- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Rahmanjinov maraton u Beogradskoj filharmoniji

© Foto : Sputnjiku ustupila Beogradska filharmonija/Marko ĐokovićAna Fedorova i Gabrijel Felc
Ana Fedorova i Gabrijel Felc - Sputnik Srbija, 1920, 13.12.2023
Pratite nas
Beogradska filharmonija sa šefom-dirigentom Gabrijelom Felcom odaće počast Sergeju Rahmanjinovu povodom 150 godina od njegovog rođenja svojevrsnim koncertnim maratonom 15. decembra u Kolarčevoj zadužbini.
Tri pijanističke zvezde - Petr Limonov, Olga Šeps i Ana Fedorova, izvešće zajedno sa orkestrom prva tri klavirska koncertavelikog kompozitora i pijaniste.
Prva tri klavirska Rahmanjinova koncerta izvešće različiti pijanisti, a publika će imati priliku ne samo da prati njegov razvojni put, već i da čuje tri različite interpretacije umetnika različitih senzibiliteta i stilova sviranja.
Na početku koncerta nastupiće Petr Limonov za koga kritika kaže da poseduje duboku senzibilnost, superiornu muzičku inteligenciju i impresivnu pijanističku snagu.
Nakon izvođenja mladalačkog dela – Klavirskog koncerta br 1, Limonov štafetu će predati Olgi Šeps i njenoj interpretaciji narednog koncertantnog ostvarenja koje je proslavilo Rahmanjinova.
Beogradska publika će imati priliku da čuje pijanistkinju koja sa velikim uspehom nastupa u svetski poznatim koncertnim dvoranama kao što su Elbfilharmoni, Berlinska i Kelnska filharmonija, bečki Koncerthaus, ciriški Tonhale i Santori hol u Tokiju.
Finale „maratona“ krunisaće remek delo klavirske literature, čuveni „Rah 3“ čiju je slavu proneo i film „Sjaj“, nagrađen Oskarom.
Opravdanu famu oko najblistavijeg primera klavirskog žanra kosmičke snage, tehnički toliko zahtevnog da se u njega ne upuštaju lako ni najspretniji pijanisti, prikazaće velika zvezda, Ana Fedorova.
© Foto : Sputnjiku ustupila Beogradska filharmonijaRadne probe za „Rahmanjinov maraton“ posebno su uzbudljive za tinejdžere iz beogradskih gimanzija
Radne probe za „Rahmanjinov maraton“ posebno su uzbudljive za tinejdžere iz beogradskih gimanzija - Sputnik Srbija, 1920, 13.12.2023
Radne probe za „Rahmanjinov maraton“ posebno su uzbudljive za tinejdžere iz beogradskih gimanzija
Njeno ime je prisutno ne samo u najprestižnijim dvoranama sveta uz nastupe sa veličanstvenim orkestrima, već se vezuje za brojne i nagrađivane muzičke albume, kao i za posebnu posvećenost vrhunskoj muzičkoj edukaciji.
Ne samo što je specijalan koncertni događaj, radne probe za „Rahmanjinov maraton“ posebno su uzbudljive za tinejdžere iz beogradskih gimanzija.
Za njih je šef-dirigent Gabrijel Felc pripremio specijalno „vođenje“ kroz muzički izazov Beogradske filharmonije, približavajući im genijalnost Sergeja Rahmanjinova.
Ulaznice za koncert u petak su davno rasprodate, ali će karte za stajanje biti u prodaji sat vremena uoči događaja, odnosno od 18 časova na blagajni Kolarca, jer zbog dužeg trajanja koncert počinje u 19 časova.
Sergej Rahmanjinov - Sputnik Srbija, 1920, 30.03.2023
KULTURA
Note pune želje za Rusijom i žala što se u nju ne može vratiti: Vek i po Sergeja Rahmanjinova
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala