- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kina: Nemoguće uneti razdor u rusko-kineski tandem

© Sputnik / Mihail Metcelj/TASS/POOL / Uđi u bazu fotografijaVladimir Putin i Si Đinping na samitu Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje
Vladimir Putin i Si Đinping na samitu Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje  - Sputnik Srbija, 1920, 19.12.2023
Pratite nas
Nikakva sila ne može da unese razdor u rusko-kineski tandem, izjavio je kineski ambasador u Moskvi Džan Hanuj u intervjuu Sputnjiku sumirajući rezultate na kraju tekuće godine i uoči 28. redovnog sastanka šefova vlada dve zemlje.
On je podsetio da su Moskva i Peking za 75 godina od momenta uspostavljanja diplomatskih odnosa prešli težak put i obe strane su svesne da građenje dobrosusedskih, partnerskih odnosa odgovara interesima naroda dve države.
„U naše turbulentno vreme, u eri kolosalnih promena, što je svet više nestabilniji, što zlobnici stvaraju više prepreka, što više izazova iskrsava, to će čvršće biti uzajamno poverenje Kine i Rusije, dublja njihova saradnja, jača njihova solidarnost“, istakao je diplomata.
Ambasador je takođe izjavio da svet prolazi kroz ogromne promene „neviđene u poslednjih 100 godina, koje se odvijaju sve bržim i bržim tempom“.
Istovremeno, po njegovom mišljenju, sve jasnije se ispoljava tendencija „uspona Istoka i opadanja Zapada“, a istorija se ne može preokrenuti, uprkos željama nekih zemalja „koje se igraju Hladnog rata“ u nameri da sačuvaju svoju hegemoniju.
Diplomata je naglasio da Rusija i Kina u 2024. planiraju da primetno intenziviraju kontakte na svim nivoima.
Prema njegovim rečima, Peking namerava da proširi saradnju sa Moskvom u oblasti energetike duž celog proizvodnog lanca.

„Rusija i Kina trenutno aktivno razgovaraju o tehničkim i komercijalnim pitanjima povodom projekta gasovoda ‘Snaga Sibira 2’, a takođe razmatraju model saradnje“, kazao je diplomata.

Hanuj je zaključio da je ovaj gasovod izuzetno važan za unapređivanje kinesko-ruske energetske saradnje.
Ambasador je još istakao da Rusija i Kina teže širokoj implementaciji sopstvenih digitalnih valuta i stvaraju za njih pravnu bazu.
Prethodno je ministar inostranih poslova Kine Vang Venbin izjavio da se kineska strana uzda u produbljivanje saradnje sa Moskvom tokom predstojeće posete premijera Rusije Mihaila Mišustina Kini 19-20. decembra.
Zastave Rusije i Kine - Sputnik Srbija, 1920, 01.12.2023
RUSIJA
Moskva: Rusija i Kina neće igrati ulogu podređenih u međunarodnim odnosima
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala