- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Zapadni mediji: Kijev ne može da ostvari prodor na bojnom polju

© SAMEER AL-DOUMYUkrajinski vojnici pucaju iz haubice "cezar"
Ukrajinski vojnici pucaju iz haubice cezar - Sputnik Srbija, 1920, 19.12.2023
Pratite nas
Malo je verovatno da će Kijev moći da ostvari značajan prodor na bojnom polju, čak i ako dobije pomoć od SAD i EU, piše agencija Blumberg, pozivajući se na neimenovane zvaničnike.
„Pristalice Ukrajine i u Evropskoj uniji i u Sjedinjenim Američkim Državama tvrde da će pomoć verovatno biti odobrena u nekom obliku početkom sledeće godine. Ali malo je verovatno da će to dovesti do značajnog proboja na bojnom polju“, rekli su zvaničnici agenciji.
Blumberg napominje da osim toga, izgledi postaju sve sumorniji.
Bezizlazna situacija na terenu čini sve jasnijim da bi se sukob mogao nastaviti dugi niz godina“, ocenjuje se u članku.

Sporazum o prekidu vatre

Blumberg takođe piše da u Evropi smatraju da će Kijev, pošto je izgubio pomoć, biti primoran da prihvati sporazum o prekidu vatre pod ruskim uslovima.
Agencija citira neimenovane evropske zvaničnike koji smatraju da, ako Ukrajina ne dobije oružje, Rusija će verovatno nastojati da uspostavi kontrolu nad većom teritorijom.

„Prema njihovim rečima, bez mogućnosti da se brani, Ukrajina bi mogla biti prinuđena da prihvati sporazum o prekidu vatre pod uslovima Rusije“, piše agencija.

Kako se navodi u članku, pored sve većeg skepticizma javnosti prema ceni podrške Ukrajini, razočaravajući rezultati kontraofanzive Kijeva ovog leta podstakli su pitanja da li su javno izrečeni ciljevu Kijeva da vrati pod svoju kontrolu sve teritorije koje su prešle u Rusiju zaista realni.
Moskva je ranije više puta isticala da je spremna za pregovore, ali je Kijev uveo zakonsku zabranu na njih. Zapad stalno poziva Rusiju na pregovore, za koje Moskva pokazuje spremnost, ali istovremeno Zapad ignoriše stalna odbijanja Kijeva da se uključi u dijalog.
Ukrajinska kontraofanziva počela je 4. juna, a tri meseca kasnije ruski predsednik Vladimir Putin je izjavio da „kontraofanziva“ ne samo da je zaustavljena, već je pretrpela neuspeh. Početkom decembra pokušaji napada koštali su Kijev gubitka od više od 125 hiljada poginulih i ranjenih vojnika.
Kako je na decembarskoj velikoj konferenciji Putin rekao, Zapad je Ukrajini dao sve što je obećao, pa čak i više – za to vreme ruske oružane snage uništile su 2,3 hiljade oklopnih vozila ukrajinskih Oružanih snaga, uključujući 747 tenkova, sovjetskih i zapadnih („leopard“, „čelendžer 2“). Prema rečima ministra odbrane Rusije Sergeja Šojgua, Oružane snage Ukrajine nisu postigle svoje ciljeve ni u jednom pravcu.
Ruska artiljerija - Sputnik Srbija, 1920, 18.12.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Mediji: Kijev i saveznici više nemaju plan da pobede u sukobu sa Rusijom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala