- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Etnografski muzej obeležio 122 godine postojanja

© Foto : Sputnjiku ustupio Etnografski muzejEtnografski muzej obeležio 122 godine postojanja
Etnografski muzej obeležio 122 godine postojanja - Sputnik Srbija, 1920, 21.09.2023
Pratite nas
Etnografski muzej u Beogradu obeležio je 20. septembra 122 godine postojanja otvaranjem izložbe „Čitanje boja“ i koncertom Vasila i Marte Hadžimanov.
Program je otvorio dečiji hor OŠ „Kralj Petar Prvi“ izvođenjem himne „Bože pravde“, nakon kojeg su nastupili džez pijanista Vasil Hadžimanov i džez i operska pevačica Marta Hadžimanov, koji su oduševili sve prisutne.
Usledio je performans Filipa Maksimovića koji je povezao narodnu nošnju sa nošnjama drugih kultura u jednu futurističku modnu kreaciju.
„Etnografski muzej treba da bude živ, interaktivan, atraktivan i moderan, sa posebnim akcentom na rekodiranju tradicije i jednog novog prustupa u komunikaciji sa mladima“, rekao je Marko Krstić, direktor te institucije.
Otvarajući izložbu „Čitanje boja“ ministarka kulture Maja Gojković je istakla da su obeležavanje 122 godine duge postojanosti muzeja i značajna izložba 'Čitanje boja' još jedna potvrda da je ovo jedna od najvažnijih ustanova kulture u našoj zemlji.
© Foto : Sputnjiku ustupio Etnografski muzejMaja Gojković: Etnografski muzej postao je ne samo čuvar jedinstvene kulturne baštine, već i jedan od njenih simbola
Maja Gojković: Etnografski muzej postao je ne samo čuvar jedinstvene kulturne baštine, već i jedan od njenih simbola - Sputnik Srbija, 1920, 21.09.2023
Maja Gojković: Etnografski muzej postao je ne samo čuvar jedinstvene kulturne baštine, već i jedan od njenih simbola
„Vremenom je Etnografski muzej postao ne samo čuvar jedinstvene kulturne baštine, već i jedan od njenih simbola. Građa o kojoj se muzej stara, odnosi se na tradiciju, sećanja, običaje i mitove, koji su svi zajedno temelj nacionalnog i kulturnog identiteta“, dodala je Gojković, istakavši da Etnografski muzej pruža „jedan od najlepših pogleda u prošlost“.
Izložba „Čitanje boja“, prema rečima autorke Marine Cvetković,daje kulturno-istorijski osvrt na značaj boja u srpskom tradicionalnom društvu, ukazujući istovemeno na suštinski značajnu ekološku perspektivu:
„Nadamo se da ćemo ovim putem podstaći eksperimente i radionice za prirodno bojenje prediva“.
„Čitanje boja“ prva je izložba u Srbiji koja se posmatra kroz naočare u boji, što posetiocima pruža drugačiji i potpun vizuelni doživljaj postavke.
Prvih sto posetilaca ulaznicu za ovu jedinstvenu izložbu može da dobije u zamenu za tekstilni materijal koji će biti namenjen za reciklažu.
Etnografski muzej ovim kreativnim, inovativnim i odgovornim rešenjem, želi da podstakne širenje ekološke svesti kao najvažnijeg pitanja 21. veka.
Nadežda Petrović - Sputnik Srbija, 1920, 05.01.2021
Sakupljala je predmete po rodnoj Srbiji da bi ih predstavila francuskoj javnosti
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala