- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Odbačen ruski amandman o Gazi: Šta se krije iza „lukavih fraza“ Amerike?

© AP Photo / Leo CorreaIzraelska vojska na granici sa Pojasom Gaze
Izraelska vojska na granici sa Pojasom Gaze - Sputnik Srbija, 1920, 22.12.2023
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države nisu dozvolile da se u rezoluciju o proširenju isporuke humanitarne pomoći u Pojas Gaze uključi amandman Rusije kojim se poziva na hitnu obustavu borbi u enklavi, saznaje Sputnjik.
Kako je rekao stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja, Sjedinjenim Američkim Državama je neophodno da „lukavom frazom o stvaranju uslova za održiv prekid borbenih dejstava daju Izraelu odrešene ruke za dalje vremenski neograničeno i neobuzdano neselektivno bombardovanje civilne infrastrukture i civilnog stanovništva Gaze“.
Prema tome, on je predložio da se u rezoluciju vrati formulacija kojom se poziva na „hitnu obustavu borbenih dejstava“. Međutim, za amandman je glasalo 10 zemalja, a protiv su bile samo SAD. Uzdržane su bile Švajcarska, Velika Britanija, Albanija i Japan usled čega ruski amandman nije usvojen.
Kako se navodi u tekstu rezolucije, u početku je Savet bezbednosti UN pozivao na hitan prekid borbenih dejstava, kao i na preduzimanje hitnih koraka u pravcu održivog prekida borbi.
Međutim, SAD su insistirale na tome da se unese niz amandmana u tekst usled čega su formulacije u nacrtu dokumenta znatno ublažene.
U završnoj verziji teksta SB UN poziva samo na preduzimanje hitnih koraka „kako bi se odmah osigurao bezbedan, nesmetan i proširen humanitarni pristup i kako bi se stvorili uslovi za održiv prekid borbenih dejstava“.
na kraju je Savet bezbednosti usvojio nacrt rezolucije koji su pripremile arapske zemlje, a koja ima za cilj da olakša isporuku humanitarne pomoći u Pojas Gaze.
Događaje protekle nedelje u emisiji „Od četvrtka do četvrtka“ komentarisao je advokat Goran Petronijević:
Pojas Gaze - Sputnik Srbija, 1920, 14.12.2023
RUSIJA
Putin: Pogledajte specijalnu vojnu operaciju i to šta se dešava u Gazi – uočite razliku
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala