- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kina: Bilateralna saradnja premašila očekivanja; Rusija: Realizujemo projekte vredne 20 biliona rubalja

© Sputnik / Dmitry Astakhov / Uđi u bazu fotografijaRadna poseta ruskog premijera Mihaila Mišustina Kini i sastanak sa kineskim predsednikom Si Đinpingom
Radna poseta ruskog premijera Mihaila Mišustina Kini i sastanak sa kineskim predsednikom Si Đinpingom - Sputnik Srbija, 1920, 20.12.2023
Pratite nas
Odnosi Rusije i Kine počivaju na čvrstom temelju i jačaju zahvaljujući sposobnosti zemalja da se suprotstave rizicima, izjavio je predsednik Kine Si Đinping na sastanku sa ruskim premijerom Mihailom Mišustinom u Pekingu. Premijer Rusije je istakao da dve zemlje realizuju 80 zajedničkih projekata u ukupnoj vrednosti od gotovo 20 biliona rubalja.
On je dodao da to apsolutno demonstrira široku perspektivu uzajamno korisne saradnje dve države.
Prema njegovim rečima, neophodno je produbljivati bilateralnu saradnju u trgovinsko-ekonomskoj i energetskoj oblasti.
Zadatak dve zemlje da međusobna trgovina Rusije i Kine dostigne 200 milijardi dolara godišnje premašen je, cifra je već dostigla 218, 28 milijardi dolara, naglasio je Si.
Kineski lider je ocenio da će razvoj i otvorenost Kine doneti nove mogućnosti za razvoj drugih država, uključujući Rusiju.
Si je još predložio održavanje godina rusko-kineske kulture, čiji bi cilj bilo jačanje prijateljstva naroda dve zemlje.
Mišustin je, sa svoje strane, konstatovao da se bilateralna trgovinsko-ekonomska saradnja izborila sa teškim izazovima u 2023. godini.
„Dve zemlje ostvarile su dobre rezultate u investicionoj oblasti i realizuju 80 zajedničkih projekata u ukupnoj vrednosti od gotovo 20 biliona rubalja“, naglasio je ruski premijer.
Bilateralna trgovinska razmena Moskve i Pekinga, prema njegovim rečima, iznosi gotovo 18 biliona rubalja ili 1,5 biliona kineskih juana.
Ruska delegacija nalazi se u radnoj poseti Kini od 19. decembra. Juče se Mišustin sreo sa predsednikom Državnog saveta Kine Li Ćijangom. Strane su potpisale niz dokumenata.
Vladimir Putin i Si Đinping na samitu Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje  - Sputnik Srbija, 1920, 19.12.2023
RUSIJA
Kina: Nemoguće uneti razdor u rusko-kineski tandem
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala