.12.2023
Ambasador Izraela u UN: Fokus UN samo na pomoć Gaze, a ne i na oslobađanju talaca
Ambasador Izraela pri Ujedinjenim nacijama Gilad Erdan kritikovao je Savet bezbednosti UN posle usvajanja rezolucije za Gazu zbog odgovora na napad Hamasa 7. oktobra.
„Fokus UN samo na mehanizme pomoći Gazi je nepotreban i odvojen od stvarnosti – Izrael već dozvoljava isporuku pomoći u potrebnom obimu“, rekao je Erdan.
Prema njegovim rečima, UN je trebalo da se fokusira na humanitarnu krizu sa taocima koje drži Hamas u Gazi, prenele su agencije
21:14 22.12.2023
Hamas nazvao rezoluciju UN nevodoljnim korakom za pomoć Gazi
Palestinska grupa Hamas izdala je saopštenje u kojem se navodi da je usvojena rezolucija Ujedinjenih nacija nedovoljan korak i da neće dovoljno pomoći pri obezbeđivanju dovoljne količine pomoći koja je potrebna stanovnicima Pojasa Gaze.
„Tokom proteklih pet dana, američka administracija je radila na tome da iz teksta izbaci suštinu ove rezolucije i usvajanje ove ublažene rezolucije prkosi volji međunarodne zajednice i Generalne skupštine UN kada je u pitanju izraelska agresija na naš bespomoćni palestinski narod“, navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.
20:07 22.12.2023
Izraelski ministar spoljnih poslova: Nastavljamo s borbama do oslobađanja svih talaca
Izraelski ministar spoljnih poslova Eli Koen izjavio je da će Izrael nastaviti sa napadima na Pojas Gaze sve do oslobađanja svih talaca i eliminacije Hamasa u Pojasu Gaze.
On je dodao i da će Izrael nastaviti da proverava svu humanitarnu pomoć koja stiže u Gazu iz bezbednosnih razloga, prenosi „Al Džazira“.
Govoreći o rezoluciji Saveta bezbednosti UN koja je večeras usvojena, a kojom se poziva na hitno ubrzanje isporuke pomoći civilima u toj palestinskoj enklavi, ali iz koje je izbačen poziv za hitnu obustavu neprijateljstava između Izraela i Hamasa, on je rekao da takva odluka SB UN naglašava potrebu da se obezbedi da UN postanu efikasnije u prenosu humanitarne pomoći i da se osigura da pomoć stigne na odredište i ne završi u rukama Hamasa.
19:11 22.12.2023
Izraelska vojska na granici sa Pojasom Gaze - Sputnik Srbija, 1920, 22.12.2023
RUSIJA
Odbačen ruski amandman o Gazi: Šta se krije iza „lukavih fraza“ Amerike?
18:49 22.12.2023
Libanski premijer spreman da razoruža Hezbolah, ako se Izrael povuče
Liban je spreman da primeni rezoluciju UN koja bi pomogla da se okončaju prekogranični napadi Hezbolaha na Izrael, ako se Izrael takođe povinuje i povuče sa spornih teritorija na planini Dov, brdu Kfar Čuba i libanske strane sela Gajar, izjavio je danas libanski premijer Nadžib Mikati.
Rešenje za trenutna prekogranična neprijateljstva je primena međunarodnih rezolucija, uključujući Rezoluciju 1701, naveo je Mikati.
„Potpuno smo spremni da se posvetimo njihovoj primeni, pod uslovom da izraelska strana učini isto i da se povuče sa okupirane teritorije, u skladu sa međunarodnim zakonima i rezolucijama“, dodao je Mikati, prenosi „Tajms of Izrael“.
Na granici između Libana i Izraela došlo je do eskalacije razmene vatre, uglavnom između IDF-a i terorističke grupe Hezbolah koju podržava Iran, otkako je 7. oktobra počeo rat Izraela i Hamasa.
Rezolucijom 1701 Saveta bezbednosti UN, kojom je okončan rat između Izraela i Hezbolaha 2006. godine, poziva se na uklanjanje naoružanog osoblja južno od reke Litani u Libanu, osim mirovnih snaga UN i libanske vojske i državnih bezbednosnih snaga.
18:37 22.12.2023
SB UN usvojio rezoluciju o Gazi, SAD glasale protiv amandmana Rusije o prekidu vatre
Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija usvojio je danas ublaženi tekst rezolucije o Pojasu Gaze, kojom se poziva na hitno ubrzanje isporuke pomoći civilima u toj palestinskoj enklavi, ali iz koje je izbačen poziv za hitnu obustavu neprijateljstava između Izraela i Hamasa.
Pri glasanju za ovu rezoluciju, 13 članica je bilo za, dok su SAD i Rusija bile uzdržane, prenose agencije.
Sjedinjene Američke Države su prethodno stavile veto na ruski amandman na nacrt rezolucije Ujedinjenih nacija, u kome je Moskva predložila prekid vatre u Pojasu Gaze.
Od 15 stalnih članica Saveta bezbednosti UN, 10 je glasalo za ruski amandman, četiri su ostale uzdržane, dok su SAD bile protiv, saopšteno je na sajtu UN.
18:00 22.12.2023
Izraelski ministar odbrane: Lider Hamasa će se uskoro sresti sa cevima našeg oružja
Izraelski ministar odbrane Joav Galant izjavio je danas da se aktivnosti Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) nastavljaju i da će se lider političkog krila palestinske grupe Hamas uskoro suočiti sa cevima oružja Izraela.
„Na severu Pojasa Gaze, operacija IDF postepeno ostvaruje postavljene ciljeve - razbijanje bataljona Hamasa i eliminaciju njihove podzemne infrastrukture“, rekao je Galant nakon sastanka sa čelnicima IDF, Šin Beta, Mosada i drugih predstavnika odbrane.
On je naveo da IDF deluje u oblasti Kan Junis i južno od Pojasa Gaze, a u budućnosti će proširiti operaciju i na druga mesta, prenosi „Tajms of Izrael“.
„Jedna stvar je jasna, Jahja Sinvar sada čuje izraelske tenkove iznad sebe, bombe vazduhoplovnih snaga i operacije IDF. Uskoro će se sresti i sa cevima naših pušaka“, dodao je Galant, preneo je Tanjug.
IDF veruje da se Sinvar 'krije pod zemljom u južnoj Gazi.
Izraelski ministar odbrane Joav Galant - Sputnik Srbija
16:06 22.12.2023
Napetost između vernika i izraelskih snaga na ulasku u džamiju „AlAksa“
U Jerusalimu je danas došlo do napetosti, jer su izraelske snage sprečavale muslimanske vernike da uđu u džamiju „AlAksa“ i upotrebile suzavac u blizini kompleksa džamije kako bi ih rasterale.
Sukobi su se dogodili u naselju Vadi al Joz, u blizini džamije, nakon što su se vernici okupili kako bi prisustvovali molitvi koja se održava petkom, a nisu mogli da uđu u „AlAksu“ 11. nedelju zaredom zbog ograničenja koje su uvele izraelske snage, prenela je palestinska agencija Vafa.
Izraelske snage su ispalile gumene metke i upotrebile kanistere suzavca kako bi rasterale okupljene, što je dovelo do mnogih slučajeva gušenja, naveli su lokalni izvori. Upotreba sile se proširila i na novinare koji su pratili događaj, a izraelske snage su ih proterale s lica mesta, preneo je Tanjug.
Zbog strogih vojnih mera koje su uvele izraelske vlasti, samo 12.000 vernika uspelo je da uđe u džamiju „Al Aksa“.
Džamija Al Aksa u Jerusalimu - Sputnik Srbija
16:00 22.12.2023
14:32 22.12.2023
14:23 22.12.2023
Hezbolah: 121 operativac ubijen u razmeni vatre sa IDF
Hezbolah je saopštio da je 121 operativac te grupe ubijen otkako su započeli napadi na sever Izraela u oktobru, prenosi Tajms of Izrael.
Izrael je izvodio napade na ciljeve Hezbolaha u Libanu, a Hezbolah je preuzeo odgovornost za više napada na izraelske snage od početka rata Hamasa i Izraela.
13:09 22.12.2023
Predsednik Palestine Mahmud Abas i predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 22.12.2023
RUSIJA
Putin i Abas: Rusija će nastaviti da isporučuje pomoć Pojasu Gaze
13:00 22.12.2023
Evropska komisija: 118 miliona evra za podršku palestinskim vlastima
Evropska komisija (EK) saopštila je danas da je usvojila paket pomoći u iznosu od 118 miliona evra za podršku palestinskim vlastima.
EK navodi da je pomoć namenjena za isplatu plata i penzija državnih službenika na okupiranoj Zapadnoj obali, socijalna davanja za ugrožene porodice i plaćanje lečenja u bolnicama u istočnom Jerusalimu.
Predsednica EK Ursula fon der Lajen istakla je u saopštenju da je EU spremna da nastavi da pomaže palestinskoj upravi na duži rok, preneo je Rojters.
Fon der Lajen je navela da EU razmatra srednjoročni paket za sledeću godinu koji bi doprineo ekonomskoj i političkoj stabilnosti Pojasa Gaze i Zapadne obale, kada to dozvole uslovi na terenu, kao deo širih međunarodnih napora da se uspostavi rešenje dve države.
EU je za 2024. godinu takođe izdvojila 125 miliona evra humanitarne pomoći za Palestince u Pojasu Gaze.
12:30 22.12.2023
Mediji: Izrael bacio stotine bombi od 900 kilograma na Pojas Gaze
Izrael je u prvih mesec dana rata s Hamasom bacio stotine bombi teških oko 900 kilograma na Pojas Gaze, od kojih su mnoge bile u stanju da pogode ljude na udaljenosti više od 300 metara, pokazuju analize Si-En-En-a i kompanije za veštačku inteligenciju Sintetik.
Satelitski snimci iz prvih mesec dana rata između Izraela i Hamasa otkrivaju više od 500 kratera od izraelskih bombi prečnika većih od 12 metara, koje ostavljaju bombe teške oko 900 kilograma.
Te bombe su četiri puta teže od najvećih bombi koje su SAD bacile na Islamsku državu u Mosulu u Iraku tokom rata protiv te ekstremističke grupe.
Stručnjaci za oružje i ratovanje kažu da je široka upotreba teške municije izazvala veliki broj žrtava u Pojasu Gaze, posebno zbog toga što je palestinska enklava najgušće naseljeno područje na svetu.
"Upotreba bombi od oko 900 kilograma u oblasti gusto naseljenoj kao što je Gaza znači da će biti potrebne decenije da se zajednice oporave", rekao je Džon Čepel, advokat i pravni saradnik u grupi Sivik sa sedištem u Vašingtonu, koja je fokusirana na minimiziranje civilnih žrtava u sukobima.
Izraelski zvaničnici tvrde da je teška municija neophodna za eliminisanje Hamasa, kao i da Izrael čini sve što može da smanji broj civilnih žrtava.
11:37 22.12.2023
11:14 22.12.2023
Avijacija izraelske vojske izvela napade na lokacije Hezbolaha u Libanu
Izraelska vojska (IDF) kaže da su borbeni avioni izveli vazdušne napade na niz lokacija Hezbolaha u Libanu, kao odgovor na raketnu vatru na severni Izrael jutros.
Navodi se da su mete napada „vojne baze u kojima su delovali članovi Hezbolaha i druga infrastruktura“ koja pripada ovoj grupi.
Oko 20 raketa ispaljeno je iz Libana na oblast Šomera na severu Izraela, uz raketnu paljbu na druga područja duž granice. Hezbolah je preuzeo odgovornost za raketnu vatru na Šomeru.
10:20 22.12.2023
09:40 22.12.2023
Mediji: Baražna paljba iz Libana ka severnom Izraelu
Iz Libana je ispaljen baraž raketa ka severnom Izraelu, prenosi Tajms of Izrael.
Prvi izveštaji govore da je možda ispaljeno oko 20 ili više raketa, a za sada nema izveštaja o povređenima ili šteti.
Postoje i izveštaji o udarima izraelske vojske na mete u Libanu, ali IDF te navode nije potvrdio.
08:55 22.12.2023
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala