- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Oštra lopta demokrata: Tramp proglašen „nepodobnim“ za Belu kuću

© AP Photo / Charlie NeibergallDonald Tramp
Donald Tramp - Sputnik Srbija, 1920, 20.12.2023
Pratite nas
Odluku Vrhovnog suda Kolarada da se u jeku predizborne kampanje za američke predsedničke izbore bivši američki predsednik Donald Tramp proglasi nepodobnim za kandidaturu deo su nemilosrdne agitacije Demokratske stranke i pokušaj da se Trampovo učešće osujeti, smatra analitičar Miodrag Janjušević.
Američke demokrate koriste sve mogućnosti da eliminišu Donalda Trampa, čak i pre zvaničnog početka kampanje za izbor novog predsednika SAD, ocenjuje Janjušević, koji je dugi niz godina radio za najmoćnije banke Vol strita. Za njega je ovaj potez samo produžetak onog istog razloga koji je poslužio kao povod za Trampovo suđenje.

Hoće da me ućutkaju

I sam Donald Tramp se oglasio, rekavši da je ova presuda pokušaj oduzimanja njegove slobode.
„Neprijatelji hoće da uzmu moju slobodu jer hoće da uzmu vašu slobodu. To im nikada neću dozvoliti. Hoće da me ućutkaju jer ja nikada neću dozvoliti da vas ućutkaju, i na kraju nisu oni krenuli na mene, već su krenuli na vas, a ja im samo stojim na putu i uvek ću im stajati na putu“, izjavio je Tramp.
Cilj svega ovoga je, govori Janjušević, da se bivši američki predsednik stavi u takav položaj da se ne može ravnopravno boriti za ulazak u Belu kuću. Iz ovog razloga je i pokrenut ceo proces protiv njega, a on će kroz čitavu narednu godinu morati da ide po sudovima i rešava tehničke probleme i pravne „zavrzlame“.
Da li će demokrate uspeti u svojoj nameri ili će neki od sudova u zemlji, možda čak i Vrhovni sud, uzeti u razmatranje sve činjenice i omogućiti Trampu da učestvuje u izborima na način ravnopravan sa ostalim kandidatima – ne znamo. Ovo je tek početak kampanje i jedna oštra lopta koju su demokrate uputile, a na koju Tramp i republikanci treba da odgovore, izjavio je Miodrag Janjušević za Sputnjik.

Kolorado je uvek bio uz demokrate

On napominje da u Koloradu izborni rezultati tradicionalno nisu neizvesni, već da se radi o državi gde je Demokratska stranka uvek odnosila najviše glasova. Ipak, Janjušević skreće pažnju na mogućnost da se i drugi pridruže odluci da se Trampu zabrani kandidatura. Ovo bi predstavljano ogroman problem, pogotovo u onim saveznim državama u kojima vladaju demokratska većina i demokratski guverneri.
Ako se Trampu zabrani kandidatura u nekim od država SAD, onda se postavlja pitanje validnosti celih izbora i njegovog učešća. Sam slučaj da Tramp treba da dokazuje da može da učestvuje na izborima predstavlja problem i za njega. On stalno igra defanzivu i demokrate će ga najverovatnije držati u tom položaju koliko god mogu, kako bi na taj način preuzele glasove neopredeljenih.
Potez zabrane kandidature ne razlikuje se mnogo od dosadašnje kampanje vođene protiv bivšeg predsednika SAD koja je otpočela sa njegovim ulaskom u Belu kuću, ali definitivno predstavlja najoštriji korak, smatra Janjušević.
CC0 / Wikipedia/DemonDays64 / Mapa crveni-republikanskih i plavih-demokratskih saveznih država SAD na osnovu izbora za Senat održanih 2022. godine
Mapa crveni-republikanskih i plavih-demokratskih saveznih država SAD na osnovu izbora za Senat održanih 2022. godine - Sputnik Srbija, 1920, 20.12.2023
Mapa crveni-republikanskih i plavih-demokratskih saveznih država SAD na osnovu izbora za Senat održanih 2022. godine

Isto pokušale i druge države

Podsetimo, Vrhovni sud Kolorada je tesnom većinom proglasio bivšeg predsednika Donalda Trampa nepodobnim za Belu kuću zbog, kako objašnjavaju, uloge u napadu njegovih pristalica na američki Kongres 6. januara 2021. godine.
Ova odluka, međutim, ne obavezuje druge države da postupaju po njoj. Prvi put u istoriji američkih izbora iskorišćen je deo Ustava za diskvalifikaciju predsedničkog kandidata. Slično je pokušano u državama Nju Hempšir, Minesota i Mičigen, ali bez uspeha.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala