Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Packa za Prištinu: Zahtev američke kongresmenke dokaz da u Americi nemaju svi isti stav o Kosovu

© AP Photo / J. Scott ApplewhitePogled na američki Kapitol u Vašingtonu
Pogled na američki Kapitol u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 21.12.2023
Pratite nas
Sama činjenica da će američki kongresmeni biti u prilici da čuju istinite činjenice o stanju na Kosovu i Metohiji i teroru nad Srbima su dovoljne, pa i ako ne prođe zakon o suspenziji pomoći Prištini, kako je predložila kongresmenka iz Njujorka Klaudija Teni, ocenjuje diplomata Branko Branković.
Kongresmenka Teni, kopredsedavajuća srpskog kokusa u Kongresu, zatražila je da se zbog neispunjavanja preuzetih obaveza obustavi svaka pomoć Prištini.
Kako je istakla, američka pomoć treba da bude usklađena sa principima Briselskog sporazuma, kao i da treba jasno staviti do znanja da je Amerika protiv akcija koje potkopavaju prava i dobrobit kosovskih Srba.

Nema jedinstvenog stava po pitanju Kosova

Na pitanje da li ovaj zakon može da prođe i koliki je njegov značaj diplomata i bivši ambasador Branko Branković u izjavi za Sputnjik kaže da je ovo veoma značajan korak za Srbiju.
„Sama činjenica da je Klaudija Teni podnela predlog ovakvog zakona i da je to otišlo u etar ima veliki politički značaj. I to ne samo u samoj Americi, nego i posebno na našim prostoru jer se sad i sa aspekta onih koji podržavaju politiku Prištine i Aljbina Kurtija jasno vidi da u Americi nema jednoglasnog stava u odnosu na ponašanje Kurtija i Prištine,“ ocenjuje Branković.
Da li će ovaj zakon proći, napominje naš sagovornik, zavisi od kongresne većine koja je u rukama republikanaca.

I da zakon ne prođe šalje poruku

„Ali i da ne prođe ovaj zakon sama činjenica da će ovaj zakon doći na dnevni red za raspravu i glasanje, jer ona ga je zato i podnela, od velike je važnosti. Čak i da ne bude usvojen, on je samim činom postojanja dobio veliki publicitet i otkriva pravo stanje na Kosovu i Metohiji. I nama to veoma pogoduje,“ mišljenja je sagovornik Sputnjika.
Kapitol hil - Sputnik Srbija, 1920, 04.03.2021
Kongresmenka Klaudija Teni novi član Srpskog kokusa na Kapitol hilu
Takođe je značajnom, kaže Branković, što će taj dokument preći i granice Amerike i takođe dobiti publicitet baš u vreme kada je izborna godina i u EU, i u Americi.
„A to ima značaja. To će se čitati i u Evropi što je vrlo dobro po nas. Činjenica je da su i Demokratska i Republikanska stranaka u Americi usmerene na Ukrajinu i na Bliski istok. Ali, Kosovo je američko rezervno krizno žarište. Kao što se vidi za sada, u Ukrajini su propali, a i na Bliskom Istoku, ako Palestina dobije državu stvari će se po Ameriku promeniti iz korena. Tako da će pitanje Kosova ostati u žiži interesovanja,“ procena je Brankovića.
Inače, kongresmenka Teni je, obrazlažući svoj predlog, istakla da je Evropska unija 2013. godine pomogla u posredovanju u Briselskom sporazumu između Srbije i Kosova kako bi se ublažile tenzije između dve zemlje, ali da Kosovo nije ispunilo mnoge od svojih ključnih obaveza prema sporazumu, kao što je formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom.

Treba zauzeti stav u korist demokratije

Takođe je navela da je Kosovo je uskratilo jednaka prava kosovskim Srbima i da neispunjavanjem ovog sporazuma Priština krši međunarodne norme i stvara napetost i nestabilnost na Balkanu.
Prema njenim rečima, usvajanjem predloga zakona koji je podnela bila bi uskraćena bilo kakva dalja pomoć SAD vlastima u Prištini, "dok se ne implementiraju određeni uslovi navedeni u Briselskom sporazumu iz 2013. godine, kao i da smo svedoci ugnjetavanja i diskriminacije kosovskih Srba zbog nesprovođenja ključnih odredbi Briselskog sporazuma iz 2013. godine".
Imperativ je, istakla je Teni, da Sjedinjene Države zauzmu stav u korist demokratije, mira i stabilnosti u regionu kao i da zakon koji je predložila odražava posvećenost negovanju mira i pozivanju premijera Albina Kurtija i vlade Kosova na odgovornost.
Kapitol u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 09.05.2017
Obnovljen rad srpskog kokusa u Americi
Sednica američkog Kongresa - Sputnik Srbija, 1920, 09.02.2021
Kongresmen Bil Džonson novi član Srpskog kokusa u Kongresu SAD
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala