- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Mediji: Kijev i saveznici više nemaju plan da pobede u sukobu sa Rusijom

© Sputnik / Evgeniй Biяtov / Uđi u bazu fotografijaRuska artiljerija
Ruska artiljerija - Sputnik Srbija, 1920, 18.12.2023
Pratite nas
Ukrajina i njeni saveznici više nemaju plan za pobedu u konfrontaciji sa Rusijom zbog neuspeha kontraofanzivnih pokušaja ukrajinskih Oružanih snaga. Kako piše Gideon Rahman, kolumnista britanskog lista Fajnenšel tajms (FT), ovo primorava protivnike Moskve da razmotre alternativna rešenja, uključujući zamrzavanje sukoba.
Prema njegovim rečima, saveznici Kijeva smatraju da zamrzavanje sukoba treba da pokušaju da predstave kao pobedu nad Ruskom Federacijom. „Moramo da promenimo narativ da bismo rekli da (ruski predsednik Vladimir) Putin nije uspeo“, rekao je bivši visoki američki zvaničnik za FT.
Kako piše Rahman, početkom 2023. godine saveznici Ukrajine bili su veoma optimistični, verujući da će ukrajinske oružane snage moći da probiju rusku odbranu i stvore pretnju Krimu. Očekivalo se da će to omogućiti ili početak mirovnih pregovora sa Moskvom po povoljnijim uslovima za Kijev, ili pokretanje ofanzive na Krim. Revidirani izgledi Ukrajine za 2024. izgledaju mnogo sumornije u pozadini očekivane kontraofanzive ruskih oružanih snaga i problema sa pružanjem finansijske podrške Kijevu iz Sjedinjenih Država i EU. U članku se napominje da bi bez zapadnih sredstava situacija na frontu za Oružane snage Ukrajine mogla naglo da se pogorša.
U nedostatku „imidža pobede“, saveznici Kijeva će sve više vršiti pritisak na ukrajinsko rukovodstvo, insistirajući na pregovorima sa Moskvom. Međutim, kako se navodi u članku, mirovni sporazum je i dalje neprihvatljiv za Ukrajinu, čije vlasti ne veruju ruskim obećanjima. Alternativa bi bila zamrzavanje sukoba, koji se neće završiti, ali će izgubiti na intenzitetu. Treća opcija koja se pominje u članku uključuje sporazum o primirju po uzoru na sporazum između severne i južnokorejske strane zaključen 1953. godine. Ovo bi moglo da omogući prekid vatre bez rešavanja osnovnih nesuglasica između Moskve i Kijeva i da omogući Ukrajini da obnovi svoju ekonomiju.
Ruski artiljerci pucaju iz haubice msta B u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija, 1920, 18.12.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
UŽIVO Situacija teška: Ukrajina bi mogla da mobiliše i žene
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala