- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Kako su vašari od manifestacija u crkvenim portama postali deo zabavnog života

© Foto : Sputnjiku ustupio Etnografski muzejIzložba „Tradicija vašara u Srbiji“ u Manakovoj kući
Izložba „Tradicija vašara u Srbiji“ u Manakovoj kući - Sputnik Srbija, 1920, 21.12.2023
Pratite nas
Izložba „Tradicija vašara u Srbiji“, koja pokazuje kako su vašari od nekadašnjih manifestacija u crkvenim portama postali deo zabavnog života i mesta susretanja sa bogatom gastronomskom ponudom i popularnom muzikom, biće otvorena 22. decembra u izložbenom prostoru Manakove kuće.
Na izložbi će biti predstavljen raznovrstan arhivski materijal nastao od sredine 20. veka do danas, a koji otkriva osobenosti narodnog života i kolektivnih manifestacija.
Postavka „Tradicija vašara u Srbiji“ rasvetljava široj javnosti nepoznat aspekt vašara i njegovu simboličku funkciju koja danas uključuje i savremene fenomene potrošačke kulture, hiperprodukciju, prodor industrijske robe i savremene muzike.
© Foto : Sputnjiku ustupio Etnografski muzejNa izložbi će biti predstavljen raznovrstan arhivski materijal nastao od sredine 20. veka do danas
Na izložbi će biti predstavljen raznovrstan arhivski materijal nastao od sredine 20. veka do danas - Sputnik Srbija, 1920, 21.12.2023
Na izložbi će biti predstavljen raznovrstan arhivski materijal nastao od sredine 20. veka do danas
Kroz originalan audio i vizuelni materijal, posetioci će moći da otkriju specifičnosti ekonomskog aspekta vašara, tradicionalnih oblika robne razmene, zanatstva i domaće radinosti.
Budući da su vašari oduvek predstavljali prostor za uspostavljanje novih veza i učvršćivanje postojećih, ova izložba ima za cilj upoznavanje šire javnosti sa istorijskim i društvenim razvojem vašara, kao i njegovim višeslojnim značajem u narodnoj kulturi.
Autor izložbe je Etnološka sekcija Muzejskog društva Srbije, a izložba je nastala sa idejom da se deo originalne građe objedini i prikaže najširoj javnosti, kao i da se pokaže vredna praksa zajedničkog rada u oblasti prezentacije kulturnog nasleđa muzeja širom zemlje.
Etnografski muzej obeležio 122 godine postojanja - Sputnik Srbija, 1920, 21.09.2023
KULTURA
Etnografski muzej obeležio 122 godine postojanja
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala