- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Beogradska filharmonija: Za jednakost

© Foto : Sputnjiku ustupila Beogradska filharmonija/Marko ĐokovićViolinistkinja Aleksandra Konunova sa Beogradskom filharmonijom i dirigentom Danijelom Rajskinom
Violinistkinja Aleksandra Konunova sa Beogradskom filharmonijom i dirigentom Danijelom Rajskinom - Sputnik Srbija, 1920, 21.12.2023
Pratite nas
Beogradska filharmonija, zajedno sa dirigentom Danijelom Rajskinom, održaće 22. decembra u Kolarčevoj zadužbini koncert pod nazivom „Za jednakost”.
Kao solistkinja nastupiće violinistkinja Aleksandra Konunova, a na programu će biti dela Edvarda Elgara, Maksa Bruha i Ejmi Bič.
Pored repertoarskih standarda, u jubilarnoj sezoni Beogradska filharmonija predstavlja i dela koja su kuriozitet na svetskim koncertnim scenama.
Glavni gostujući dirigent Danijel Rajskin beogradskoj publici premijerno će predstaviti „Galsku simfoniju“ američke kompozitorke i pijanistkinje Ejmi Bič.
Ona je živela i stvarala krajem 19. i početkom 20. veka, i u istoriji klasične muzike je ostala zabeležena kao prva žena kompozitor koja je ostvarila uspešnu karijeru, sa delima koja su tokom njenog života izvodili najveći američki orkestri.
© Foto : Sputnjiku ustupila Beogradska filharmonija/Marko ĐokovićViolinistkinja Aleksandra Konunova
Violinistkinja Aleksandra Konunova - Sputnik Srbija, 1920, 21.12.2023
Violinistkinja Aleksandra Konunova
„Galska simfonija“ je prvo simfonijsko delo koje je komponovala i izdala jedna Amerikanka, sa motivima koji su zasnovani na jednostavnim starim engleskim, irskim i škotskim melodijama.
Program zaokružuje Elgarova uvertira „Zemlja Dembelija“, u kojoj se na živopisan način prikazuje život Londona u edvardijansko doba, i Bruhovom „Škotskom fantazijom“.
Solistkinja Aleksandra Konunova je dobitnica nekoliko najvećih priznanja, među kojima se izdvajaju prve nagrade na Međunarodnom takmičenju „Čajkovski“ i „Jozef Joakim“, nakon čega je nastupala sa nekim od najpoznatijih dirigenata i ansambala širom Evrope.
Ulaznice za ovaj koncert su rasprodate, a karte za stajanje biće u prodaji sat vremena uoči nastupa, odnosno od 19 sati na blagajni Kolarca.
Ana Fedorova i Gabrijel Felc - Sputnik Srbija, 1920, 13.12.2023
KULTURA
Rahmanjinov maraton u Beogradskoj filharmoniji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala