- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta
Izraelska vojska na granici sa Pojasom Gaze - Sputnik Srbija

UŽIVO Izrael spreman na novo primirje, Hezbolah odbija pregovore o razmeni zarobljenika dok traje rat

Pratite nas
Sukob izraelske vojske i Hamasa ušao u 74. dan. Članice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija angažovane su na usaglašavanju nerešenih pitanja u vezi sa nacrtom rezolucije kojom se zahteva da Izrael i Hamas dozvole pristup pomoći u Pojas Gaze i uspostavljanje nadzora svetske organizacije nad dostavljanjem humanitarne pomoći.
Izraelski predsednik Isak Hercog nagovestio je danas spremnost svoje zemlje da uđe u još jedno primirje u Pojasu Gaze, uz posredovanje stranih zemalja, a kao glavne razloge za to naveo je vraćanje talaca koje drži Hamas i potrebu da više pomoći stigne do blokirane enklave.
Hamas odbija da se, dok traje rat, održe pregovori sa Izraelom o razmeni zatvorenika, ali je otvorena za svaku inicijativu da se okonča rat, saopštio je danas visoko pozicionirani zvaničnik Hamasa Basem Naem.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:45 19.12.2023
Ponovo odloženo glasanje SB UN o rezoluciji o ratu u Gazi
Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija večeras je trebalo da glasa o nacrtu rezolucije o ratu u Gazi koji su predstavili Ujedinjeni Arapski Emirati, ali je sednica ponovo odložena kako bi se izbegao veto SAD, javlja Rojters.
Sednica SB UN je bila predviđena za 17 časova po njujorškom, odnosno 23 časa po srednjeevropskom vremenu.
U nacrtu rezolucije se poziva na "hitnu obustavu neprijateljstava" kako bi se omogućio siguran i nesmetan pristup humanitarne pomoći u Pojas Gaze.
Pored toga, navodi se "duboka zabrinutost zbog strašne humanitarne situacije u Gazi koja se ubrzano pogoršava" i "nesrazmernog uticaja" koji sukob ima na žene i decu.
Od generalnog sekretara Ujedinjenih nacija se traži da uspostavi mehanizam za praćenje kako bi se nadgledale i ubrzale sve pošiljke humanitarne pomoći.
U nacrtu rezolucije se zahteva "momentalno i bezuslovno" oslobađanje svih talaca i "snažno osuđuju" sva kršenja međunarodnog humanitarnog prava, uključujući neselektivne napade na civile "i sve akte terorizma".
Ističe se "nepokolebljiva posvećenost Saveta bezbednosti rešenju o dve države" i naglašava važnost ujedinjenjenja Zapadne obale i Pojasa Gaze pod kontrolom palestinskih vlasti.
Glasanje o nacrtu rezolucije trebalo je da bude održano u ponedeljak, ali je odloženo nakon što je američki predstavnik u UN rekao da SAD ne mogu da podrže poziv na primirje, ali da bi mogle da prihvate privremeni prekid vatre.
21:28 19.12.2023
U Gazu danas ušlo 127 kamiona sa humanitarnom pomoći
U Pojas Gaze danas je ušlo 127 kamiona sa humanitarnom pomoći, objavili su izraelski mediji.
Prema pisanju portala „Tajms of Izrael“, 67 kamiona je pregledano na izraelskom prelazu Nicana, pre nego što su prebačeni na egipatski prelaz Rafa i prevezeni u Gazu. Pored toga, 60 kamiona je pregledano na izraelskom prelazu Kerem Šalom i odatle su direktno ušli u Pojas Gaze.
Izrael se ranije obavezao da će dozvoliti da u Gazu uđe najmanje 200 kamiona sa humanitarnom pomoći na dnevnom nivou.
21:11 19.12.2023
20:35 19.12.2023
SAD rade na usaglašavanju nacrta rezolucije za pristup pomoći Gazi
SAD se angažuju zajedno sa ostalim zemljama članicama Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija da se usaglase nerešena pitanja u vezi sa nacrtom rezolucije kojom se zahteva da Izrael i Hamas dozvole pristup pomoći u Pojas Gaze i uspostavljanje nadzora svetske organizacije nad dostavljanjem humanitarne pomoći, saopštio je danas Stejt department.
Portparol Stejt departmenta Metju Miler rekao je na brifingu za novinare da Vašington u potpunosti podržava rezoluciju kojom bi se rešile potrebe civila u Pojasu Gaze, ali da su detalji teksta važni, preneo je Rojters.
SB UN odložio je u ponedeljak glasanje o nacrtu rezolucije kojom se poziva na održivi prekid vatre u Pojasu Gaze kako bi se dalo više vremena da se odgovori na primedbe SAD.
Glasanje o nacrtu rezolucije trebalo je da bude održano u ponedeljak, međutim, američki predstavnik je rekao da SAD ne mogu da podrže poziv na primirje, ali da bi mogle da prihvate privremeni prekid vatre, preneo je Gardijan.
20:07 19.12.2023
Savetnikpalestinskog predsednika: Hamas neće izbeći odgovornost za razaranja u Gazi
Savetnik palestinskog predsednika Mahmud Habaš izjavio je danas da grupa Hamas neće izbeći svoju odgovornost za razaranja u Pojasu Gaze.
„Cena koju je Gaza platila nije mala i to zahteva procenu. Biće teškog obračuna, ali ne za sada“, rekao je Habaš za TV Al Arabija.
Dodao je da je od 7. oktobra u Gazi ubijeno ili povređeno oko 100.000 osoba, prenosi „Tajms of Izrael“.
„Stotine hiljada domova je uništeno, kao i infrastruktura. Ne možemo da dozvolimo da to samo tako prođe. Niko ne može da izbegne svoje obaveze“, rekao je palestinski zvaničnik, preneo je Tanjug.
19:08 19.12.2023
Predstavnik Francuske u UN: Ne priznajemo aneksiju okupiranih palestinskih teritorija
Zamenik stalnog predstavnika Francuske pri Ujedinjenim nacijama Natali Brodurst izjavila je danas da njena zemlje nikada neće priznati nezakonitu aneksiju okupiranih palestinskih teritorija, kao ni legalizaciju naselja izraelskih doseljenika na Zapadnoj obali.
Ona je na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija osudila najavu o izgradnji novih naselja i proterivanje palestinskih porodica, koje je odobrila izraelska vlada.
„Takve odluke ugrožavaju mogućnost rešenja o dve države“, rekla je Brodurst, dodavši da potpuna nekažnjivost na Zapadnoj obali izaziva porast nasilja.
Istakla je da Francuska ne može da prihvati zloupotrebe koje Palestincima oduzimaju njihova prava i njihovu zemlju.
„Moramo da se hitno vratimo implementaciji rešenja o dve države“, rekla je ona.
Dodala je da Francuska čvrsto stoji uz narod Izraela i osudila nasilje koje je Hamas počinio 7. oktobra.
„Moramo da radimo ozbiljno na izgradnji države za Palestince. A Palestinske vlasti imaju ključnu ulogu u ovom procesu, kako na Zapadnoj obali, tako i u Gazi, koja bi trebalo da bude deo ove palestinske države“, istakla je Natali Brodurst.
18:37 19.12.2023
Predstavnik Rusije u UN: U Gazi 70 odsto žrtava čine žene i deca
Stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja izjavio je danas da je u Pojasu Gaze život izgubilo više od 19.000 ljudi, od čega 70 odsto čine žene i deca, dok je više od dva miliona interno raseljeno.
„Žrtve neselektivnih izraelskih akcija su i među izraelskim taocima“, rekao je Nebenzja na sednici Saveta bezbednosti UN.
On je istakao da je Pojas Gaze potpuno blokiran, kao i da su prekinuti kanali komunikacije.
„Postoji akutna nestašica vode, goriva i lekova“, ukazao je ruski zvaničnik.
Dodao je da je Izrael, prema izveštajima medija, bacio skoro 30.000 bombi na Gazu, što je, kako je rekao, uporedivo sa brojem bombi koje su SAD i Velika Britanija bacile tokom svoje vojne operacije u Iraku 2003. godine.
Govoreći o nasilju nad Palestincima na Zapadnoj obali, Nebenzja je rekao da Izrael već duže vreme radi na „čišćenju“ te oblasti.
„To su radili čak i pre 7. oktobra kada nije bilo pretnji u vezi s terorizmom“, istakao je stalni predstavnik Rusije pri UN.
Stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja - Sputnik Srbija
18:33 19.12.2023
Predstavnik Kine u UN: Zabrinjava izraelsko neselektivno bombardovanje
Stalni predstavnik Kine pri Ujedinjenim nacijama Džang Jun izjavio je danas da civili u Gazi nemaju pristup vodi i struji, dok kamioni sa humanitarnom pomoći čekaju u redu na granici sa Egiptom.
„Još više zabrinjava to što je zbog izraelskog neselektivnog bombardovanja cela mreža pomoći na ivici paralize“, rekao je Džang na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.
On je pozvao članice SB UN na konstruktivan pristup dodajući da je potrebno usvojiti rezoluciju kojom se zahteva hitan prekid vatre u Gazi.
Džang je naveo da Savet bezbednosti na Zapadnoj obali mora da odigra svoju ulogu i da podrži pravičnost i pravdu jer se tamo, kako je rekao, nastavlja nasilje nad Palestincima.
„Samo prekid vatre može da spreči veći broj civilnih žrtava, uključujući taoce koji su stradali“, rekao je kineski zvaničnik.
On je dodao i da samo prekid vatre može da spreči da izgledi za političko rešenje budu potpuno uništeni.
18:31 19.12.2023
Predstavnik Velike Britanije u UN: U Gazi se odvija humanitarna katastrofa
Zamenik stalnog predstavnika Velike Britanije pri Ujedinjenim nacijama Džejms Karijuki izjavio je danas da se u Pojasu Gaze odvija humanitarna katastrofa i da patnja nevinih Palestinaca ne prestaje. On je dodao da Hamas i dalje drži više od 130 talaca unutar Gaze.
„Mora se uspostaviti održivo primirje koje će prekinuti ovo nasilje. Hamas mora da prestane da ispaljuje rakete na Izrael. Svi taoci moraju da budu oslobođeni, a humanitarna pomoć mora da stigne u Gazu“, rekao je Karijuki na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.
Prema njegovim rečima, to je jedini način da se postigne održiv mir zasnovan na rešenju o dve države. On je naveo da je Velika Britanija fokusirana na tri oblasti.
„Prvo, previše civila je ubijeno. Izrael mora da bude precizan u svojim naporima da odgovori na pretnju koju predstavlja Hamas. Drugo, treba da nastavimo da radimo na povećanju količine humanitarne pomoći koja ulazi u Gazu“, rekao je Karijuki.
Dodao je i da Velika Britanija zabranjuje ulazak u zemlju izraelskim naseljenicima koji vrše nasilje nad Palestincama na Zapadnoj obali. Istakao je da Izrael mora da učini više kada je reč o pozivanju na odgovornost izraelskih naseljenika.
„Ponavljamo naš poziv Izraelu da odmah i potpuno zaustavi sve aktivnosti naseljavanja na okupiranoj palestinskoj teritoriji“, poručio je britanski zvaničnik.
Naglasio je da su ta naselja nelegalna i da predstavljaju prepreku za uspostavljanje mira, kao i da ugrožavaju sprovođenje rešenja o dve države.
„Rešenje o dve države mora da postane realnost kako bi se osigurali pravda i mir za Palestince i Izraelce“, rekao je Karijuki.
18:27 19.12.2023
Predstavnik SAD u UN: Osuditi napade Hamasa, ne dozvoliti im kontrolu nad Gazom
Zamenik stalnog predstavnika SAD pri Ujedinjenim nacijama Robert Vud izjavio je danas da se napadi Hamasa na Izrael od 7. oktobra moraju osuditi, te da se „ekstremističkoj grupi“ ne sme dozvoliti da kontroliše Gazu u budućnosti.
Dodao je da se Izraelu mora dozvoliti da brani svoj narod, kao i da je potrebno suprotstaviti se napadima pobunjeničke grupe Huti na međunarodne brodove u Crvenom moru.
On je na sednici Saveta bezbednosti UN pozvao sve članice da rade na rešenju o dve države.
„Moramo da učinimo više kako bismo sprečili ovu opasnu dehumanizaciju“, rekao je Vud.
Istakao je da su neprihvatljive smrti novinara koji izveštavaju o ratu sa terena.
18:07 19.12.2023
Izrael traži potiskivanje pripadnika Hezbolaha na skoro 10 kilometara od granice
Izraelski zvaničnici navodno su rekli kolegama iz SAD da žele da potisnu borce libanske militantne grupe Hezbolah na oko devet i po kilometara severno od svoje granice sa Libanom, u okviru potencijalnog sporazuma koji bi okončao sukobe i tenzije na toj granici.
Ideja koja stoji iza tog zahteva Izraela je da Hezbolah bude dovoljno daleko od granice kako ne bi mogao da izvodi napade na izraelske gradove ili izvrši invaziju sličnu onoj koju je Hamas izveo 7. oktobra, prenosi Tanjuga pisanje lista „Tajms of Izrael“.
Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena, predvođena glavnim Bajdenovim pomoćnikom Amosom Hokstinom, nastojala je da postigne diplomatsko rešenje za tekuće napetosti, ali tek treba da napravi iskorak.
Izraelski zvaničnici preneli su u ponedeljak američkom ministru odbrane Lojdu Ostinu da Jerusalim ne može da prihvati trajno raseljavanje desetina hiljada svojih građana sa severa, i preneli su svoj stav da ne žele da borci Hezbolaha mogu da se vrate na svoje vojne položaje duž granice koju je izraelska vojska uništila u poslednja dva meseca.
Ostin je tokom svoje posete Izraelu rekao izraelskim liderima da razume njihovu zabrinutost i da će pokušati da se založi za diplomatsko rešenje.
18:04 19.12.2023
Prepirka ministra i načelnika štaba IDF zbog kažnjavanja vojnika
Izraelski ministar nacionalne bezbednosti Itamar Ben Gvir je na sastanku vlade verbalno napao načelnika štaba Izraelskih odbrambenih snaga (IDF)-a Herzija Halevija zbog suspenzije koju je vojska izrekla nekolicini vojnika.
Vojnici su kažnjeni zbog snimaka na kojima pevaju pesme za jevrejski praznik Hanuka preko razglasa u džamiji u gradu Dženin na Zapadnoj obali.
Ben Gvir je rekao Haleviju da takve kazne štete moralu vojnika, prenosi „Tajms of Izrael“. Halevi je odgovorio da su vojnici prekršili kodeks ponašanja i da su ti postupci protivni vrednostima IDF-a.
„Ja sam član vlade, ja sam politički rang. Mi odlučujemo“, uzvratio je Ben Gvir.
Halevi mu je odbrusio da nije u pravu.
„Ja ću odlučiti šta je, a šta nije moralno ponašanje u vojsci. Nemojte mi pretiti“, odgovorio je Halevi.
Nekoliko drugih ministara stalo je u Halevijevu obranu, rekavši Benu Gviru da ne razgovara grubo sa načelnikom štaba IDF-a, preneo je Tanjug.
18:02 19.12.2023
Huti - Sputnik Srbija, 1920, 19.12.2023
EKONOMIJA
Napadi na brodove u Crvenom moru mogu da podignu svetske cene nafte
17:11 19.12.2023
Izraelski mediji: Direktor bolnice u Gazi je oficir Hamasa
Ahmad Kahlot, direktor bolnice „Kamal Advan“ u severnoj Gazi, priznao je da je oficir Hamasa i da ova palestinska grupa koristi tu bolnicu kao vojni operativni centar, javljaju izraelski mediji.
Kako se navodi, Kahlot, koji je uhapšen 12. decembra, dao je takvo priznanje izraelskoj bezbednosnoj agenciji Šin Bet tokom ispitivanja. On je navodno imao čin brigadnog generala, prenosi „Džeruzalem post“.
Na snimku koji su objavili Šin Bet i izraelska vojska, Kahlot priznaje svojim islednicima da se pridružio Hamasu 2010. godine i da je čak 16 zaposlenih u njegovoj bolnici bilo u sastavu oružanog krila Hamasa - brigade El Kasam, uključujući lekare, medicinske sestre, bolničare i drugo osoblje.
„Hamas je ukrstio svoje operacije s funkcionisanjem bolnice. Ne samo da je u objektu sakrio oružje, već je u bolnici držao i jednog od talaca otetih iz Izraela i koristio vozila hitne pomoći za prevoz tela ljudi otetih 7. oktobra“, rekao je Kahlot tokom ispitivanja, preneo je Tanjug.
16:24 19.12.2023
Predsednik Izraela nagovestio novo primirje u Gazi u zamenu za vraćanje talaca
Izraelski predsednik Isak Hercog nagovestio je danas spremnost svoje zemlje da uđe u još jedno primirje u Pojasu Gaze, uz posredovanje stranih zemalja.
Hercog je kao glavne razloge za prekid vatre naveo vraćanje talaca koje drži Hamas i potrebu da više pomoći stigne do blokiranog Pojasa Gaze, preneo je Rojters.
„Izrael je spreman za još jednu pauzu u sukobu, kao i za dodatno dopremanje humanitarne pomoći, kako bi bilo omogućeno oslobađanje talaca“, rekao je Hercog.
On je istakao da je odgovornost u potpunosti na lideru Hamasa Jahje Sinvaru i ostatku rukovodstva.
Ministarstvo zdravlja u Gazi saopštilo je danas da je najmanje 19.667 Palestinaca ubijeno, a 52.586 ranjeno, u ratu između Izraela i palestinske grupe Hamas u Pojasu Gaze od 7. oktobra.
Isak Hercog - Sputnik Srbija
16:20 19.12.2023
Hamas odbija pregovore o razmeni zatvorenika dok traje rat
Palestinska grupa Hamas odbija da se, dok traje rat, održe pregovori sa Izraelom o razmeni zatvorenika, ali je otvorena za svaku inicijativu da se okonča rat, saopštio je danas visoko pozicionirani zvaničnik Hamasa Basem Naem.
„Potvrđujemo naš stav da kategorički odbijamo da se održi bilo kakav oblik pregovora o razmeni zatvorenika u okviru nastavka izraelskog genocidnog rata“, rekao je Naem.
On je kazao da je Hamas otvoren za svaku inicijativu koja doprinosi da se okonča agresija nad Palestincima i otvore prelazi kako bi se dostavila pomoć palestinskom narodu, prenosi Rojters.
Veruje se da je oko 120 talaca još u zarobljeništvu Hamasa i drugih grupa koje podržavaju tu organizaciju u Pojasu Gaze, zbog čega su izraelske vlasti pod sve većim pritiskom da se postigne dogovor o oslobađanju tih ljudi, preneo je Tanjug.
16:06 19.12.2023
Izraelska vojska uništila jedno od najvažnijih arheoloških nalazišta u Gazi
Jedno od najvažnijih arheoloških nalazišta u Gazi uglavnom je uništeno usled napada i bombardovanja koje sprovodi izraelska vojska, saopšteno je danas iz grupe za borbu za ljudska prava „Forenzik Arhitektur“ (FA).
Lokalitet u blizini izbegličkog kampa El Šati sastoji se od nekoliko iskopina, što sugeriše da postoje veliki ostaci širom oblasti.
Uništavanje lokaliteta koje je sprovodila izraelska vojska odvijalo se u tri faze: vazdušni napadi, rušenje na površini, a sada i postavljanje pumpi za vodu koje navodno treba poplave podzemne tunele za koje izraelska vojska tvrdi da se nalaze u zemlji ispod kampa, prenosi „Al Džazira“.
Grupa za ljudska prava El Hak prethodno je izraelsko uništavanje palestinske kulturne baštine dovela u vezu sa štetom po životnu sredinu izazvanom ispumpavanjem morske vode, što su nazvali dokazom o genocidnoj nameri izraelskih zvaničnika i vojske.
U izveštaju FA se navodi da bi pored uništavanja istorijskog i kulturnog nasleđa, izraelski planovi za pumpanje morske vode u tunele ispod Gaze mogli da je učine nenastanjivom.
„Ovaj alarmantan potez, na koji su palestinska uprava za vodu i drugi stručnjaci za životnu sredinu oštro upozorili, predstavlja neposrednu pretnju jedinom funkcionalnom toku sa pijaćom vodom u Gazi, koji je već na ivici kolapsa. Ako se sprovede, ova akcija bi mogla da nanese nepovratnu štetu po životnu sredinu, ostavljajući trajni uticaj generacijama koje dolaze i pogoršavajući već opisanu situaciju“, saopšteno je, preneo je Tanjug.
U saopštenju se dodaje da, iako izraelska vlada nije javno potvrdila ili priznala takav postupak u tunelima, američki zvaničnici su nezavisno potvrdili medijima da je Izrael počeo da sprovodi „strategiju poplava“.
15:49 19.12.2023
IDF izvele vazdušni napad na Hezbolah na libanskoj granici
Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su danas da su izvele vazdušni napad na terorističku ćeliju koja deluje na libanskoj granici, blizu Hanite.
Tenkovi su granatirali i ciljeve Hezbolaha u južnom Libanu i granično područje u blizini Jirona, kako bi se „uklonila pretnja“.
U međuvremenu je izraelski mobilni protivvazdušni obrambeni sistem „gvozena kupola“ presreo „sumnjivu metu“ koja je ušla u izraelski vazdušni prostor iz Libana, aktivirajući sirene u nekoliko gradova, navodi se u saopštenju IDF, prenosi „Tajms of Izrael“.
Izraelska vojska je prethodno saopštila da je u Atatri i Džabaliji na severu Gaze locirala Hamasova skladišta oružja i fabrike za proizvodnju. IDF tvrdi da su vojnici pronašli veliki broj vatrenog oružja, raketa i eksploziva.
Vojnici su upali u obližnje domove Hamasovih operativaca, locirajući dodatno oružje i obaveštajne materijale, dodaje se u saopštenju, preneo je Tanjug. Vojnici su pronašli i slike dece u uniformama Hamasa, koja poziraju sa oružjem, navodi IDF.
15:47 19.12.2023
Izrael ne očekuje pomorski embargo zbog napada Huta
Šef izraelske državne agencije za luke Uzi Ichaki odbacio je danas mogućnost da bi Izrael mogao biti izložen pomorskom embargu zbog napada jemenske grupe Huti na brodove u Crvenom moru.
On je istakao da najveći deo izraelskog pomorskog uvoza stiže sa Zapada, a ne preko Crvenog mora.
Ichaki kaže da tek treba da dođe do poskupljenja uvoznog kargo tereta i da ne očekuje nestašicu zaliha osnovnih dobara u Izraelu, poput goriva i hrane, prenosi Rojters.
Sve češći napadi jemenskih Huta u Crvenom moru, zbog, kako tvrde, odmazde Izraelu, primorali su mnoge brodove da između Evrope i Azije, umesto kroz Suecki kanal, putuju oko afričkog Rta dobre nade.
Američki Pentagon je ranije saopštio da nedavna eskalacija napada koje izvode Huti ugrožava slobodan protok trgovine u Crvenom moru i krši međunarodno pravo, kao i da se države koje nastoje da podrže temeljni princip slobode plovidbe moraju udružiti kako bi se uhvatile u koštac sa ovim izazovom, preneo je Tanjug.
15:42 19.12.2023
Netanijahu i Modi razgovarali o bezbednosti plovidbe u Crvenom moru
Izraelski premijer Benjamin Netanijahu razgovarao je s predsednikom Vlade Indije Narendrom Modijem o pretnji globalnoj plovidbi, usled ponovljenih napada jemenske militantne grupe Huti u Crvenom moru.
„Dvojica zvaničnika govorila su o važnosti očuvanja slobodne plovidbe u prolazu Bab el Mandeb kojem prete Huti po nalogu Irana, kao i o globalnom interesu za sprečavanje štete međunarodnoj trgovini, uključujući privrede Izraela i Indije“, saopšteno je iz kabineta izraelskog premijera.
Modi je istakao da je sloboda plovidbe bitna globalna potreba koja se mora zaštititi.
Netanijahu je zahvalio Modiju na podršci Indije u izraelskom pravednom ratu za uništenje Hamasa, stoji u saopštenju, preneo je Tanjug „Tajms of Izrael“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala