Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Zapad preko OEBS-a pritiska Srbiju: Cilj su dva ključna poteza

© Sputnik / Lola ĐorđevićGlasanje na biračkom mestu
Glasanje na biračkom mestu - Sputnik Srbija, 1920, 21.12.2023
Pratite nas
Nedefinisane zaključke misije OEBS-a koji izbore u Srbiji karakterišu kao „apsolutno mirne i normalne“, da bi ih zatim začinili navodima o „zloupotrebama i kupovini glasova“, analitičar Dejan Vuk Stanoković tumači kao težnju Zapada da izvrši pritisak na Srbiju. Krajnji cilj, smatra on, jeste naterati Srbiju na uvođenje sankcija Rusiji i priznanje Kosova.
Poslanik socijalista Horhe Seguro Sančes iz Portugala učestvovao je u posmatračkoj misiji Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) i ocenio je da se izborni proces u Srbiji odvijao apsolutno mirno i normalno.
Zajednička posmatračka misija koju čine Kancelarija OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), članovi Parlamentarne skupštine OEBS-a, članovi Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PACE) i Evropskog parlamenta, konstatovala je da je „pravni okvir za održavanje demokratskih izbora bio ispunjen“, ali je u svom saopštenju navela da postoje brojni problemi.
© Foto : OSCE / Curtis BuddenOEBS
OEBS - Sputnik Srbija, 1920, 21.12.2023
OEBS

Tuđi interesi

Dejan Vuk Stanković navodi da je teško navesti smislen razlog za ovakve tvrdnje i da se iza njihove navodne racionalnosti kriju određeni interesi. On veruje da su to zapravo interesi zemalja koje su veoma uticajne u međunarodnoj politici i koji pripadaju Zapadnom svetu. Te interesne grupe, smatra Stanković, koriste OEBS kao metod za vršenje pritiska na Srbiju.
Ne zanima njih suštinski demokratičnost izbora u Srbiji koja, inače, nije sporna. Naravno da postoje određene nepravilnosti nastale, verovatno, u administriranju postupka, poput nesavršenosti biračkog spiska. Atmosfera pod kojom se izbori dešavaju možda nije u potpunosti demokratska, ali strasti su uzavrele svuda u svetu. Društva su polarizovana i u evropskim zemljama, posebno u Sjedinjenim Američkim Državama, gde se Trampova kandidatura i ustavno zabranjuje odlukama pojedinih saveznh država, rekao je Stanković za Sputnjik.
Donald Tramp - Sputnik Srbija, 1920, 20.12.2023
SVET
Oštra lopta demokrata: Tramp proglašen „nepodobnim“ za Belu kuću
On veruje da u igri nije demokratija, već nešto drugo. Demokratija je samo paravan za pritisak koji je tempiran u susret zahtevima koji će biti isporučeni po pitanju Kosova. Da je predsednik Srbije uveo sankcije Ruskoj Federaciji ili priznao nezavisnost Kosova, Zapad bi ga smatrao najvećim demokratom, govori Stanković.
To sa izborima predstavlja jednu fatamorganu i u pitanju je nešto drugo. Najlakše je, naravno, Zapadu, s obzirom na njegovu ideološku matricu, da osporava nešto sa stanovišta idealno shvaćene liberalne demokratije, ali u igri su u stvari njihovi politički i geopolitički interesi.
Stanković dodaje i to da ovakvi pritisci od aktera sa strane samo daju vetar u leđa određenim političkim strukturama u Srbiji koje, iz svojih razloga, preuveličavaju realnu sliku sa terena.
Što se tiče toga šta pišu OHDR, OEBS, Komisija Saveta Evrope ili neko peti, mislim da to treba čuti, primiti k znanju i odgovoriti onoliko koliko može da se odgovori, ali suštinski izbori ove zemlje, ukoliko je ona suverena, odvijaju se u skladu sa našim Ustavom i zakonima, zaključuje Stanković.
© Sputnik / Lola ĐorđevićTabla na ulazu u zgradu Vlade Srbije
Tabla na ulazu u zgradu Vlade Srbije  - Sputnik Srbija, 1920, 21.12.2023
Tabla na ulazu u zgradu Vlade Srbije

Nepristrasna pristrasnost

Stefan Šenah je na izborima u Srbiji 17. decembra bio šef posmatračke misije OEBS-a i tvrdi da je video „šokantne stvari“. On je, inače, austrijski političar koji iza sebe ima mnoštvo političkih funkcija i aktivnosti.
Šenah nije govorio detaljnom, niti je nabrajao „šokantne stvari“, već je samo pominjao glasačke listiće iz kopirnice. Nije naveo od koga ih je i gde tačno dobio, ali je svojim istupom značajno uticao da zahtev opozicije za ponavljanje izbora dobije na težini.
Šenah se nalazi na listi pristrasnih posmatrača Evropske platforme za demokratske izbore.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala