- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Restaurisan čuveni film Žike Pavlovića - „Zaseda“

© Foto : Sputnjiku ustupila KinotekaFilm "Zaseda" Žike Pavlovića
Film Zaseda Žike Pavlovića - Sputnik Srbija, 1920, 22.12.2023
Pratite nas
Jugoslovenska kinoteka je digitalno restaurisala čuveni film Živojina Pavlovića „Zaseda“ (1969), a novu kopiju će premijerno prikazati u okviru programa „Sezona filmskih klasika“, u organizaciji Asocijacije evropskih filmskih arhiva.
Klasik jugoslovenskog i srpskog crnog talasa moći će da se vidi na besplatnoj projekciji u sali „Makavejev“ 28. decembra u 20 sati i od 21 sat na „Jutjub“ kanalu Kinoteke.
„Ovo je treći put da Jugoslovenska kinoteka učestvuje u programu Evropske asocijacije filmskih arhiva. Do sada se evropska publika upoznala i sa filmovima Koste Novakovića 'Grešnica bez greha' i 'Klakson' Kokana Rakonjca, u prethodnim izdanjima ovog projekta“, izjavio je Jugoslav Pantelić, direktor Jugoslovenske kinoteka.
Za svoje ovogodišnje učešće u ovom značajnom evropskom projektu Jugoslovenska kinoteka je odabrala ostvarenje koje je intimno bilo najdraži Pavlovićev film, jer prikazuje vreme njegove rane mladosti, a današnjoj mladoj generaciji može biti zanimljiv iz više aspekata - estetskih, žanrovskih, ideološko-političkih.
„U filmu 'Zaseda', na vrlo ubedljiv i skladan način, ukrštaju se opsesivne teme opusa Žike Pavlovića. Kroz svoj prepoznatljiv stil, pretežno sačinjen od kompleksnih dugih kadrova, reditelj se sa lakoćom kreće između društvenog i političkog, sa jedne, i ličnog i psihološkog plana, sa druge strane“, ističe Pantelić.
Glavni junak, mladi idealista Ive, u izvanrednom tumačenju Ivice Vidovića, oduševljeno učestvuje u obnovi zemlje posle Drugog svetskog rata. U želji da služi revoluciji uključuje se u bezbednosnu službu Ozna. Međutim, ubrzo uviđa mahinacije karijerista i konformista, te postaje razočaran i ogorčen.
U glumačkoj ekipi su Milena Dravić, Severin Bjelić, Slobodan Aligrudić, Pavle Vuisić, Dragomir Felba.
Film je snimio Milorad Jakšić-Fanđo, a montirala Olga Skrigin, u produkciji „Centar filma“ iz Beograda.
Na Festivalu jugoslovenskog filma u Puli „Zasedu“ su napali partijski filmski kritičari, tako da nije ušla u bioskope, mada nije zvanično zabranjena.
Film je na festivalu u Veneciji 1970. godine dobio diplomu CIDALC, a na prvom Festu, 1971. prikazan u programu „Konfrontacije“, u selekciji Dušana Makavejeva.
Premijera digitalno restaurisane „Zasede“ održava se 28. decembra, na datum kada je 1895. godine u Parizu održana prva filmska projekcija na svetu.
Time se zaokružuje program posvećen Žiki Pavloviću, povodom 90 godina od rođenja i 25 godina od smrti velikog reditelja.
Jugoslovenska kinoteka je ove jeseni priredila veliku retrospektivu Pavlovićevih filmova i objavila monografiju o njegovom stvaralaštvu.
Retrospektiva filmova Živojina Pavlovića u Jugoslovenskoj kinoteci - Sputnik Srbija, 1920, 15.11.2023
KULTURA
Retrospektiva filmova Živojina Pavlovića u Jugoslovenskoj kinoteci
Seki Sablić, Đorđu Kadijeviću i Žiki Pavloviću Zlatni pečat Kinoteke - Sputnik Srbija, 1920, 06.06.2023
KULTURA
„Zlatni pečat“ Jugoslovenske kinoteke za tri velika imena srpskog filma
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala